head

Alzheimer-kórt okozhatnak a herpeszvírusok?

Amerikai kutatók az feltételezik, hogy a herpeszvírusok okozhatják az Alzeheimer-kórt
Amerikai kutatók az feltételezik, hogy a herpeszvírusok okozhatják az Alzeheimer-kórt
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében egy új amerikai kutatás szerint.
A Neuron című szaklapban közölt tanulmány szerzői kétszer annyi herpeszvírust találtak az Alzheimer-kórban elhunytak agyában, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a betegség - írta a LiveScience.com.

Az Alzheimer-kór világszerte több millió embert érint , de az máig ismeretlen maradt. Az egyik ellentmondásos elmélet szerint azonban a betegséget egy vírus vagy több vírus okozta, amely az agyat fertőzi.

Nem új keletű a feltételezés

Valójában, elég régi az az elmélet, mely szerint vírusok vagy más kórokozók játszhatnak szerepet az Alzheimer-kór kialakulásában, már az ötvenes években felvetődött, ám az évek során sok orvos és kutató szállt ezzel szembe - mondta Benjamin Readhead, a tanulmány vezető szerzője, az Arizonai Állami Egyetem kutatója.

Readhead és kutatócsoportja eredetileg nem vírusokat keresett, hanem olyan agyi hálózatokat vizsgáltak, amelyeket létező gyógyszerekkel „újra lehetne indítani”, hogy ezzel a betegség új gyógymódjait lehessen kidolgozni.

A tanulmányban - mely az Alzheimer-kóros agyszövetek eddigi egyik legnagyobb részletes elemzését végezte el - a kutatócsoport majdnem 1000 mintát elemzett, voltak köztük Alzheimer-kórosok és a betegségtől mentesen elhunytak szövetei. Átrostálták a mintákból származó DNS- és RNS-szekvenciákat és azonosították, melyek közülük az emberi és a nem emberi gének. A nem emberi génszekvenciákat összevetették több mint 500 vírus génjeivel.

volt olyan kutatás, amelyik kapcsolatot állapított meg a kór és a herpex simplex vírus (HSV1) között

Melyik herpeszvírus okozhatja?

Noha az Alzheimer-kór vírusos vagy bakteriális eredetéről alkotott elméletek nem túl népszerűek a tudományos életben, volt olyan kutatás, amelyik kapcsolatot állapított meg a kór és a herpex simplex vírus (HSV1) között.

Az új kutatásban azonban két másik törzs, a herpesz 6A és a herpesz 7 agyi előfordulását mutatták ki. A kutatók szerinte nem meglepő herpeszvírusok jelenléte az agyban, ezek a kórokozók „szinte minden ember szervezetében megtalálhatók”. A vizsgált agyszövetminták 40-50 százalékában mutatták ki őket, az Alzheimer-kóros szövetekben azonban kétszer annyi volt belőlük, mint az egészséges szövetekben.

Ennyi azonban nem lenne elegendő, hogy kijelenthessék, ez a fertőzés okozza az Alzheimer-kórt.
 „Nyilvánvaló, hogy más fontos változások is lezajlanak, amiért egyes emberek így reagálnak a vírusra. A vírus mégis szerepet játszhat, ott lehet az okok között vagy felgyorsíthatja az Alzheimer-kór kialakulását” - mondta Readhead.
 A vírus szerepének kiderítése további kutatásokat igényel.

Nem mindenki ért egyet

Hugo Lövheim, a Svédországi Umea Egyetem Általános Orvostudományi és Rehabilitációs Tanszékének vezetője, aki nem volt része a tanulmánynak, dicsérte az új kutatásokat, azonban megjegyezte, még mindig úgy gondolja, hogy a HSV1  vírus a betegség legvalószínűbb oka. Az új tanulmány, valamint néhány korábbi kutatásra támaszkodva azt is jelezte, hogy a herpesz 6A vírus szerepet játszhat a késői Alzheimer-kórban. Ezért a jövőbeli Alzheimer-kórokozó kutatások célja a vírus mindkét törzsének vizsgálata.

Forrás:
MTI
https://www.livescience.com/62883-herpes-viruses-alzheimers.html

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!