head

Mi a szájszag oka, mit tehetünk ellene?

szajszag
A szájszagnak számos oka lehet, ilyen a nem megfelelő bélműködés
Dr.Szabó-Páljános Dorottya Dr.Szabó-Páljános Dorottya
Fogorvos
Téma: Emésztés

Mindenki találkozott már olyan emberrel, akinek büdös a szája. Sokan ilyenkor a fogmosás, és a szájhigiénia hiányára gondolnak, ám nem feltétlenül csak ezek okolhatók a szájszagért.

Szájszag esetén a legtöbben a fogmosás vagy a szájhigiénia hiányára tippelnek, pedig más tényezők is közrejátszanak benne. Azért, hogy biztosan rájöjjünk, alaposan járjunk utána a kiváltó okának.
Keressük fel fogorvost és győződjünk meg arról, hogy nincs rossz fogunk és az ínyünk is egészséges. Számos esetben a szájszag megfelelő fogorvosi kezeléssel könnyen orvosolható. Egy rossz, vagy gennyedző fog, illetve az ínygyulladás, fogágygyulladás valóban okozhat ilyen tüneteket.

Szájüregünkben oxigént használó baktériumok tevékenykednek azért, hogy a rothasztó baktériumok elszaporodását megakadályozzák. A szájflóra egyensúlyához mind a két baktérium szükséges, azonban, ha a rothasztó baktériumoknak kedvező környezetet teremtünk, azok túlsúlyba kerülnek és kialakulhat a szájszag. A rossz leheletnek számos oka lehet: romló fogak, ínysorvadás, nem megfelelő bélműködés. Akár genetikai örökségünk, akár életmódunk is előidézheti.

Szájszag kivizsgálása

Ahogy említettem, tartós szájszag esetén elsőként a fogorvosi vizsgálat ajánlott. Ha ő nem talál semmi kórosat a szájüregben, akkor belgyógyászati kivizsgálás szükséges, mert ilyen tünetet a máj- és a veseelégtelenség is előidézhet. Javasolt a fül-orr-gégész felkeresése, a szájszagot és az ezzel járó rossz leheletet orrmelléküreg, illetve arcüreggyulladás is okozhat, a gennyes mandulák, a torok fertőzései ugyancsak kiválthatják. A gyomorfekély, a nyitott gyomorszáj, a reflux szintén felelőssé tehetők érte, ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálása gasztroenterológus feladata. Vékonybélgyulladás jele is lehet a szájszag, ahogyan a vesebetegség, de egyes gyógyszerek, például az antihisztaminok is. A betegeimnek mindig elmondom, hogy egyes májbetegségek, de akár a cukorbetegség esetén megváltozik a lehelet, utóbbinál acetonossá válik.
Szájszaggal járhat laktózintolerancia, és  gluténérzékenység.

Az életmódváltás segít

Talán sokan nem tudják, hogy a cigaretta, a kávé és az alkohol megváltoztatják a száj pH értékét, és a savas irányba tolja el azt. A savas közegben könnyebben elszaporodnak a baktériumok, így szájüregi fertőzések sokkal gyakoribbá válnak. Érdemes tehát mellőzni ezeket, aki pedig gyomorfekélytől vagy refluxtól szenved, annak ezzel együtt a szénsavas üdítőt, ásványvizet. Ezek ugyanis ronthatják a tüneteket, sőt puffadást, és fokozott bélgázképződést okoznak.
A szájüregi fertőzések megelőzésének érdekében ma már sokféle szájvíz kapható, ezek közül az alkoholmentes változatot részesítsük előnyben. Nem mindegy azonban, hogy napi használatra ajánlunk valamit vagy egy éppen fennálló ínygyulladásra. A legjobb szájvízben clorhexidin található, ez baktérium csíraszám csökkentő hatású, de csak kúraszerűen ajánlom, akut folyamat mellé. A zöld tea hatóanyaga is gátolja a baktériumok szájüregben való elszaporodását, frissítő és energizáló hatása miatt pedig remek alternatívája lehet a reggeli kávénak. Felhívnám rá a figyelmet, hogy a nyelv barázdái ideális helyet biztosítanak a legkülönfélébb baktériumoknak és azok elszaporodásának. Nyelvtisztítás hiányában tehát nemcsak szájszag, de jó pár szájbetegség is kialakulhat.

Szájszag ellen méregtelenítés

Mivel a méregtelenítés áldásos hatással van emésztőrendszerre, és segít legyőzni a Candida-fertőzést, beiktatásával sokszor megszüntethető az emésztési zavarok miatt kialakuló szájszag. Ráadásul egy alapos tisztítókúrát követően megszűnik a vastagbélben a tápanyagok pangása, ezáltal pedig búcsút inthetünk a szájszaggal társuló böfögésnek, puffadásnak, illetve a kellemetlen gázképződésnek. Komolyabb megbetegedések esetén természetesen elengedhetetlen a szakszerű orvosi kezelés.

Szájszag esetén léteznek olyan kiváltó tényezők is, amelyekre nem sokan tippelmének elsőre (pl. a vérnyomáscsökkentők), erről a Velveten olvashatnak bővebben.

Szájszag ellen használhatók speciális gyógynövények, melyek az erős antibakteriális tulajdonságaik miatt képesek a szagot okozó rothasztó baktériumokat jelentősen csökkenteni, sőt akár teljesen kiirtani. Hogy melyek ezek, arról az életmód50.com ír.

Források: 
https://eletmod50.com/gyogynovenyek-szajszag-ellen/
https://divany.hu/eletem/2016/08/25/5_betegseg_amitol_budos_lesz_a_szaja/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!