head

Bélbaktériumok: hogyan hizlalnak minket?

Bélbaktériumok: mi a szerepük a hízásban?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Az a gondolat, hogy a bélbaktériumok összességében hatással vannak a testsúlyunka, alig néhány éves. Létezik olyan, hogy hizlaló bélflóra? Egy fiatal orvostanhallgató erre keresi a választ.

A nyugati étrend 90 százalékban olyan táplálékokból áll, amelyeket megemésztünk, 10 százalékban pedig olyanokból, amelyekkel a bélbaktériumaink etetnek mindennap. A hizlaló baktériumok a leghatékonyabb szénhidrátlebontók, ha túlságosan elszaporodnak, gondot okoz. A hizlaló bélflóra ugyanabból az ételből az utolsó morzsáig mindent kihoz. Egyesek idegesítő zsírpárnákat növesztenek, holott semmivel sem esznek többet másoknál – a bélflórájuk egyszerűen többet hoz ki az ételből. Hogyan lehetséges ez? - teszi fel a kérdést a Giulia Enderson német orvostanhallgató Bélügyek című könyvében boncolgatja a témát.

Válogatós bélbaktériumok

A megemésztetlen szénhidrátokból a baktériumok különféle zsírsavakat állítanak elő: zöldségkedvelő társaik inkább a bél és a máj számára készítenek zsírsavakat, mások olyanokat produkálnak, amelyek a test többi részét is táplálják. Egy banán tehát kevésbé hizlal, mint egy ugyanannyi kalóriájú fél tábla csokoládé, mivel a növényi szénhidrátok inkább a helyi ellátók érdeklődését keltik fel, mintsem a teljes testet ellátókét. A túlsúlyos emberekkel kapcsolatban kimutatták, hogy a bélflórájuk kevésbé összetett, bennük elsősorban olyan bélbaktériumok vannak jelen, amelyek szénhidrát-anyagcserét bonyolítanak.

Befolyásolják az étvágyat

Baktériumaink megjutalmaznak bennünket, ha megfelelő ételt kapnak ebédre. Ez kellemes, és megkedveltet velünk bizonyos fogásokat. Több kutatás is kimutatta, hogy a jóllakottságot jelző anyagaink megszaporodnak, ha a bélbaktériumok számára kedvezően táplálkozunk. Számukra a megfelelő azt jelenti, hogy olyan dolgokat veszünk magunkhoz, amelyek megemésztetlenül kerülnek a vastagbélbe, és ott a baktériumok meg tudják enni őket. „Nem az agy, hanem a hasban tanyázó baktériumfrakció az, amelyik hamburger után epekedik, ha az utolsó három napon diétáznia kellett. Méghozzá olyan kedveskedve teszi, hogy nehezen tudunk ellenállni a kérleléseinek”- fogalmaz viccesen Giulia Enderson, aki azt is hozzáteszi, hogy különböző fogások közül kedvünk és hangulatunk alapján választunk, de a bélbaktériumok elvileg rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel mindkettőt befolyásolni tudják.

Amennyiben beigazolódik, hogy az elhízást a szénhidrát-anyagcserét bonyolító baktériumok túlsúlya okozza, akkor sokat tehetünk a bélflóra egyensúlyának helyreállításával.

Forrás:
Giulia Enders: Bélügyek - A belek csodálatos világa és a jó emésztés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!