head

Édesítőszerek: a sokkoló igazság az édes mérgekről

Édesítőszerek: miért veszélyesek?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Dietetikus szakértői cikkek

Az édesítőszerek világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek, ám tévedés azt hinni, hogy a fogyasztásukkal megóvhatjuk magunkat a plusz kilóktól. Ugyan a mesterséges formáik valóban nem tartalmaznak extra kalóriákat, ám akad köztük olyan, ami az adalékanyagokhoz hasonlóan rettentő egészségtelen, de még erős éhségérzetet is okoz, éppen ezért adják étvágynövelés céljából a sertéseknek.

Már eligazodni sem könnyű az édesítőszerek világában, hiszen léteznek mesterséges és természetes formáik is. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy némelyik egyáltalán nem véd meg az elhízástól, sőt, csak még éhesebbek leszünk tőle.

A nagy átverés

Az emberek nagy része imádja az édes ízeket, hiszen a cukor serkenti az agyban a dopamin és a szerotonin termelést, ezért fogyasztása átmeneti boldogságérzetet okoz, emellett persze hizlal is. Éppen emiatt fordulnak sokan az édesítőszerekhez, gondolván, hogy két legyet ütnek egy csapásra, hiszen édességet esznek, mégsem kell tartanuk az elhízástól. Az édesítőszerek azonban eredetileg nem ezt a célt hivatottak szolgálni, hiszen a cukorbetegségben szenvedők számára fejlesztették ki, ám a szacharint a sertések tápjába is belekeverik, hiszen étvágynövelő hatása van. Utóbbi hatását az embereknél is kifejti, így senki ne csodálkozzon azon, ha farkasétvágya kerekedik tőle, ami extra kalóriabevitelhez vezet.

Mindenre képes a vegykonyha

A legelterjedtebb szintetikus édesítőszerek a ciklamát, a szacharin, illetve az aszpartám, utóbbi édesítő hatása kétszázszor, míg a szachariné ötszázszor nagyobb a kristálycukorénál. Noha a xilit természetes édesítőként vált közkedveltté, valójában ma már korántsem a nyírfa kérgéből vonják ki, inkább a kukorica felhasználásával kémiai úton, ennek során nikkel alumíniumport és etanolt használnak. A ciklamátokat gyakran keverik szénsavas italokhoz, aminek egy részét a gyomorban található baktériumok azonban ciklohexaminná alakíthatják. Egyes állatkísérletek ezt az anyagot teszik felelőssé a különféle daganatos megbetegedésekért.

Válasszuk inkább a valódit!

A természetes édesítőszerek közül a méz, vagy a gyümölcscukor, az agavé ajánlott, de jó választás a stevia is, amit Stevia rebaudiana nevű növény leveléből vonnak ki. Előnye, hogy háromszázszor édesebb a cukornál, lényegében kalóriamentes, a diétázók is bátran beiktathatják az étrendjükbe. Az 100 grammonként 160 kalóriát rejtő inulin édesítő hatása kétszer olyan erős, mint a cukoré, több előnyös tulajdonsága közül az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása a legfontosabb. Az örménygyökérben, cikóriában és a csicsókában található inulin ráadásul fenntartja a bélflóra egyensúlyát.Az erithritolnak is egyre több kedvelője van, nem emeli meg a vércukor- és az inzulinszintet, glikémiás indexe nulla, nem mellesleg grammonként csak 0,2 kalóriát tartalmaz. Édesítőereje 60-80 szorosa a fehér cukorénak, nincs utóíze, többségében a kukorica vagy a búza keményítőjéből állítják elő.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!