head

Kolosztrum a természetes immunerősítő

Kolosztrum immunerősítésre - Mit kell tudni róla?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Probiotikumok

A kolosztrum az az előtej, amelyet az emlők termelnek a várandóság utolsó szakaszában, és a szülést követő néhány napban. Biológiailag aktív fehérjefaktorok koncentrátuma, óvja és táplálja az újszülöttet.

Sokan szinte csak azért isznak tejet, hogy hozzájussanak a megfelelő vitamin- és tápanyagmennyiséghez. Kutatások szerint a tehén által termelt kolosztrum fehérjetartalma elérheti a 150g/litert, míg a teje csak 30-40 grammot tartalmaz literenként. A kolosztrum főként vízből, zsírokból, szénhidrátból, immunglobulinokból – ellenanyag –, és növekedési faktorokból tevődik össze.

A kolosztrum jótékony összetevői 

A kolosztrum rendkívül hatékony immunerősítő, megsemmisíti a vírusok, baktériumok és a gombák jelentős részét. Ezen kívül regenerálja testünk sérült szöveteit, valamint lassítja az öregedési folyamatokat.  Magas tápértékének köszönhetően segít visszaszerezni az elvesztett kilókat, valamint növeli az izom-, és a csonttömeget.

Kiváló immunerősítő

A kolosztrum különféle növekedési faktorokat tartalmaz, amelyek megnövelik az immunreakcióhoz nélkülözhetetlen immunsejtek, a T-limfociták termelődését. Egyensúlyban tartják a vércukorszintet, tehát csökkentik az inzulin szükségletet. Ezért tehát a kolosztrum rendszeres fogyasztásával számos olyan betegség előzhető meg, melyek oka főként a legyengült immunrendszernek tudható be. Ezen kívül a kolosztrum hozzájárul a gyors gyógyuláshoz, legyen szó külső, vagy belső károkról. A kolosztrum A, D, E ,G, és M immunglobulinjai hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez, semlegesítik a nyirokrendszerben és a keringési rendszerben lerakódó toxinokat, illetve káros mikrobákat.
Immunerősítő tulajdonságához a benne található laktoferrin is hozzájárul. Ez a fehérje kiváló vírusölő, antibakteriális hatású és gyulladáscsökkentő.

Még több immunerősítő hatás

A kolosztrum PRP hormont is tartalmaz, mely a csecsemőmirigyet szabályozza. Ennek következtében kétféle módon fokozza az immunrendszer hatékonyságát. Egyrészről erősíti, másrészről kontrollálja a helyes immunválaszt, azaz segítségével elkerülhető a túlzott immunreakció, mint például az anafilaxiás sokk. De az ilyen hibás immunválaszokhoz köthető egyebek között a lupus, a különféle allergiás megbetegedések, a reumás ízületi gyulladás és a krónikus fáradság is. A benne lévő ellenanyagok támogatják a bélflóra jótékony baktériumait, óvják őket az olyan kártékony baktériumokkal szemben, mint például a Helicobacter pylori. Ne felejtsük el, hogy a bélflóra egészsége közvetlenül kihat szervezetünk védekezőképességére, hiszen az immunsejtek 70 százaléka a bélflórának is otthont adó vastagbélben található. A Drexel University kísérlete szerint a kolosztrum növeli a természetes falósejtek aktivitását influenza esetén.

Gombák, vírusok, daganatok

Az immunglobulinok és a kolosztrumban nagyobb mennyiségben megtalálható peptid együttessen remek gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Amennyiben rendkívül makacs gomba törzsről van szó, különösen ajánlott lehet az alkalmazása. Terápiásan adható a HIV vírus, a cytomegalovirus, a Candida albicans, a kanyaró, a rotavírus és más fertőzések ellen. Elősegíti a sejtek megfelelő oxigénellátását, miközben elvonja azt a káros baktériumok elől, amik ennek következtében elhalnak. Citokintartalma révén fontos szerepet kaphat a rákos megbetegedések kezelésében, mivel hozzájárul a daganatsejtek programozott halálhoz (apoptózis).

Milyen problémákra ajánlott a kolosztrum?

Mivel a kolosztrum támogatja az immunrendszert, számos, az immunrendszer hatékonyságának csökkenése következtében kialakuló betegség megelőzésében és kezelésében lehet a segítségünkre. A teljesség igénye nélkül nézzük, milyen esetekben alkalmazható:

  • felgyorsíthatja a sebek, horzsolások, égések gyógyulását, megakadályozhatja azok elfertőződését;
  • csillapíthatja a gyulladásokat;
  • csökkentheti, vagy megszüntetheti a szervezetbe kerülő patogén mikrobák szaporodását;
  • javíthatja az általános közérzetet, és növelheti az ellenálló képességet;
  • elpusztíthatja a Candida albicans gombát, és egyéb kóros gomba törzseket;
  • mérsékelheti a Cryptosporidium parvum okozta akut hasmenést;
  • segíthet megelőzni, és megszüntetni az autoimmun betegségeket;
  • csökkentheti az allergiás megbetegedések kockázatát;
  • étvágygerjesztő hatású, ezért kóros soványság esetén kifejezetten hasznosnak bizonyulhat;
  • hozzájárulhat a rák ellenes, kiegészítő terápiák sikeréhez.

Magas protein tartalma, valamint az izomnövelő hatása miatt, sportolóknak kifejezetten ajánlott. Egy amerikai felmérés arra jutott, hogy napi 20 gramm kolosztrum, nyolc hétig tartó edzés mellett alkalmazva, jelentősen növeli a sovány testömeget.

A kolosztrum mellékhatásai

Annak ellenére, hogy a marha kolosztrum általában jól tolerálható, ritkán előfordul, hogy emésztőszervi gondokat okoz. Nem jár súlyos következményekkel, de fogyasztása alatt felléphet hányinger, hányás, puffadás, és hasmenés. A kolosztrum alkalmazásának szüneteltetésével a tünetek rövid idő alatt, maguktól elmúlnak.

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14653766
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12142957
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24774068

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!