head

Édes mézes bőrápolás

Édes mézes bőrápolás
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

A méz talán a legnépszerűbb „népi” orvosság, megfázás, nátha, torokfájás esetén még azok is megisznak egy-egy bögre mézes teát, akik egyébként jobban bíznak a patikában kapható gyógyszerekben. Bár a méz jótékony hatásait szinte senki sem vitatja, bőrápolóként kevésbé ismert: pedig ásványi anyagainak és vitaminjainak köszönhetően a méz külsőleg használva is csodákra képes.

Méz az égési sebekre

Kisebb égési sérülések, felületi horzsolások kezelésére kiválóan használható a méz. Vastagon kenjük be vele a fájó bőrfelületet, amit gyorsan lehűt, és enyhíti a fájdalmat. Ráadásul a méz antibakteriális hatóanyagai megakadályozzák a fertőzések kialakulását, ezáltal gyorsítják a sebgyógyulást.

Gyulladt szemre is tökéletes

Szintén gyulladásgátló hatásának köszönhetően a szem irritációi is enyhíthetők a méz segítségével. Ehhez fele-fele arányban keverjünk össze vizet és mézet, majd melegítsük langyosra. A keverék nagyszerű gyógyír a gyulladt szemre. 

Mézet a hajra, mézet a bőrre

Valósággal feléleszti a fénytelen, kellemetlen tapintású hajat a fele rész mézzel megbolondított olívaolaj. Alaposan itassuk át vele a hajunkat, és dörzsöljük be a fejbőrbe, majd tekerjük törülközőbe a fejünket. 10-15 perc után mossuk le a pakolást. A méz nem csupán a fejen, hanem az arcon és más testtájakon is vitalizálja a bőrt, valamint megszünteti a gyulladásokat ehhez elég, ha a megtisztított bőrre kenjünk és kb. negyed óráig rajta hagyjuk. Vitaminjai és más hatóanyagai gyorsan bejutnak a hámrétegbe, és ami legalább ennyire fontos, a folyadék cirkulációjának fokozásával, a méregtelenítéshez is hozzájárulnak. Éppen ezért, egyszerre csak egy testtájon alkalmazzuk. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!