head

Hogyan függ össze a bélflóra állapota és az alvás minősége?

Hogyan függ össze a bélflóra és az alvás minősége?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Probiotikumok

Milyen összefüggés van az alvás minősége és az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok között? Erre a kérdésre keresték a választ azok a kutatók, akik az alvási szokások, a bélfóra és a kognitív rugalmasság közötti kapcsolatot vizsgálták.

Az Ohiói Kent State Egyetem kutatói kimutatták, hogy a rossz alvásminőség a Verrucomicrobia és a Lentisphaerae baktérium alacsonyabb arányával társul. A kutatásban 37 idősebb, átlagosan 65 év körüli felnőtt vett részt, akik székletmintát és az alvás minőségére vonatkozó adatokat szolgáltattak.

A Sleep Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint a Verrucomicrobia és a Lentisphaerae baktériumok alacsony száma nemcsak rossz alvást idézhet elő, hanem közvetett módon növelheti az anyagcserezavarok és az elhízás kialakulásának esélyét. Az elégtelen alvás emellett fokozza az életkorral összefüggő kognitív rugalmasság (az a képességünk, hogy gyorsan és megfelelően alkalmazkodjunk a változó körülményekhez) hanyatlását.

Az agy és a bélrendszer kommunikálnak egymással

A bél-agy tengely, azaz bél és az agy közötti kétirányú kölcsönhatás egyre nagyobb figyelmet kap a kutatóktól. Kiderült, hogy a részleges alvásmegvonás megváltoztatja a bélflórát, de a váltott műszakban végzett munka, illetve a jetlag is összefüggésbe hozható a diszbiózissal. A témához kapcsolódva jelent meg Huffington Postban dr. Michael J. Breus alváskutató írása, melyben azt taglalja, hogy a bélflóra az alváson keresztül befolyásolhatja a hangulatunkat, az érzelmeinket, de hatással van az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormonokra, illetve a fájdalomtűrő képességünkre is. A károsodott bélflóra összefüggésbe hozható a depresszióval, a szorongással és az alvászavarokkal, de az is igaz, hogy agyunk működése befolyásolja a bélflóra állapotát. Tehát az alvás és a bélflóra kölcsönösen oda-vissza hatnak egymásra, azaz szoros összefüggés van az emésztőrendszer és az agy neurokémiai működése között.

A probiotikumok befolyásolják az alvást

A bél-agy és az alvás közötti összefüggéssel kapcsolatban a Nemzetközi Probiotikusok Szövetségének szóvivője elmondta, hogy nagyon érdekes kérdés az, hogy a probiotikumok miként befolyásolják az alvást. „Az elvégzett néhány tanulmány a stressz és a belek állapotának összefüggésére fókuszált.  Nyilvánvalóan, ha a probiotikumok enyhíthetik a stresszt vagy a szorongást, és az emésztőrendszeri problémákat, az hatással lehet az alvásra. Lehet, hogy a probiotikumok bizonyos körülmények között javíthatják az alvás minőségét, de ez a terület még további kutatásokat igényel.”

Az eddig elvégzett kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy van kapcsolat az alvás minősége, a bélflóra összetétele és a kognitív rugalmasság között az egészséges idősebb felnőttek esetében, azaz a probiotikus baktériumok hiányának megszüntetése alternatív megoldást jelenthet a gyógyszerek helyett.

Forrás:

https://www.nutraingredients.com/Article/2017/11/07/Study-finds-link-between-gut-microbiota-sleep-quality-and-cognitive-flexibility/?utm_source=Newsletter_SponsoredSpecial&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BSponsoredSpecial&c=BwveObaBxK9qZuv6JZOClQ%3D%3D

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT