head

Száraz bőr – Belső okai is lehetnek

Száraz bőr: milyen belső okai vannak, hogyan kezelhető?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

Sokan a bőrápolás hiányára, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumokra fogják, ha kipirosodott, viszket és berepedezett a bőrük, ráadásul hamar ráncosodik. Pedig nem csak külső, de belső okai is lehetnek annak, ha valakinél száraz bőr alakul ki, ezért mindenképpen érdemes utánajárni az okoknak.

A száraz bőr sokszor külső tényezők miatt alakul ki. Okozója lehet a nem megfelelő szappan, vagy testápoló, illatanyagok, fűtésszezonban a párátlan levegő, de a helytelen életmód is felelőssé tehető érte. A kevés folyadékbevitel, a táplálkozással bevitt adalékanyagok, só és cukor, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt kávézás mind-mind olyan tényezők, amik rontanak a bőr minőségén, azonban előfordulhat, hogy belső okai vannak a bőrszárazságnak.

Sérült lipidréteg

A sérült lipidréteg - a lipidek óvják a bőr szerkezetét a vízvesztéstől, valamint a külső behatások általi sérülésektől – is okozhat száraz bőrt, ilyenkor a védelem részlegesen megszűnik. A lipidréteg megfelelő azonban ápolással helyrehozható. Ebben segít az urea, ami természetes formájában a bőr felső rétegében található, szinte minden testnedvben megtalálható, és verejtékezéssel jut a bőr felszínére. A urea koncentráció határozza meg a bőr vízvisszatartó- és védekezőképességét. A száraz arcbőr kezelésére készült kozmetikumokban felhasznált urea mesterséges úton kerül előállításra, mégis nagyon hatékony.

Belső tényezők

Az okok feltárása szakorvos feladata, első körben a bőrgyógyászt kell felkeresni. Amennyiben ő ítéli meg, hogy nem külső okai vannak annak, ha állandóan viszket, húzódik és száraz a bőrünk, akkor különféle kivizsgálásokra küldi páciensét. Sokszor csak egy alapos endokrinológia vizsgálat képes feltárni az okokat. A száraz bőrt okozó belső okok listája hosszú. Legyen csökkent pajzsmirigyműködésről, fokozott ösztrogén-, illetve csökkent androgéntermelődésről, de cukorbetegség, élelmiszerallergia, illetve mentális megterhelés is előidézhet száraz bőrt. Száraz bőr esetén vegyük fontolóra a méregtelenítést , hiszen a toxinok eltávolításával a tápanyagok felszívódása is hatékonyabb lesz, bőrünk hidratáltabb lesz, visszanyeri üdeségét és frissességét.

Megoldások

Ha a száraz bőr valamilyen hormonzavar, cukorbetegség, vagy pajzsmirigy problémák miatt alakul ki, akkor az esetek nagy részében elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, amit érdemes kiegészíteni a megfelelő táplálkozással. Több olyan vitamin van, ami hozzájárul a bőr egészségéhez, és nedvességmegtartó képességének növeléséhez. Fogyasszunk A-vitaminban gazdag ételeket, de hatással van a bőrre az antioxidáns, gyulladásgátló C-vitamin is, ami különösen a ráncok ellen kiváló, de a bőr rugalmasságát is javítja. Kifejezetten a száraz bőr megszüntetésében vehetjük hasznát a bőr hidratáltságát fokozó E-vitaminnak. Fontos az esszenciális zsírsavak bevitele is, ezek ugyanis támogatják a nedvességet és a tápanyagokat a sejtekben tartó membránok helyes működéséhez. Ha nem pótoljuk a hiányzó omega-3 zsírsavakat, a bőrünk gyorsabban kiszárad, nehezebben birkózik meg az időjárás viszontagságaival. A belső hidratálást segítik a zöldségek és gyümölcsök, valamint olyan szuperélelmiszerek, mint az áfonya, az acai bogyó, illetve az avokádó.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!