head

Szénsavas üdítők: nézzünk a pohár fenekére!

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Egészség

Ön is a szénsavas üdítők rabja? Jobb, ha tudja, mi minden kerül a szervezetébe egyetlen pohárnyi „frissítővel”!

Ízletes átverés

 A szénsavas üdítők hallatán a legtöbb embernek egy hűsítő, buborékokkal teli ízletes ital jut az eszébe, ami azonnali felüdülést hoz. Bár átmenetileg valóban üdítőleg hathat, ha a „pohár fenekére nézünk”, rögtön fény derül a szomorú igazságra. A szénsavas üdítők üdítőkben található savak és cukrok, édesítőszerek, aromák és színezékek ugyanis nagyobb mennyiségben veszélyesek lehetnek, ezért jobb, ha százszor meggondoljuk, hogy milyen palackot veszünk le a szupermarketek polcairól!

Az egész testünknek ártanak

A glükóz, fruktóz és koffein tartalmú szénsavas üdítők káros hatásai közül az egyik legsúlyosabb, hogy hosszú távon csökkentik a vér kálium szintjét. Ennek következménye az izomzat, beleértve a szívizom gyengülése, ami akár komoly keringési rendellenességeket is okozhat. A szénsavas üdítők, azon túl, hogy puffadást idéznek elő, zavarokat okozhatnak a szervezet méregtelenítésében, annyira megterhelik ugyanis a májat, hogy egy idő után képtelen lesz normális funkcionálni. Hasonlóan viselkednek a vesék, a szénsavas üdítőkben található savakkal- köztük a foszforsavval - az idő előrehaladtával a vesék egyre kevésbé tudnak megbirkózni. A szénsavas üdítők felborítják a vízháztartást, ezáltal hozzájárulnak a cellulitisz kialakulásához. Savasító hatásukból adódóan, a bőr veszít ruganyosságából és hamarabb öregszik.

10 kockacukor egy pohárban

Bár a gyártók egyre inkább édesítőszerekkel helyettesítik a szénsavas üdítőkben a cukrot, a nem teljesen energiamentes szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Az egyik legsikeresebb üdítőital cég egy pohárnyi termékében csaknem 40 gramm cukor található, ami közel tíz darab kockacukornak felel meg. A cukorra rászokni nagyon könnyű, ugyanis serkenti az agyban a dopamin és a szerotonin termelést, ezért fogyasztása átmeneti boldogságérzetet okoz. A túlzott cukorfogyasztással bevitt üres kalóriák elhízáshoz, elgombásodáshoz, a sav-bázis egyensúly felbomlásához, fogproblémákhoz, sőt magas vérnyomáshoz vezethetnek, amitől a cukorfüggő ember egyre rosszabbul érzi magát.

Tudta?

A szénsavas üdítők számlájára a szervezet elsavasodása is írható, nem véletlenül tiltja a fogyasztásukat az összes komolyabb lúgosító kúra.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT