head

A légszennyezettség a fejlődő magzatot is károsítja

A kutatók szerint egyre több eredmény támasztja alá, hogy a légszennyezettség okozta egészségi problémák ma már jócskán túlterjednek a tüdőn
A kutatók szerint egyre több eredmény támasztja alá, hogy a légszennyezettség okozta egészségi problémák ma már jócskán túlterjednek a tüdőn
Báhidszky Suren Báhidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyermek

Ki gondolná, hogy a légszennyezésből származó apró szemcsék a méhlepénybe is eljuthatnak? Erre a következtetésre jutottak a londoni Queen Mary Egyetem kutatói, akik brit anyák méhlepényében mutatták ki a kormot, elsőként szolgáltatva közvetlen bizonyítékot arról, hogy a légszennyező részecskék képesek a várandós nők szervezetén áthaladva a méhlepényt is elérni. Minderről a European Respiratory Society párizsi kongresszusán számoltak be.

A légszennyezettség magzatokra gyakorolt káros hatását egyre több bizonyíték támasztja alá, azonban a pontos mechanizmust egyelőre nem ismerik - írta a The Guardian honlapja.

Egész életen át tartó egészségi problémákhoz vezethet

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói most a brit fővárosban élő anyákat vontak be a tanulmányukba, amely során mikroszkopikus koromszemcséket mutattak ki minden kísérletben részt vevő nő méhlepényében.

„A várandós és nem várandós nőknek egyaránt érdemes elkerülniük a nagyon szennyezett környékeket” - mondta dr. Lisa Miyashita, az intézmény munkatársa.

Korábbi kutatások szerint a szennyezett levegő jelentősen növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát, amely egész életen át tartó egészségi problémákhoz vezethet. Egy tavaly decemberben közölt, több mint 500 ezer londoni születést vizsgáló tanulmány megerősítette az összefüggést.

A kutatók szerint egyre több eredmény támasztja alá, hogy a légszennyezettség okozta egészségi problémák ma már jócskán túlterjednek a tüdőn.

Augusztusban a szakemberek arról számoltak be, hogy a szennyezett levegő „jelentős intelligenciaszint-csökkenést” okoz, 2016-ban pedig a légszennyezésből származó mérgező nanorészecskéket mutattak ki emberi agyszövetekben.

Korábbi kutatások szerint a szennyezett levegő jelentősen növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát

A koromszemcsék a méhlepényen keresztül károsítják a magzatot

A mostani tanulmány készítői öt olyan nem dohányzó nő méhlepényét vizsgálták meg, akik mind egészséges gyereket hoztak a világra. A kutatók elkülönítették az úgynevezett makrofágokat: a fehérvérsejtek ezen csoportjának elsődleges feladata, hogy bekebelezzék és eltakarítsák a szervezetben egyebek között a baktériumokat és a légszennyezésből származó ártalmas anyagokat.

Az elkülönített sejtek mikroszkópos vizsgálatakor a kutatók 72 sötét szemcsét találtak, amelyeket aztán tovább tanulmányoztak. A szemcsék nagyon hasonlítottak azokra a koromrészecskékre, amelyeket a tüdőben „járőröző” makrofágok kebeleznek be.

Miyashita szerint, noha szükség van a végső megerősítésre, nagyon valószínű, hogy koromszemcséket találtak a vizsgált méhlepényekben.

 „Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vemhes állatok által belélegzett részecskék a véráramon keresztül eljutnak a méhlepénybe” – nyilatkozta Norrice Liu, az egyetem munkatársa, aki azt is hozzátette: „ugyanakkor tudjuk, hogy a szemcséknek nem kell bejutniuk a gyermek szervezetébe ahhoz, hogy károsítsák azt, hiszen ha hatnak a méhlepényre, annak közvetlen hatása van a magzatra”.

„A szennyező anyagok nemcsak a fejlődő magzat tüdejére ártalmasak, hanem véglegesen károsíthatják a fejlődő agyukat, veszélyeztetve így a jövőjüket” – hívta fel mindenki figyelmét nemrégiben Anthony Lake, a Unicef ​​ügyvezető igazgatója.

Forrás:
MTI
https://www.theguardian.com/environment/2018/sep/16/air-pollution-particles-found-in-mothers-placentas

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!