head

Idős korban is keletkeznek újabb neuronok | Előrelépés az agykutatásban

A felnőtt agyban is keletkeznek újabb neuronok
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Áttörés történt az agykutatásban. Tudósoknak első ízben sikerült kimutatniuk, hogy egészséges idős emberek képesek ugyanannyi új idegsejtet növeszteni, mint a fiatalok. Felfedezésüknek az Alzheimer-kór kezelésében is szerepe lehet - adta hírül az MTI.

A szakemberek között hosszú ideje ellentmondás van azzal kapcsolatban, hogy a felnőtt emberek növesztenek-e új idegsejteket. Számos korábbi agykutatás arra mutatott rá, hogy a felnőtt agyban már nem keletkeznek újabb neuronok, a New York-i Columbia Egyetem kutatói azonban teljesen más véleményen vannak. Az ezzel kapcsolatos tanulmányt, a Cell Stem Cell tudományos szaklapban tették közzé.

Nincs különbség

Maura Boldrini neurobiológus, a tanulmány vezető szerzője és munkatársai úgy vélik, felfedezésük azt jelezheti, hogy sok idős férfi és nő kognitívan, illetve érzelmileg jóval egészségesebb marad az eddig feltételezettnél. „Az találtuk, hogy az idős embereknek ugyanolyan képességük van több ezer új idegsejtet növeszteni a hippokampuszban elődsejtekből, mint a fiataloknak. Azt is kimutattuk, hogy agy temporális lebenyének alsó részén található, a megismerési és érzelmi folyamatokban szerepet játszó hippokampusz volumene azonos minden életkorban. Ugyanakkor idős emberek esetében kevesebb véredénnyel bír és az új neuronoknak gyengébb a képessége a kapcsolatok építésére” – nyilatkozta Boldrinit az EurekAlert tudományos hírportálnak. (A hippokampusz a halántéklebeny mélyén található, a memóriaműködésben játszik szerepet).

Elhunytak agyát vizsgálták

Az amerikai kutatók 28 hirtelen elhunyt 14-79 ember agyának hippokampuszát vizsgálták, valamennyien egészségesek voltak haláluk előtt. Ez volt az első alkalom, hogy kutatók rögtön az elhalálozás után vizsgálták az emberi hippokampusz újonnan kialakult idegsejtjeit és erezettségét. A szakemberek megállapították, hogy a vizsgáltak nem szenvedtek sem elbutulásban, sem depresszióban, nem szedtek antidepresszánsokat, amelyek egy általuk végzett korábbi kutatás szerint az új agyi idegsejtek termelődésére hatással lehet.
A rágcsálóknál és az emlősöknél a kor előrehaladásával csökken a hippokampuszban lévő új idegsejtek termelődésének képessége. „Hasonló számban találtunk félig kifejlődött idegi elődsejtet és kifejlett neuronok ezreit” – olvasható a tanulmányban. Ugyanakkor idősebbek esetében kevesebb új ér alakul ki az agyban és kevesebb idegi elődsejtjeik, neurális őssejtjeik vannak. Maura Boldrini szerint ezek, valamint a hippokampuszban az idesejtek közötti csökkent kapcsolat okozhatja időskorban a csökkenő kognitív és emocionális rugalmasságot.

- MTI hírforrás -

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!