head

18 esszenciális illóolaj szorongás ellen

illoolaj-szorongas-ellen
az aromaterápiát gyakran használják a szorongás és a stressz enyhítésére
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Gyakran feszült és ideges, nem képes ellazulni? Szerencsére létezik számos esszenciális illóolaj szorongás ellen.

Az illóolajok használata

Az aromaterápia lényege, az illóolajok belélegzése a közérzet javítása érdekében. Az egyik elmélet szerint, az illóolajokban lévő vegyületek az orrban, az illatreceptorok stimulálásával üzeneteket küldenek az idegrendszernek. Úgy gondolják, hogy hatással vannak a szervezet kémiai és energetikai rendszereire. Emiatt, az aromaterápiát gyakran használják a szorongás és a stressz enyhítésére.

Figyeljen rá, hogy csak olyan terápiás minőségű olajokat használjon, amelyek nem tartalmaznak szintetikus összetevőket.

Az illóolajokat hordozóolajjal (bázisolaj) kell hígítani, mielőtt a bőrre kerülnének, ami csökkenti az irritáció kockázatát. Felnőttek esetében 15 csepp illóolajat 30 milliliter hordozóolajjal kell hígítani. Gyermekekét sokkal jobban hígítjuk, 3-6 csepp illóolajat 30 milliliter hordozóolajjal kell elkeverni. Népszerű hordozóolaj a mandula-, a kókusz- és a jojobaolaj.

Az illóolajokat soha nem szabad lenyelni, annak ellenére, hogy az interneten akadnak erre való utalások. Minden illóolaj nagyon különböző, és mérgező is lehet.

Olvasson tovább, és tudjon meg többet, hogy melyik a legjobb illóolaj szorongás ellen.

Macskagyökér (Valeriana)

A macskagyökeret ősidők óta használják. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek elősegítik az alvást, és lecsillapítják az idegeket. Enyhe nyugtató hatása van.

Használat: adjunk hozzá néhány csepp valerianaolajat egy aromaterápiás diffúzorhoz, és lélegezzük be. A valeriana álmosságot okozhat.

Jatamansi

A jatamansi ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a valeriana. Az ayurvédikus orvostudományban az elme megnyugtatására, és az alvás elősegítésére használják. Egy 2008-ban egereken elvégzett vizsgálat szerint, a jatamansi enyhítheti a depressziót, mivel fokozza a központi idegrendszer fő gátló transzmittere, a GABA, valamint az adrenalin anyagcserében fontos szerepet játszó MAO receptorok működését az agyban.

Használat: masszírozza be a higított jatamansiolajat a halántékára vagy a homlokára.

Levendula

A levendula az egyik legnépszerűbb aromaterápiás olaj

A levendula az egyik legnépszerűbb aromaterápiás olaj. Egy 2012-es kutatás szerint a levendula aromaterápiás alkalmazása nyugtatja a limbikus rendszert, amely az érzelmeket szabályozza.

Használat: élvezze a pihentető levendula fürdőt, tegyen több csepp levendulaolajat egy teáskanál bázisolajba, vagy kombinálja nem illatos fürdőzselével.  A keveréket öntse a meleg fürdővízbe.

Jázmin

A jázminolaj csodás virágillatú. Egy 2013-as tanulmány szerint, a jázminolaj belélegzése elősegítheti a jó közérzet és a romantikus érzések kialakulását. Ellentétben a többi szorongás ellen használt illóolajjal, úgy gondolják, hogy a jázminolaj anélkül nyugtatja az idegrendszert,  hogy álmosságot okozna.

Használat: Lélegezze be a jázminolajat közvetlenül a palackból, vagy hagyja, hogy az illat betöltse a szobát egy diffúzoron keresztül.


Szent bazsalikom (Tulsi)

A szent bazsalikom, más néven tulsi, nem egyenlő azzal a bazsalikommal, amit ételkészítéshez használnak, de ugyanabból a családból származik. Eugenolt tartalmaz, amely menta aromát ad. Egy 2014-es kutatás szerint, a szent bazsalikom adaptogén gyógynövény, és ígéretesen alkalmazható a fizikai és szellemi stressz kezelésében.

