head

Prebiotikumok, távol tartják a betegségeket

Prebiotikumok: milyen betegségek ellen jók?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Probiotikumok

A prebiotikumokról méltatlanul keveset hallani, pedig ezek hiányában az egészséges bélflóra működéséhez elengedhetetlen probiotikumok sem képesek kellően elszaporodni. Ráadásul számos betegségnek tesszük ki magunkat.

A prebiotikumok olyan természetes, nem emészthető tápanyagok (elsősorban rostok), amelyek serkentik vastagbélben található, számunkra fontos baktériumtörzsek szaporodását. Érdekességük, hogy azokat a szervezetünk képtelen megemészteni, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön. A prebiotikumok ugyanis táplálékul szolgálnak a bélrendszerben élő jótékony, más néven probiotikus baktériumok számára, melyek hiányában könnyen felborulhat az immunrendszerrel szorosan összefüggő bélflóra egyensúlya. A prebiotikumok a probiotikumok vitamin előállító képességét is támogatják, segítségükkel nő a bélben termelődő B-7 és B-12 vitamin, továbbá a K-vitamin mennyisége.  

Megérezzük a hiányukat

A prebiotikumok hiányában károsodott bélflóra különféle betegségek kialakulásához vezethet. Megjelenhetnek emésztési zavarok, puffadás, hasfájás, székrekedés és a hasmenés, de előfordulhat vastagbélgyulladás, problémás bőr, állandó fáradékonyság, ingerültség, visszatérő fertőzéses betegségek, továbbá gyulladások. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy prebiotikumok hatására csökken az LDL, azaz a „rossz” koleszterin és a triglicerid szintje, tehát a prebiotikumok fontos szerepet kapnak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében/kezelésében. További előnyös tulajdonságuk, hogy csökkentik a kártékony baktériumok szaporodását, egyúttal fokozzák a bélperisztaltikát, ezáltal a méreganyagok és a lerakódott káros salakanyagok távozását.

Hogyan jutunk hozzájuk?

Szerencsére több olyan, kimondottan ízletes, akár egymással is variálható élelmiszer közül választhatunk, amelyek kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaznak prebiotikumokat. Ezek közül az articsóka, az Aloe vera, a zab, a tönkölybúza, a csicsóka, a cikória, az örménygyökér, a banán, a spárga, a hagyma és a bojtorján fogyasztása különösen javasolt. A legjobb, ha minél több inulint vagy laktózt iktatunk be az étrendünkbe, együnk olyan rostban gazdag ételekkel, mint a banán, articsóka, csicsóka, cikória.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!