head

A bélbaktériumok és a rossz szokások is lehetnek a hízás okai

hizas-okai
A bélflóránk állapota is hatással van az éhségérzetünkre
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Életmód

Egyfolytában az evésen jár az esze, és azon gondolkodik, mit nassoljon? Mielőtt önostorozásba kezdene, vizsgálja meg az életvitelét, lehet, hogy a hízás okai innen eredeztethetők!

Egyre elterjedtebb az a nézet, miszerint a betegségek a megoldatlan lelki és mentális problémáink fizikai kivetülései, beleértve az elhízást is. Bizonyos esetekben azonban néhány rossz szokásunk is közrejátszik benne, például nem iszunk eleget. Lássuk, milyen rossz szokásban rejlenek még a hízás okai.

Folyadékhiány

A folyadékpótlás hatással van többek között vitalitásunkra, teljesítőképességünkre, emésztésünkre, a méregtelenítő folyamatokra, és az éhségérzet kialakulására is. Pontosabban számtalan alkalommal, amikor azt gondoljuk, éhesek vagyunk, valójában folyadék után sóvárog a szervezetünk. Éppen ezért, ha éhségérzetünk támad, annak ellenére, hogy nem rég ettünk, igyunk meg 1-2 pohár vizet, és jó eséllyel az éhségérzetünk is megszűnik!
Arra ügyeljünk, hogy mindig tiszta, adalékanyagoktól mentes folyadékot igyunk, mert a cukros, szénsavas üdítőktől könnyen megéhezhetünk, és meg is hízhatunk. Előfordulhat, hogy csak vízből nem tudjuk meginni a napi penzumot. Erre jelenthet megoldást a következő 3 alternatíva. 
Zöld tea: Amellett, hogy erős antioxidáns hatással bír, vérnyomáscsökkentő hatású és kordában tartja a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet. Az agyunkra is jó hatással van, ugyanis serkenti az emlékezésért felelős részét, fogyasztásával az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is kisebb.
Kókuszvíz: Az elektrolitokban gazdag folyadék kitűnő hidratáló, a nyári melegben a víz helyett nagyszerű alternatívát nyújt testünk újrahidratálására. A nátriumban, káliumban és magnéziumban gazdag kókuszvízhez egy kiadós edzés után is bátran nyúlhatunk!
Limonádé: A citrommal és mézzel/xilittel készülő változat egészséges, C-vitaminban gazdag és itatja magát, így biztos, hogy a megfelelő folyadékbevitelre ösztönöz bennünket. A különféle limonádék újra a reneszánszukat élik, ami nem is csoda, hiszen egy jól behűtött limonádéra ki tudna nemet mondani nyáron?

 

Helytelen étkezés

Ismerős az érzés, amikor egy tábla csokinak úgy állunk neki, hogy csak egy kockát eszünk, de néhány perc elteltével már azon kapjuk magunkat, hogy a harmadik sornál járunk?

Ez azért veszélyes a plusz kilók és a hízás tekintetében, mert egyfajta ördögi körbe keverjük saját magunkat. A magas cukrot és fehér lisztet tartalmazó ételek nagyon gyorsan megemelik a vércukorszintünket, ami aztán hirtelen visszazuhan, és ismét éhesek leszünk. Megoldás lehet, ha kerüljük a rejtett cukrokat, és a fehér lisztet, vagyis hanyagoljuk a felvágottakat, a 100%-osnak nevezett gyümölcsleveket, a cukorral telepumpált gyümölcsjoghurtokat és salátaönteteket, és helyette rostban és természetes nassokban gazdag étrendet állítunk össze.

Stressz

A stresszes életmód hatására szervezetünk adrenalin- és a kortizolszintje felborul, ami kihatással van arra is, hogy milyen ételekkel akarjuk magunkat megnyugtatni.

Mivel szervezetünk a stresszt úgy értékeli, mint egyfajta veszélyhelyzetet, amihez az ősi minta alapján energiát kell biztosítani, ezért ilyenkor elkezdünk étel után sóvárogni. Természetesen, nem az egészséges, cukor nélküli, és zsírszegény harapnivalók lesznek vágyunk tárgyai, így máris ráléphetünk a hízás göröngyös útjára. Megkönnyíthetjük a helyzetünket, ha elsajátítunk néhány stresszkezelési technikát, kipróbáljuk a jógát, és egészséges, natúr olajos magvakat tartunk otthon, vagy a táskánkban.

Alváshiány

A kialvatlanságnak egyértelmű külső jelei vannak: táskás szem, fekete karikák a szem körül, fáradt, szürkés bőr, de alváshiány állítólag ahhoz is hozzájárul, hogy a kövérek legyünk. Az alvás, a folyadékpótláshoz hasonlóan rendkívül fontos szervezetünk megfelelő működéséhez, és a hízás elkerülésében is szerepe lehet. Egy egészséges felnőtt szervezetnek naponta átlagosan 7-8 óra alvásra van szüksége, ezért, ha időt próbálunk spórolni az alváson, könnyen felkúszhat pár nem kívánt kiló. Ennek oka, hogy ha állandó fáradtság kínoz bennünket, akkor szervezetünk energia utánpótlásra ad parancsot, és ilyenkor tudat alatt a zsíros, nehezebb és édesebb ételek után sóvárgunk, hogy gyorsabban kielégítsük az energiaéhségünket. Figyeljünk oda szervezetünk jelzéseire, és ha fáradtak vagyunk, ne pörgessük tovább kényszeresen a közösségi oldalakat, győzzük le információ éhségünket, és hajtsuk álomra a fejünket!

Bélbaktériumok

Több kutatás is bebizonyította, hogy a jóllakottságot jelző anyagaink megszaporodnak, ha a bélbaktériumok számára kedvezően táplálkozunk. Számukra a megfelelő azt jelenti, hogy olyan dolgokat veszünk magunkhoz, amelyek megemésztetlenül kerülnek a vastagbélbe, és ott a baktériumok el tudják fogyasztani őket. „Nem az agy, hanem a hasban tanyázó baktériumfrakció az, amelyik hamburger után epekedik, ha az utolsó három napon diétáznia kellett. Méghozzá olyan kedveskedve teszi, hogy nehezen tudunk ellenállni a kérleléseinek”- fogalmaz viccesen Giulia Enderson, A belek csodálatos világa és a jó emésztés című könyv szerzője, aki azt is hozzátette, hogy különböző fogások közül kedvünk és hangulatunk alapján választunk, de a bélbaktériumok elvileg rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel mindkettőt befolyásolni tudják. Amikor nem ügyelünk az étkezéseink során a táplálékunk minőségére, azzal nem csak a rossz baktériumokat tápláljuk, hanem egyfajta öngerjesztő folyamatot is produkálunk: ezeknek a mikroorganizmusnak a hatására egyre jobban és jobban kívánjuk a kenyérféléket és a cukrot. Minél több gyorsan felszívódó szénhidrátot veszünk magunkhoz, annál jobban elterjednek a rossz baktériumok, ami a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezet.

Források:

Giulia Enders: Bélügyek - A belek csodálatos világa és a jó emésztés

http://www.webmd.com/diet/reasons-always-hungry#1

https://testszerviz.hu/blog/a-hasi-hizas-okai/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!