Használat: A szent bazsalikomban lévő eugenol erős illatú. Adjunk belőle néhány cseppet egy aromaterápiás diffúzorhoz, várjuk meg, amíg betölti a szoba levegőjét és lélegezzük be.

Édes bazsalikom

Az édes bazsalikom illóolaj ugyanabból a gyógynövényből származik, amit a marinara szósz készítéséhez használnak. Aromaterápiás alkalmazása segít megnyugtatni az idegeket, és enyhíti a stresszt.

Egy egereken végzett, 2015-ös tanulmány szerint, az édes bazsalikomolaj fenol vegyületei enyhítették a szorongást.

Használat: Adjunk hozzá néhány csepp édes bazsalikomolajat egy szobai diffúzorhoz, lélegezzük be inhalátor csövön keresztül.

Bergamott

A bergamottolajat a bergamottnarancs héjából sajtolják ki, élénkítő citrusillatú. Egy 2015-ös tanulmány szerint, mind az állatokon, mind az embereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a bergamott segít enyhíteni a szorongást, és javítja a hangulatot.

Használat: Helyezzen néhány csepp bergamottolajat egy pamutgolyóra vagy zsebkendőre. Lélegezze be 2-3 alkalommal, hogy enyhítse a szorongást.

A helyileg alkalmazott bergamott növelheti a napérzékenységet!

Rózsa

A rózsa illóolajat rózsasziromból nyerik. Varázslatos virágillatával elkápráztatja az érzékeket.

Egy 2014-es tanulmány szerint, a rózsás aromaterápiás lábfürdő segítségével terhes nők szorongása csökkenhet.

Használat: Áztassa le a lábát meleg vízzel és hígított rózsa illóolajjal megtöltött kádba vagy lavórba. Rózsaolajat kedvenc illatmentes hidratálójához vagy shea vajhoz is hozzáadhat, és bemasszírozhatja vele a bőrét.

Vetiver

A vetiver kevésbé ismert, mint más illóolajok, de nem kevésbé hatékony. A vetiverolaj az Indiában élő füves vetiver növényből származik. Édes, földes illatú, és afrodiziákumként használják.

Egy patkányokon végzett, 2015-ös tanulmány szerint, a vetiver szorongásgátló képessége hasonló a diazepám tartalmú gyógyszerekéhez (nyugtatók).

Használat: Élvezze a pihentető masszázst hígított vetiver olajjal, vagy adja hozzá a diffúzorhoz.

Ylang-ylang

Az aromaterápiában virágillatú ylang- ylangot használnak a relaxáció elősegítésére. Egy 2006-os tanulmány szerint, az ylang-ylang, a levendula és a bergamott keverékének belélegzése csökkentette a stressz és a szorongás szintjét, a vérnyomást, a szívfrekvenciát és a szérum kortizol szintjét.

Használat: A hígított ylang-ylangot a bőrre kell felvinni, vagy hozzáadni egy szobai diffúzorhoz.

Tömjén

A tömjénolaj a Boswellia Serrata (indiai tömjénfa) gyantájából készül és édes, pézsmához hasonló aromája van. Szorongás oldására használatos. Egy 2008-as tanulmány szerint, az aromaterápiás kézmasszázs, amely tömjén, levendula és bergamott keverékét használja, oldotta a szorongást, a depressziót és a fájdalmat a végstádiumú rákos betegeknél.

Használat: Masszírozza a hígított töömjénolajat a kezére vagy a lábára, illetve adja a diffúzorhoz.

Kamilla

A kamilla jól ismert pihentető és nyugtató tulajdonságairól

kamilla jól ismert pihentető és nyugtató tulajdonságairól, illetve bódító illatáról. Nincs sok kutatás a kamilla illóolajával a szorongásoldó hatásával kapcsolatban, azonban kimutatták, hogy a kamillaolaj előnyös lehet az enyhe, vagy közepes mértékű, általános szorongásos zavarok esetén.

Használat: Masszírozza a hígított kamillaolajat a bőrébe, vagy adja hozzá meleg fürdőhöz.

Muskotályzsálya

A muskotályzsálya különbözik a húsok töltelékéhez használt orvosi zsályától. Fás, gyógynövényes szaga van. Nyugtató képességei mellett afrodiziákumként is alkalmazzák.

