head

Melyek a transzzsírok veszélyei?

transzzsirok-kep
Az élelmiszeriparnak nem érdeke, hogy a vásárlókat tájékoztassa a transzzsírok veszélyeiről
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Életmód

Margarinfélék, gyorsételek, tejtermékek, instant levesporok, müzliszeletek, salátaöntetek, csak néhány arról a listáról, ami a sok transzzsírt tartalmazó élelmiszereket sorolja fel. Sokan nincsenek tisztában  a transzzsírok veszélyeivel, ahogy azzal sem, hogy mennyi a megengedett napi mennyiség.

Tegyük fel, hogy valami egészségesre vágyik, ezért úgy dönt, hogy megeszik egy müzliszeletet. Mi baja lehet tőle? Magvakat, gyümölcsöket, növényi olajat tartalmaz. De milyet? Ha megnézi a csomagolást, és azon azt a megjelölést látja, hogy hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi zsír van benne, akkor sikerült a müzliszelettel együtt némi transzzsírt is elfogyasztania. Ha kávékrémporral itta a reggeli kávéját, és vacsorára egy bolti öntettel készült salátát evett, akkor aznap akaratán kívül mindent elkövetett azért, hogy ártson az egészségének. Bemutatjuk, mik a transzzsírok veszélyei, de tekintse meg a legártalmasabb transzzsír tartalmú élelmiszerek listáját is.

Mik azok a transzzsírok?

A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek a növényi olajok - pálma, kókusz, napraforgó, szója, repce - hidrogénezése során keletkeznek, de transzzsírsav képződik a növényi olajokkal történő sütés során is. Noha a növényi olajok alapjában egészségesek, hiszen számottevő mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, az úgynevezett hidrogénezés során ezek átalakulnak telített-, illetve transzzsírsavakká. A hidrogénezés célja, hogy a növényi olajok keményebbé, hosszabban eltárhatóvá váljanak, adott esetben bírják a fagyasztást. Kis mennyiségben, természetes formában is fellelhetők olyan állati termékekben, mint a hús, vaj, joghurt.

Miért nem tudunk róluk?

Nyilvánvalóan az élelmiszeriparnak nem érdeke, hogy a vásárlókat tájékoztassa a transzzsírok veszélyeiről, sem arról, hogy azok egy adott termékben milyen magas arányban fordulnak elő. Sok gyártó félreérthető módon fogalmaz, amikor a címkére azt írja, hogy az étel teljesen vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz. Az emberek a növényi jelző kapcsán hajlamosak azt hinni, hogy egészséges ételt vásárolnak, hiszen kinek jutna eszébe, hogy a kókusz-, vagy pálmaolaj egészségtelen lehet?

Milyen veszélyeket hordoz a fogyasztásuk?

A transzzsírok veszélyeit számos kutatás alátámasztotta. Ezek a magas transzzsírsav-tartalmú étrendet közvetlen összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. A transzzsírok emelik a trigliceridszintet, az LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a védő HDL- koleszterinszintet, ami érelmeszesedéshez, trombózishoz vezet – olvasható a Mayo Clinic cikkében.
A transzzsírok ezen kívül az Alzheimer-kór és egyes rákbetegségek kialakulásában is szerepet játszanak, és képesek arra, hogy a szoptatással az anyatejből a magzatba is átjutnak.

Milyen ételeket kerüljünk?

Rengeteg transzzsírt rejt a margarin

A félkész mirelit termékeket, a fagylaltokat és a kekszeket (rengeteg pálmazsírt tartalmaznak), a gyorséttermi ételeket, a chipseket, a kész salátaönteteket, valamint az instant porokat (levesek, szószok). Iktassuk az állati zsiradékokat, a margarinokat, amik adalékanyagokat is tartalmaznak, valamint a rántott dolgokat. Ne tegyünk a kávéba krémport, hanyagoljuk a bevonó masszás édességeket, például a szaloncukrot és tejszeletet. Ne dőljünk be a látványpékségben kapható, csalogató illatú péksüteményeknek, és ne tegyük ki hőnek a hidegen az omega-3 és omega-6 zsírsavakban bővelkedő sajtolt növényi olajokat (lenmagolaj, kendermagolaj, olívaolaj, stb.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 2 grammban határozta meg a transzzsírsavak maximális bevitelét, ami még nem jelent veszélyt az egészségre.

2023-ig betiltja a WHO a mesterséges transzzsírokat, mert egészségügyi kockázatuk rendkívül magas - adta hírül a Népszava. „ A kezdeményezés azt célozza, hogy az államok törvényekkel alapozzák meg a transzzsírok kivezetését az élelmiszerpiacról” – mondta Francesco Branca, a genfi székhelyű Élelmiszerek az Egészségért és a Fejlődésért Osztály igazgatója a CNN-nek.

Addig is törekedjünk az egészséges zsírok fogyasztására, és ne feledjük, hogy szervezetünk a zsírbevitel segítségével biztosítja energiaszükségletének egy részét, a zsír fajtájától függően ezen kívül a belső szerveink védelmében is szerepet kap. Csökkenti a gyomornedvek termelődését, telítettség érzetet kelt, számos vitamin (A, D, E, K) pedig csak zsírban oldódik. Hiába esszük tehát antioxidánsokban gazdag friss gyümölcsöket, zöldségeket, ezek a vitaminok nem hasznosulnak megfelelően, ha nincsenek zsírok, amik segítik a felszívódásukat.

Forrás:
https://szivugyunk.blog.hu/2013/07/23/nezze_meg_a_legveszelyesebb_transzzsir_tartalmu_elelmiszerek_listajat
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/trans-fat/art-20046114
https://nepszava.hu/1160738_csak-a-sziv-veszi-eszre-a-kulonbseget

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!