head

Tüdőrák: B-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők is okozhatják

Tüdőrák: B-vitaminok is kiválthatják
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Érdekességek

Noha az étrend-kiegészítő tablettákkal kapcsolatban mindenkinek a pozitívumok jutnak az eszébe, egy új tanulmányból kiderült, hogy akadnak olyanok is, amik hosszabb távon szedve ártalmasak lehetnek. Olyannyira, hogy növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Csak napi 1-2 tabletta, és máris vége a feledékenységnek, a fáradtságnak, és az ingerültségnek, lefogyunk és fitté válunk, hosszabb ideig élünk, ígérik a reklámok, mi pedig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az étrend-kiegészítők egy csapásra megszüntetik minden problémánkat. A valóságban azonban sokkal nagyobb bajt okozhatnak, mint az gondolnánk, pontosabban sokaknak eszébe sem jut, hogy a szedésükkel árthatnak magunknak. Egy most napvilágot látott tanulmány például arra hívja fel a figyelmet, hogy a B6- és a B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők hosszas szedése jelentősen növeli a tüdőrák kockázatát.

Árthat, ha túl sok

A 1930-as és 1940-es években hatalmas reményeket fűztek étrend-kiegészítőkhöz, amelyek azt sugallták, hogy szedésük megvéd minket a különféle tápanyaghiány miatt kialakuló betegségektől, fogyasztásukkal pedig elkerülhetjük az orvost. Manapság már azok az új generációs étrend-kiegészítők hódítanak, amelyek használatára olyan hírességek buzdítanak, mint Gwyneth Paltrow, a sokat ígérő színes tablettáknak pedig hajlamosak vagyunk bedőlni. Sajnos azonban ezekben a készítményekben akár a napi ajánlott vitamin adag többszöröse is benne lehet, arról nem beszélve, hogy szintetikus formában. A Mayo Clinic ajánlása szerint a B6-vitamin biztonságos napi bevitele 1,3 milligramm az 19-50 évesek számára, azonban ennek túllépése szívritmuszavarokat, csökkent izomtónust és az asztma súlyosbodását okozza. A B6-vitamin magas dózisa vérnyomáscsökkenést is kiválthat, és kölcsönhatásba léphet a depresszió, az Alzheimer-kór gyógyszerekkel.

Nem előzik meg a betegségeket

A kutatók már évtizedek óta tanulmányozzák az étrend-kiegészítők és a betegségek közötti lehetséges összefüggéseket, helyesebben azt, hogy milyen betegségmegelőző hatása van a szedésüknek. Egy frissen napvilágot tanulmány azonban éppen ennek az ellenkezőjét állítja. Két amerikai rákkutató intézet és a National Taiwan University epidemiológusai megállapították, hogy a hosszú távú, nagy dózisú B6- és B12 vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők (amelyek állítólag fokozzák az energiát), összefüggésben áll a tüdőrák kialakulásának kockázatával azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen dohányoznak. Az erre irányuló kutatások 10 évig tartottak, 77 ezer 50-75 éves férfi bevonásával történtek.

Táplálkozzunk inkább helyesen

Vannak, aki megkérdőjelezik a tanulmányban leírtakat a tüdőrák kapcsán, mondván, a részvevők mindegyike dohányzott, ráadásul idősebbek voltak. Mivel azonban a megfigyelés hosszú ideig tartott, és sok ember bevonásával készült, a megállapításait komolyan kell venni. A szakértők az javasolják, hogy bölcsebb dolog, ha nem étrend- kiegészítőket szedünk, inkább a megfelelő táplálkozással visszük be a szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat, remek B12-vitamin forrás a chlorella alga.

Forrás:
http://www.businessinsider.com/vitamins-supplements-disease-cancer-2017-8?utm_source=feedly&utm_medium=referral

Hirdetés

Hirdetés

Eredményes, végleges rosacea és hajhullás gyógyítás,
mikroszkópos arc- és fejbőrvizsgálat


Szeretettel várom azokat, akik régóta küszködnek haj-, szempilla-, vagy szemöldökhullással, fejbőrproblémákkal, zsíros és rosaceás arcbőrrel.
Gyógyuljon meg végleg szteroidok használata nélkül!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT