head

Adalékanyag allergia: becsapós tünetek

Az adalékanyag allergia tünetei szerteágazóak
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Allergia

Napjainkban sokakat érint az adalékanyag allergia, mégis vannak, akik még csak nem is sejtik, hogy érintettek lennének. Pedig az állandóan visszatérő bőrkiütések, gyomorégés, esetleg fejfájás hátterében gyakran azok az anyagok állnak, amiket arra használnak, hogy meggátolják, vagy legalábbis lassítsák az élelmiszerekben egy idő után óhatatlanul elinduló romlási folyamatokat.

Bátran kijelenthetjük, minél tartósabb egy étel, annál több olyan adalékanyagot tartalmaz, amelyekre szervezetünknek egyáltalán semmi szüksége. Használatukkal eléri ugyan az élelmiszeripar, hogy a termékek sokáig eladhatóak és eltarthatóak maradjanak, ám a szervezetünkre nézve rendkívül kártékonyak. Ezek a főkén kémiai anyagok sok esetben allergiát váltanak ki, melyet sokkal nehezebb diagnosztizálni, mint a laktóz- vagy gluténérzékenységet.

Ismerjük fel a tüneteit

Az adalékanyag allergia elsősorban bőrtünetek formájában mutatkozik meg, eleinte kisebb piros foltok, pattanások jelennek meg a testen, amelyek fokozatosan egyre erőteljesebbé és duzzadtabbá válnak, de súlyos intolerancia esetén már csalánkiütéssel kell számolni. Az adalékanyag allergia súlyosbodásával a tünetek egyre drasztikusabbá válnak: gyomorsavtúltengés, savas felböfögés, valamint gyomorfájdalom formájában jelentkeznek, sőt, az előrehaladott állapotban bármikor felléphet fulladás és anafilaxiás sokk. Emellett kialakulhat visszatérő izomfájdalom, fejfájás, hányinger, emésztési zavarok, de egyéntől függően az adalékanyag allergia más szokatlan tüneteket is produkálhat.

Vezessünk naplót

Adalékanyag allergia gyanúja esetén érdemes részletes naplót vezetni az elfogyasztott ételekről és italokról, hogy az allergológus számára könnyebb legyen a kórkép felállítása. Figyeljünk arra, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása keresztallergiát válthat ki, ezért ajánlott elkerülni a paprikát, a paradicsomot, a görögdinnyét, és az uborkát is. Mindemellett érdemes mellőzni a felvágottakat, az előrecsomagolt hosszú lejáratú készételeket, a zacskós leveseket, a mirelit ételeket, cukorkákat és a süteményeket, továbbá az üdítőitalokat, hiszen ezekben található a legtöbb adalékanyag.

Iktassuk be a méregtelenítést

Az alkalmankénti méregtelenítés sokat segíthet az adalékanyag allergia megelőzésében, nem mellesleg a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kiürítésével további betegségnek is búcsút inthetünk. A méregtelenítő kúra elvégezhető házilag, pozitívan befolyásolja az immunrendszer működését, a bélflóra állapotát, de a salakanyagok eltávolításával elérhető a megfelelő tápanyag felszívódás, így a testünk természetes védekezőképességéhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok jobban hasznosulnak.

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT