head

Zsírégetés és alvás – Fogyjon éjjel!

Alvás nélkül nincs hatékony a zsírégetés
Téma: Életmód

Zsírégetés és alvás – erre a mondatra sokan felkapják a fejüket, pedig az anyagcsere és az éjszakai pihenés között szoros az összefüggés. Tényleg hízunk, ha nem alszunk eleget? Valóban kövérré tehet az alváshiány?

A fogyni vágyók jellemzően arról beszélnek, hogy a mozgás szükséges a kívánt eredmények eléréséhez. A mozgástól, a heti pár edzéstől várják a zsírégetést. Mások arra panaszkodnak, hogy hiába sportolnak, gyötrik magukat, izzadnak és erőlködnek, nem tudnak jelentős súlyveszésről beszámolni. Valószínűleg ők sincsenek tisztában a zsírégetés és alvás közötti kölcsönhatással.

Miért nem célravezető koplalás?

Vannak, akik azt gondolják, hogy a „nemevés” a fogyás és a zsírégetés titka. Azt hiszik, ha nem esznek rendesen, a szervezet majd hozzányúl a zsírokhoz és le fognak fogyni. Aztán meglepődve tapasztalják, hogy igen, van súlyvesztés, de ez lötyögős, tónustalan izomzathoz vezet, a zsír megmarad, az alatta lévő izomzat pedig elvész.
Tisztázni kell, hogy a testmozgás, és a testedzés két külön fogalom. Az első arról szól, hogy a testünket alaposan átmozgatjuk a megfelelő mozgásformával és intenzitással, nem erőltetjük meg, mindezt azért, hogy olajozott legyen, és ne rozsdásodjon be. A testedzés célja, hogy a test erősebb legyen, alkalmazkodjon a növekvő igénybevételhez, nagyobb izmokat növesszen, megnövelje az állóképességet.

Testmozgás és zsírégetés

A testedzés és sportolás közben valójában nem történik zsírégetés. Először a májban és izomszövetekben tárolt cukor ég el, majd az izomfehérjék lebontása következik. Az izom lebontása azért fontos, mert a pihenési periódusban a szervezet erősebb izmokat épít a lebontottak helyett. A mozgás segít abban is, hogy hatékonyabb legyen a vérkeringés, jobban aludjunk, gyorsítja az anyagcserét, fokozza az izmok vérellátását, növeli az oxigénfelvételt. A fogyókúrák, koplalások esetében is hasonló a folyamat: a saját cukorraktárak elégetése, majd az izomfehérje lebontása (csak itt nincs megfelelő tápanyag, hogy újra felépüljön a lebontott izomzat). Tehát egyik sem igazán alkalmas a zsírégetésre.

A zsír éjjel ég

A szervezet valójában éjszaka éget zsírt. A mélyalvási periódusokban történik mindez, így ennek hiányában a zsírégetés nem működik. Ha felszínesen alszunk, ha többször felébredünk, vagy ha élénken álmodunk, és reggel még emlékszünk is rá, akkor nem történik zsírégetés. A test 0-24 órában működik, dolgozik, éjszaka sem áll le. Kiválaszt, méregtelenít, szöveteket épít újra, regenerálódik, energiával töltődik fel, elégeti a felesleges zsírokat, hogy a nappali üzemmódra alaposan felkészüljön.
Az alvás tehát rendkívül fontos az egészséges test szempontjából. Ha fogyni akarunk, egészségesek akarunk lenni, szükségünk van napi 7 óra pihentető alvásra. Pihentetőre! És szükségünk van naponta valamennyi mozgásra. A mozgás csökkenti a stresszhormon szintet, a kellemes fáradtság az alváshoz vezető egyik út, és segíti az anyagcsere folyamatokat.

Tudja meg, hogy mit kell tennie a jó alvásért?! Tudja meg, hogy milyen mozgásformára és milyen intenzitásúra van szüksége?! Tudja meg, hogyan érheti el a zsírégetési fázist?!

Jelentkezzen most egy ingyenes konzultációra!
További cikkek és megoldás a Testszerviz blog oldalon!

                                                                                                                                                                                                                                                                              (X)

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT