head

Zsírégetés és alvás – Fogyjon éjjel!

Alvás nélkül nincs hatékony a zsírégetés
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Zsírégetés és alvás – erre a mondatra sokan felkapják a fejüket, pedig az anyagcsere és az éjszakai pihenés között szoros az összefüggés. Tényleg hízunk, ha nem alszunk eleget? Valóban kövérré tehet az alváshiány?

A fogyni vágyók jellemzően arról beszélnek, hogy a mozgás szükséges a kívánt eredmények eléréséhez. A mozgástól, a heti pár edzéstől várják a zsírégetést. Mások arra panaszkodnak, hogy hiába sportolnak, gyötrik magukat, izzadnak és erőlködnek, nem tudnak jelentős súlyveszésről beszámolni. Valószínűleg ők sincsenek tisztában a zsírégetés és alvás közötti kölcsönhatással.

Miért nem célravezető koplalás?

Vannak, akik azt gondolják, hogy a „nemevés” a fogyás és a zsírégetés titka. Azt hiszik, ha nem esznek rendesen, a szervezet majd hozzányúl a zsírokhoz és le fognak fogyni. Aztán meglepődve tapasztalják, hogy igen, van súlyvesztés, de ez lötyögős, tónustalan izomzathoz vezet, a zsír megmarad, az alatta lévő izomzat pedig elvész.
Tisztázni kell, hogy a testmozgás, és a testedzés két külön fogalom. Az első arról szól, hogy a testünket alaposan átmozgatjuk a megfelelő mozgásformával és intenzitással, nem erőltetjük meg, mindezt azért, hogy olajozott legyen, és ne rozsdásodjon be. A testedzés célja, hogy a test erősebb legyen, alkalmazkodjon a növekvő igénybevételhez, nagyobb izmokat növesszen, megnövelje az állóképességet.

Testmozgás és zsírégetés

A testedzés és sportolás közben valójában nem történik zsírégetés. Először a májban és izomszövetekben tárolt cukor ég el, majd az izomfehérjék lebontása következik. Az izom lebontása azért fontos, mert a pihenési periódusban a szervezet erősebb izmokat épít a lebontottak helyett. A mozgás segít abban is, hogy hatékonyabb legyen a vérkeringés, jobban aludjunk, gyorsítja az anyagcserét, fokozza az izmok vérellátását, növeli az oxigénfelvételt. A fogyókúrák, koplalások esetében is hasonló a folyamat: a saját cukorraktárak elégetése, majd az izomfehérje lebontása (csak itt nincs megfelelő tápanyag, hogy újra felépüljön a lebontott izomzat). Tehát egyik sem igazán alkalmas a zsírégetésre.

A zsír éjjel ég

A szervezet valójában éjszaka éget zsírt. A mélyalvási periódusokban történik mindez, így ennek hiányában a zsírégetés nem működik. Ha felszínesen alszunk, ha többször felébredünk, vagy ha élénken álmodunk, és reggel még emlékszünk is rá, akkor nem történik zsírégetés. A test 0-24 órában működik, dolgozik, éjszaka sem áll le. Kiválaszt, méregtelenít, szöveteket épít újra, regenerálódik, energiával töltődik fel, elégeti a felesleges zsírokat, hogy a nappali üzemmódra alaposan felkészüljön.
Az alvás tehát rendkívül fontos az egészséges test szempontjából. Ha fogyni akarunk, egészségesek akarunk lenni, szükségünk van napi 7 óra pihentető alvásra. Pihentetőre! És szükségünk van naponta valamennyi mozgásra. A mozgás csökkenti a stresszhormon szintet, a kellemes fáradtság az alváshoz vezető egyik út, és segíti az anyagcsere folyamatokat.

Tudja meg, hogy mit kell tennie a jó alvásért?! Tudja meg, hogy milyen mozgásformára és milyen intenzitásúra van szüksége?! Tudja meg, hogyan érheti el a zsírégetési fázist?!

Jelentkezzen most egy ingyenes konzultációra!
További cikkek és megoldás a Testszerviz blog oldalon!

                                                                                                                                                                                                                                                                              (X)

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!