head

Őszi immunerősítés: hogy maradhatok egészséges?

oszi-immunerosites
Az ősz testünk védekezőképességére is hatással van
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Megfázás, nátha, fáradékonyság, levertség – sokan szenvednek ezektől ősszel és télen, pedig lenne mód a megelőzésükre. Pontosan erre szolgál az őszi immunerősítés, ami gyors és hatékony megoldás a szezonális betegségek, illetve panaszok ellen.

Minden évszakváltás megterheli a szervezetet, elsősorban azért, mert megváltozik az időjárás és ezzel a fizikai aktivitásunk, amihez a szervezetünk megpróbál alkalmazkodni. Ősszel ez elsősorban a szénhidrát-felhalmozásban nyilvánul meg – többet eszünk –, miközben az élettani folyamatok egy kicsit lelassulnak, mindez pedig emésztésünkre, illetve testünk védekezőképességére is hatással van. És ez a hatás egyáltalán nem pozitív, részben ez az oka annak, hogy ősszel és aztán télen, sokakat utolérnek a szezonális megbetegedések, gyakoribbak az emésztési panaszok, ahogyan a vitalitásunkból is sokat veszítünk.
Szerencsére van megoldás, ez pedig a megelőzés, aminek kipróbált módja az őszi immunerősítés, ennek 3 leghatékonyabb módját mutatjuk be.

Őszi immunerősítés ételekkel és italokkal

Akkor lesz az őszi immunerősítés igazán sikeres, ha teljes életmód- és étrendváltással jár együtt. Az életmódváltás lényege a mindennapos mozgás – ez napi fél óra, aktív testmozgást jelent –, míg az étrend tekintetében, az immunrendszert működését támogató, antioxidánsokban, rostokban gazdag, egészséges élelmiszerek fogyasztására kell törekedni.

Fokhagyma: már az ókorban is tudták, hogy a szezonális, légúti megbetegedések egyik legjobb ellenszere a fokhagyma. Egy több kutatást értékelő mexikói elemzés is alátámasztja a népi bölcsességet, a tudósok megállapították, hogy a fokhagyma antioxidáns hatóanyagai, többek között a makrofágok, ölősejtek és limfociták stimulálásával, fokozzák az immunrendszer hatékonyságát. Naponta 2-3 gerezd, nyersen elfogyasztott fokhagyma, már érezhetően növeli testünk védekezőképességét.

Zöld tea: szintén évezredes megfigyelés, hogy azok, akik naponta akár többször isznak polifenolokban bővelkedő zöld teát, ritkábban kapják el a megfázást vagy az influenzát. Ezt erősíti meg a Floridai Egyetem vizsgálata, aminek keretében 3 hónapig, napi két darab zöld tea kapszulát adtak a pácienseknek. Kiderült, hogy a kivonat feljavította az immunválaszért felelős, gamma/delta T-sejtek működését, és hatékonynak bizonyult a megfázás és az influenza megelőzésében. Amennyiben a kivonat helyett, magát z italt részesítjük előnyben, naponta 3-4 csésze teával ugyanazt a hatást érhetjük el.

Alma: napi egy alma, az orvost távol tartja, szól a mondás, ami, ha nem is teljesen igaz, azért van valóságalapja. Az alma ugyanis rengeteg jótékony összetevőt, köztük immunerősítő antioxidánsokat és pektint tartalmaz. Utóbbi egy rendkívül hatékony rost, ami nemcsak kitisztítja a vastagbelet, hanem táplálékul szolgál a bélflóra egyensúlyát fenntartó probiotikus baktériumok számára.  Mivel a bélflóra állapotától függ az immunrendszer működése, az alma nagyobb mennyiségű (napi két-három darab) fogyasztásával máris sokat tettünk a betegségek megelőzése érdekében. Céklával megbolondítva különösen hatékony, turmixoljunk össze 2 almát egy fél céklával, és igyuk meg reggelire – a hatás nem marad el. 

Savanyú káposzta: nagyszerű immunerősítő, ráadásul a májat és a vastagbelet is megtisztítja. És ez még nem minden, hiszen a savanyú káposzta egyike azon kevés élelmiszereknek, amelyek probiotikus tulajdonságúak. (Ilyen még az élőflórás joghurt, az erjesztett tejtermékek, a kovászos uborka). Ennek pedig különleges jelentősége van, ugyanis a savanyú káposzta kúraszerű fogyasztásával karbantarthatjuk a bélflórának és vele az immunrendszerünket. Nagy szerepe van ebben a Lactobacillus plantarum baktériumnak, ez a jótékony mikroorganizmus szerint különösen nagy mennyiségben van jelen a savanyú káposztában. A legjobb, ha a levét isszuk, napi 2x1 dl bőven elegendő. Epebetegségekben szenvedő, illetve puffadásra hajlamosak ugyanakkor jobb, ha más őszi immunerősítőt keresnek.

Hogyan juthatunk még probiotikumokhoz?

Vannak tehát probiotikus ételeink, de, mi történik akkor, ha ezek közül egyik sem a kedvencünk, esetleg a fogyasztásuk valamilyen kellemetlen mellékhatással, például puffadással jár. Ebben az esetben válasszunk probiotikum táplálékkiegészítőt, csak arra ügyeljünk, hogy legalább tíz, élő baktériumtörzset tartalmazzon. Szedjünk mellé prebiotikumot, így lesz az igazi az őszi immunerősítés.

Méregtelenítés és béltisztítás

Hiába azonban a rostokban, antioxidánsokban gazdag étrend, vagy akár a probiotikumok fogyasztása, ha az immunerősítőink nem jutnak el a rendeltetési helyükre. Ez általában akkor történik meg, amikor túl sok méreg halmozódik fel a májban és a vesékben, míg a belekben a lerakódások akadályozzák egyrészt a felszívódást, másrészt a jótékony, probiotikus baktériumok megtapadását. A megoldás a méregtelenítés és a betegségek leküzdésére alkalmas béltisztítás, már egy 10 napos kúra is jelentősen feljavíthatja az őszi immunerősítés eredményét.

Források:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/colon-cleansing/faq-20058435
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25961060is 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17914132
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19623964/
https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/oszi-immunerosites-termeszetesen

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!