head

Ezek a legjobb pollenallergia elleni módszerek – Mindegyik természetes

A pollenallergia, mint minden allergia, az autoimmun betegségek csoportjába tartozik
A pollenallergia, mint minden allergia, az autoimmun betegségek csoportjába tartozik
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Betegségek

Napjainkban rendkívül gyakorinak számít a pollenallergia, amire kétségkívül léteznek gyógyszeres kezelések. Mi, most mégis inkább azoknak szeretnénk segíteni, akik a természetes megoldások hívei. Ezért gyűjtöttük össze a pollenallergia néhány lehetséges, nem gyógyszer alapú ellenszerét.

A pollenallergia tavasztól, őszig keseríti meg sokak életét, a „csúcspont” május és július, hiszen a tünetekért elsősorban az ebben az időszakban virágzó fűfélék (a pollenallergia köznapi elnevezése ezért is szénanátha) felelősek.

Út mellet, parkokban, de még az aszfalt réseiből kibúvó gazok is okozhatnak allergiás reakciókat. Szénanáthában világszerte az emberek mintegy 15%-a szenved. Nem árt tudnunk, hogy a szénanáthát nemcsak a virágok pollenjei, hanem egy hosszan tartó stresszhelyzet, a túlzott alkohol- és koffein fogyasztás, valamint állatszőrök és a poratkák is kiválthatják. 

Hogyan előzhetjük meg a pollenallergiát?

Sajnos, rossz hírünk van, hiszen a pollenek elől gyakorlatilag lehetetlen elbújni, a mikroszkopikus porszemcsékhez tapadva, a széllel, esőzéssel bárhová eljutnak. Amit tehetünk, hogy az allergia időszak előtt felerősítjük az immunrendszerünket.

A leggyakoribb tünetek

Ezzel sincsen könnyű dolgunk, ugyanis a pollenallergia tünetei, könnyen összetéveszthetőek más szezonális betegségekkel. Jellemző panaszai:

  • csepegő, viszkető orr (vagy orrdugulás),
  • égető, könnyező, kivörösödött szemek,
  • a szem váladékozása.

Előfordul, hogy felső légúti gyulladásokat okoz, illetve asztmás rohamokhoz is vezethet. Ritkán, de a pollenallergia a füljáratokat is megtámadhatja, erre az erős viszketés, túlzott váladéktermelődés figyelmeztet.

Hogy harcoljunk a pollenallergia ellen?

 Ahogyan már említettük, a pollenallergia „keze” szinte mindenhova elér. Éppen ezért, fektessünk minél nagyobb hangsúlyt a személyes higiéniára: munkahelyről, utcáról hazatérve váltsunk ruhát, és alaposan zuhanyozzunk le, hajunkat is megmosva, hiszen a pollenszemek mindenhol megtapadnak. Ruháinkat gyakran mossuk ki. A „veszélyes” hónapokban ne nagyon szellőztessünk, helyette használjunk légkondicionáló berendezést, amelynek filtereit tisztítsuk rendszeresen. Az utcán használhatunk eldobható – minden patikában beszerezhető – maszkot, kerüljük a természettel való közvetlen kapcsolatot.

Nagy segítséget jelenthet egy szakember felkeresése, így biztonsággal kideríthetjük, melyik növény pollenjei okozzák az allergiánkat. Jó szolgálatot tehet a pollenallergia naptár, amiben vezethetjük, mikor, melyik növényre vagyunk érzékenyek.

Ezért fontos az immunerősítés

A pollenallergia, mint minden allergia, az autoimmun betegségek csoportjába tartozik. Ez röviden azt jelenti, hogy szervezetünk, az idegen anyag bekerülését ki akarja küszöbölni, ezért ellentesteket termel. Ez akkor jelent gondot, ha az ellenanyag mennyisége túl magas. Hogyan lehet ezt elkerülni? Azzal, hogy gondoskodunk immunrendszerünk egészségéről, aminek egyik legjobb módja a bélflóra törékeny egyensúlyának megtartása.

Ennek érdekében fektessünk kifejezett hangsúlyt az egészséges táplálkozásra, főként az antioxidáns tartalmú tápanyagok megemelt bevitelére. Ne feledkezzünk meg a bélflórát óvó probiotikumokról sem, és az őket tápláló prebiotikumokról – élelmi rostokról – sem.

A legjobb megoldás a szimbiotikum fogyasztása, mert ebben a megfelelő mennyiségben találhatók probiotikus baktériumok, valamint prebiotikum.

Bár az egészséges életmód, és a rendszeres testmozgás „fél egészség”, lehetőleg ne az utolsó pillanatban kezdjünk el kapkodni, mikor életünket már megkeseríti a pollenallergia. Legyünk előrelátóak, és pár hónappal a pollenszezon kezdete előtt kezdjük „felturbózni” szervezetünket. Ha mégis későn kapnánk észbe, elsőként méregtelenítsünk , végezzünk el egy béltisztító kúrát, így a bevitt, értékes tápanyagok gyorsabban és hatékonyabban hasznosulnak. Az immunrendszer karbantartása tehát fontos lépés ahhoz, hogy a pollenallergia kezelése házilag is sikeres legyen.

Így segít a természet

Bár napjainkban számos patikai kemikália létezik a pollenallergia tüneteinek kezelésére, használatukat eleve csak rövid távon javasolják. Érdemes ezért akár kiegészítő terápiakánt, a természetes megoldásokhoz fordulunk, hiszen nem válthatunk gyógyszereket hetente. Lássuk most röviden, milyen növényekkel erősíthetjük fel immunrendszerünket, és/vagy enyhíthetjük vagy akár meg is szüntethetjük pollenallergia kellemetlen tüneteit.

Bár az édesgyökér sokaknak nem kedvence, erős íze, és a fogakat „befestő” hatása miatt, ez a növény jelentősen csökkenti a megemelkedett hisztaminszintet, így mérsékli a pollenallergia tüneteit.

Növeljük meg a polifenolokban gazdag élelmiszerek bevitelét – például alma, , fenyőrügy koncentrátum –, mivel segítségükkel megszüntethető a szénanáthával járó túlzott orrváladék termelődés.

Iktassunk be étrendünkbe minél több antioxidánst, C-vitamin-tartalmú táplálékot: kivit, csipkebogyót, citrusféléket, erdei gyümölcsöket (vigyázat az eperrel, amely már önmagában is allergiát okozhat!), a fekete ribizli naponta többszöri „nassolása”csodákat tehet.

Jó megoldás a perilla fogyasztása is, redukálja a légúti irritációk, valamint az asztma tüneteit.

A noni egyre ismertebb és közkedveltebb (erős méregtelenítő hatásokkal is rendelkezik, és javítja a májfunkciókat), ám nemcsak a gyümölcs leve hatásos. Leveleinek főzete csökkenti a légúti panaszokat, gyorsítja a rhinitis gyógyulását.

A furcsán csengő nevű boswellia (indiai tömjénfa) legfontosabb hatóanyaga a boswellin-sav. Ez a sav megakadályozza azokat a kémiai reakciókat, amelyek hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok kialakulásához (pl. kötőhártya gyulladás).

A szerrapeptázzal kapcsolatban ugyancsak bebizonyosodott, hogy mérsékli a gyulladást, az ödémát, eredményesen használható a fokozott váladéktermelődéssel, orrdugulással társuló allergia megszüntetésére

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072672/
https://acaai.org/allergies/types/pollen-allergy

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!