Egy 2015-ös szisztematikus vizsgálat szerint, a muskotályzsálya enyhítheti a feszültséget, és segítheti a kortizolszint (stresszhormon) szabályozását a nőknél. A magas kortizolszint növelheti a szorongás és a depresszió kockázatát.

Használat: lélegezze be a zsályaolajat közvetlenül, ha szorong, vagy masszírozza be a higított olajat a bőrbe.

Pacsuli

A pacsulit az ajurvédikus gyógyászatban a szorongás, a stressz és a depresszió enyhítésére használják. Gyakran kombinálják más illóolajokkal, például levendulával. Úgy gondolják, hogy elősegíti a nyugalmat és a pihenést, bár a legtöbb bizonyíték nem hiteles.

Használat: a szorongás enyhítésére, lélegezze be közvetlenül a pacsuliolajat, adja hozzá a meleg fürdőhöz, vagy tegye szobai diffúzorba.

Geránium

Az olajat az egész növényből vízgőz-desztillációval nyerik. Egy 2015-ös, nőkkel végzett vizsgálat szerint, a gerániumolaj belélegzése hatékonyan csökkentette a szorongást a vajúdás első szakaszában, és segíthet a diasztolés vérnyomás csökkentésében is.

Használat: tegyen néhány csepp gerániumolajat egy pamutlabdára, és tartsa az orra alá.

Citromfű

A citromfű friss aromával rendelkezik. Aromaterápiában nyugtató, regeneráló hatása van. Az esetleges szorongás miatt, a citromfű belélegzésével kapcsolatos legtöbb sikertörténet azonban anekdotikus. Egy 2011-es tanulmány szerint, a citromfű kapszulák alkalmazása oldja az enyhe vagy közepes szorongást, és javíthatja az alvást.

Használat: a citromfűolajat adjuk hozzá diffúzorhoz , vagy lélegezzük be közvetlenül.

Majoránna

A majoránna az idegességet és a szorongást is enyhíti, emellett jó fejfájás ellen, ami a szorongás egyik gyakori tünete. Kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a majoránna szorongáscsökkentő hatásával kapcsolatban, a népi gyógyászatban viszont régóta használják.

Használat: hígítsuk bázisolajjal, és dörzsöljük a halántékra, vagy cseppentsük a csuklóra. Szobai diffúzorhoz is adható.

Édeskömény

Az édeskömény remek szorongásoldó

Leginkább fűszernövényként ismert. Az édeskömény aroma sok szorongásos mellékhatás, például az emésztési problémák kezelésére szolgál.
Egy 2017-es tanulmány szerint, az édeskömény-kiegészítők segítettek a menopauza mellékhatásai, például a szorongás, az alvási problémák és a depresszió esetén is. Nem világos, hogy az édeskömény belélegzése ilyen hatású lenne, de érdemes lehet megpróbálni.

Használat: hígítsuk fel az édesköményolajat egy meleg fürdőbe, hogy segítsen ellazítani a testet és az elmét.

Használat előtti teendő

Mivel az illóolajok allergiás reakciót okozhatnak fontos, hogy használat előtt egy kis felületen végezzen allergiavizsgálatot.

Helyezzen néhány csepp higított illóolajat a csuklójára vagy a könyökére, és fedje le egy kötéssel. Ellenőrizze a területet 24 órán belül. Ha bőrpír, bőrkiütés vagy viszketés tapasztalható, az olaj nem biztonságos a bőrön való használathoz.

Az illóolajok nem biztonságosak mindenki számára. Ha terhes, ha szoptat vagy valamilyen egészségügyi problémával küzd, konzultáljon az orvosával.

Ne feledje: nem minden illóolaj egyforma, ezért csak biztonságos forrásból szabad megvásárolni őket.

Bár a kutatások kimutatták, hogy az aromaterápia segíthet a szorongás enyhítésében, nem helyettesítheti az orvosi kezelést. Ha stresszes napja van a munkahelyén, vagy ideges, mert fontos találkozóra készül, az aromaterápia az, amire szüksége van.

Krónikus szorongás esetén, ami zavarja a napi tevékenységek elvégzésében, forduljon orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/anxiety/essential-oils-for-anxiety#takeaway

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!