head

Hasnyálmirigyrák kezelése: egy vírus jelentheti a megoldást?

Hasnyálmirigyrák kezelése: egy vírus segíthet legyőzni?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

A hasnyálmirigyrák rendkívül agresszív betegség, nincs a szűrésére alkalmas módszer, és csak kis eséllyel gyógyítható. A kutatók most egy olyan influenza-szerű vírust találtak, ami a kísérletekben alkalmasnak bizonyult a hasnyálmirigyrák növekedésének megakadályozására. Az új eljárás megoldást jelenthet a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek számára, és a kemoterápiával együtt növelheti a túlélés esélyét. Ugyan a klinikai vizsgálatokhoz még több idő szükséges, az eddigi kutatási eredmények bíztatóak.

A kutatásról szóló tanulmány egyik szerzője, dr. Mary Stella elmondta, hogy az új vírus kifejezetten a hasnyálmirigyrákos sejteket pusztítja el, kevésbé károsítva a környező ép szöveteket. „Nem csak a daganatot megcélzó stratégiánk szelektív és hatékony, hanem a vírust tovább fejlesztettük, hogy a véráramba jutassuk, ahonnan elérheti azokat a rákos sejteket, amelyek a szervezetben elterjedtek”- magyarázta a doktornő, aki hozzátette, hogy a humán kísérletek még hátra vannak. A Molecular Cancer Therapeutics című folyóiratban megjelent kutatásban a tudósok módosítottak egy az adenovírust, hogy megjelenjen egy olyan fehérje a külső rétegén, amely felismeri és kötődik az hasnyálmirigyrákos sejtekhez. A vírus bejut a rákos sejtbe, ott osztódik, majd mielőtt kitörne onnan, megsemmisíti azt. Az új vírusmásolatok kötődnek a szomszédos ráksejtekhez, megismétlik ugyanazt a ciklust, végül elpusztítják a tumor teljes egészét

A kutatók az emberi hasnyálmirigyrákra ható vírust eddig csak egereken tesztelték, és megállapították, hogy gátolja a rák növekedését. A módosított vírusok alkalmazása korábban ígéretes eredményeket mutatott a különböző rákokban, ám a kutatók azt állítják, hogy az új vírus sokkal pontosabb és hatékonyabb, mint a korábbi vírusváltozatok, és a további előnye, hogy képes együttműködni a kemoterápiás gyógyszerekkel.

A vírust tovább módosították úgy, hogy egészséges emberekben nem képes betegséget okozni.

Forrás:
http://www.qmul.ac.uk/media/news/2018/smd/researchers-use-flu-like-virus-to-attack-pancreatic-cancer.html#

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!