head

Anyajegy: Jobb félni, mint megijedni

Anyajegy veszélyei | Mikor forduljunk orvoshoz?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

Kevesen mondhatják el magukról, hogy nincsen a testükön anyajegy. Ebből is látszik, hogy egy teljesen normális bőrelváltozásról van szó, ami azonban akár veszélyessé is válhat. Ezért fontos, hogy legyünk tisztában az anyajegy tulajdonságaival, így, ha baj van, időben orvoshoz fordulhatunk.

Az anyajegy a test bármely pontján megjelenhet, az alakja, a mérete, sőt, a színes is többféle lehet. Általában kisgyermekkorban jelennek meg az első anyajegyek, serdülőkorban elszaporodhatnak, később viszont már alig nő a számuk.

Velünk született és szerzett anyajegyek

Az anyajegyek kevesebb, mint tíz százaléka velünk született, a többit életünk során szerezzük, amit kisebb részben az öröklött hajlam, nagyobb részben a környezeti hatások befolyásolnak. Elmondható az is, hogy minél fehérebb valakinek a bőre, annál nagyobb az esélye, hogy anyajegyei lesznek.

Amikor a túlzott UV-sugárzás hatására, a bőrt védő pigmentsejtek „összeállnak”, majd a nem tudnak szétválni, kialakul az anyajegy, amely más sejteket is tartalmaz. Előfordulhat, hogy valamilyen bőrsérülés váltja ki, ebben az esetben a pigmentsejtek helyi elszaporodása is közrejátszik a folyamatban.

  • Velünk született anyajegyek: jellemzően nagyobb méretűek és mindig szabálytalan alakúak. Sok esetben a szemölcshöz hasonlítanak. Nagyon fontos, hogy ha növekedésnek indul, mindenképpen ellenőriztessük, mert ezzel nő a rosszindulatú daganat kockázata.
  • Szerzett anyajegyek: az anyajegek többsége 2 éves korunk után alakul ki és egész életünkben végigkísér. Ahogy öregszünk, egyre nőhet a számuk, azonban általában nem hajlamosak a rákosodásra.

Az anyajegyeket elhelyezkedésük alapján tovább osztályozhatók. A leggyakoribb típus a felhám és az irha közötti területen fejlődik ki, inkább foltszerű, fekete vagy sötét színű, felülete pedig rendszerint teljesen sima, esetleg minimális kidomborodhat. Jobban kilógnak a bőrből a vegyes típusú anyajegyek, amelyek mélyebben gyökereznek, valamint léteznek a faggyúmirigyekhez, szőrtüszőhöz kapcsolódó, nem csupán a pigmentációhoz köthető anyajegyek,

Melanoma kockázata

Bár az esetek döntő többségében nem kell az anyajegy elfajulásától tartani, 3-5 százalékuk azonban elrákosodik, ilyenkor elsősorban melanoma alakul ki belőle. Nagyobb a kockázat azoknál, akiknek több az anyajegye, a leginkább veszélyeztetettek a napnak gyakran kitett, illetve a szinte mindig eltakart testrészek. Gyakori a háton és a lábakon kifejlődő melanoma, egy indiai összegző kutatás szerint folyamatosan növekszik a nyakon, illetve a fejen diagnosztizált esetek száma is.

Gyanús jelek:

  • Szabálytalan alakú, asszimetrikus: a nem kóros, szerzett anyajegy szinte mindig közel szimmetrikus. Ha asszimetria tapasztalható, haladéktalanul forduljunk bőrgyógyászhoz.
  • Egyenetlenség: amikor az anyajegy széle csipkézetté, egyenetlenné, homályossá válik, az addigi határvonalakat az anyajegy „átlépi”.
  • Többszínű, foltos: a normális anyajegy szinte minden esetben homogén, elsősorban barna, fekete vagy vörös színű. Ezzel szemben a melanoma sokszor több színű, illetve foltos, a felületén szabad szemmel is jól láthatóan, sötét és világos árnyalatok váltják egymást.   
  • Nagy méret: amennyiben az anyajegy átmérője meghaladja az 5 millimétert, nem zárható ki a melanomás elváltozás.
  • Méretváltozás: ha az anyajegy hirtelen nőni, vagy zsugorodni kezd, esetleg egy része fokozatosan kiemelkedik, felmerül a rákos elváltozás gyanúja.
  • Vérzés, viszketés: melanómára utalhat, ha az anyajegy viszket, bereped, fájdalmas vagy vérzik.

Ne feledjük, hogy a melanoma agresszív daganat, ami gyorsan képez áttéteket, ezért minden esetben vegyük komolyan az anyajegy elváltozásait.

Védjük a bőrünket

A megelőzés érdekében figyeljük az anyajegyeinket, ha változást tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, de ettől függetlenül is rendszeresen járjunk anyajegyszűrésre. A déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk napvédelem nélkül a szabad ég alatt, ha napozunk, használjunk napolajat. A D-vitamin termelődéséhez szükséges napfényhez a délelőtti és a délutáni órákban „szerezzük be”, ezekben az időszakokban ugyanis minimális a káros UV-sugárzás.

Fontos az étrend

Hozzájárulhat a melanoma megelőzéshez az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Ezek közé tartoznak a szuperételek, a legtöbb piros gyümölcs, a zöldlevelű zöldségek, a gyógygombák (különösen a lentinant tartalmazó shiitake) vagy az édesvízi algák, így a spirulina és a chlorella. A Kaliforniai Egyetem (University of California) kutatói szerint a szőlőmag is hatásos ellenszere lehet a melanomának.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24656410

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3337483

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024659/

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT