head

Bor: ha mértékkel issza orvosság

bor gyógyhatásai
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Míg a túlzott alkoholfogyasztást a legjobb elkerülni, a mértéktartó borozás kimondottan jót tesz az egészségünknek, megszépíti a bőrt, ráadásul méregtelenít.

Talán sokan kétségbe vonják az alkohol jótékony hatását, ám mára több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a mértékletes borfogyasztás egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségre, sőt, hozzájárul a hosszú élethez. Nem véletlenül, hiszen ebben az isteni nedűben többféle antioxidáns hatású polifenol található -köztük a kvercetin és a rezveratrol-, ezek pedig köztudottan megóvják szervezetünket azoktól káros szabad gyököktől, amik gyulladásokat, rákot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, korai öregedést okoznak.

Számos problémár gyógyír

A British Heart Foundation szerint a mértékletes borfogyasztás védő hatást gyakorol a szívre, csökkenti a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet, javítja az emésztést, menopauza idején pedig gátolja a csontritkulást, hiszen a bor fitoösztrogéneket is tartalmaz. Nem mellesleg vízhajtó hatású, átmossa a veséket, ezért elősegíti a méregtelenítést, csertartalma révén pedig óv a fogszuvasodástól.

Vörös, vagy fehér? 

Minél sötétebb a bor, annál nagyobb az antioxidáns tartalma, a tesztek szerint a Cabernet Sauvignon szőlőfajta tartalmazza a legtöbb polifenolt, de egyéb vörös szőlőfajták, mint a Merlot és a Syrah is rendkívül gazdagok antioxidánsokban. Egyes kutatások szerint a fehér bor is jótékonyan hat az egészségre, különösen a Paradoxe Blanc szőlőből készült, ami állítólag négyszer gazdagabb polifenolokban, mint a vörös bor.A szőlé héjában, de főként a szőlő magjában koncentráltan fellelhető resveratrol a vastagbélrák, a végbélrák és a tüdőrák megelőzésében vállal szerepet, gátolja a melanoma növekedését, valamint lassítja az öregedést

Mennyi az egészséges?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mértéktelen ivás különösen ártalmas, idővel függőséget okoz. Nem mellesleg gyengíti az immunrendszert, károsítja az agyat és szívet, rongálja a májat, az emésztőrendszert, ráadásul az alkoholisták körében nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, cukorbetegség, gége- és a nyelőcsőrák. A túl sok alkohol a bélflórának sem jót, a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholbevitel felborítja a mikroorganizmusok egyensúlyát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a férfiak esetében napi három-négy egységnyi, a nőknél két-három egységnyi szeszesital-fogyasztás a maximálisan elfogadott mennyiség. Egy egységnek 8-12 gramm alkohol felel meg, nagyjából ennyi található egy deciliter vörösborban.

Egészségünk érdekében célszerű hetente két teljesen alkoholmentes napot tartani, hogy a májunkat tehermentesítsük.

Forrás:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/wine-good-you

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!