head

Rák kimutatása kilégzési teszttel | Felismerhető a rák a lélegzetből

A rák kimutatása megtörténhet lélegzetből is
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Könnyebb lesz a rák kimutatása a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszttel, pontosabban a módszer képes sikeresen igazolni a nyelőcső- és a gyomorrákot.

A rák kimutatása számos onkológiai diagnosztikai vizsgálattal lehetséges, ami most kibővült a brit kutatók által kidolgozott kilégzési teszttel.

Pontosan felismeri a rákot

A kilégzési teszt képes volt 85 százalékos pontossággal felismerni a rákot és megkülönböztetni a jóindulatú betegségektől a 335 ember bevonásával végzett klinikai vizsgálatokban - írták a tudósok az amerikai orvostársaság JAMA Oncology című tudományos folyóiratában közzétett tanulmányukban.
A szakemberek remélik, az új teszt segíteni fogja az orvosok döntését abban, hogy a betegnek szüksége van-e további vizsgálatokra.
„Igazolni tudtuk a nyelőcső- és gyomorrák kimutatására kifejlesztett kilégzési tesztünket betegek egy nagyobb csoportján. A gyomor- és a nyelőcsőrákot legtöbbször késői szakaszban diagnosztizálják, amikor a kezelés már nem mindig lehetséges. Szükség van a rák korai észlelésére akkor, amikor a tüntetek még nem jellegzetesek, és a jóindulatú betegségek tüneteihez hasonlóak” - idézte George Hanna professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az intézmény honlapja. A rák korai észlelése több kezelési lehetőséget biztosít a betegek számára és több életet ment meg - tette hozzá.

Fontos a korai észlelés

A nyelőcső- és gyomorrák a daganatos betegségek okozta elhalálozás 15 százalékáért felelős globálisan. Általában már előrehaladott állapotban diagnosztizálják, mivel a tünetek akkor észlelhetők, amikor a betegség kifejlődik. A gasztroenterológusok endoszkópiavizsgálat segítségével diagnosztizálják, amely költséges beavatkozás.
A kilégzési teszt a kilélegzett levegő vegyi összetételét vizsgálja, ami a nyelőcső- és gyomorrákbetegek esetében egyedülálló. A daganatok a szenet tartalmazó és az összes élő anyagban megtalálható illékony szerves vegyületek (VOC) jellegzetes szagát termelik, ez segíti az orvosokat a betegség korai jeleinek érzékelésben. A kutatók képesek voltak azonosítani és számszerűsíteni a VOC összetételét a kilégzési mintákban tömegspektrométer alkalmazásával. 

A kilégzési teszten átesett 335 páciens közül 163-nál diagnosztizáltak nyelőcső- vagy gyomorrákot, és 172 beteg esetében állapították meg, hogy jóindulatú betegségben szenvednek vagy nem beteg a gyomruk.
A kutatócsoport a további vizsgálatokban javítani fog a teszten, és egy nagyobb klinikai próbát végez el, valamint azt is vizsgálni fogja, hogy más daganatok, mint a hasnyálmirigy kimutatására alkalmas-e az új diagnosztikai eszköz.

(MTI)

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!