head

Aromaterápia: segíti a testi-lelki megújulást

Aromaterápia: gyógyítás illatokkal
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Az állatvilágban az illatok komoly információt hordoznak. Egy hímoroszlán vizeletének szagából a riválisok megtudják, a területnek ki a gazdája, mikor járt arra, milyen fizikai kondícióban van, és talán még az is kiderül, hány nőstény oroszlán szerepel a háremében. Úgy tűnhet, ezt a nyelvet mi, emberek már elfelejtettük, pedig az illatok testünkre és lelkünkre is befolyással vannak, erre épít az aromaterápia.

Az illóolajokat különböző eljárásokkal növényekből állítják elő. Ugyanannak a növénynek más és más részéből különböző illóolaj készül, a kémiai összetevők száma 50 és 500 között van. A természetes olajoknak van igazi aromaterápiás hatása, mivel bennük megtalálható a növények „lelke“ is. Az alternatív gyógymódként alkalmazzák.

Az illatok hatalma

Rengeteg illat és szag van az életünkben, némelyik rossz hatással van ránk (például a cigarettafüst, légfrissítő), míg másoktól megnyugszunk. Általában a természetes illatok azok, amik pozitívan befolyásolják a hangulatunkat.  Az aromaterápia azonban nem csak az elménkre és a lelkünkre hat, gyógyításra is alkalmas. Első alkalmazóinak az ókori egyiptomiakat tartják, akik bőrápolásra és baktériumölő hatásuk miatt a múmiák bebalzsamozásához használták a különféle természetes illóolajokat. A középkorban a keresztes lovagok hozták magukkal az illóolajakat Európába, ám ezeket nem aromaterápiás célzattal, sokkal inkább a kellemetlen szagok elnyomására vetették be.

Aromaterápiás módszerek

Az aromaterápia során sokszor alkalmaznak párologtatást, ennek pszichés és lelki hatása van. Inhalálással a légúti betegségek ellen veszik fel a harcot, míg a lemosás és borogatás főként bőrelváltozások esetén nyújthat segítséget. Közkedvelt az aromaterápiás fürdő, továbbá az illóolajos masszázs, mindkettő energizáló, és izomgörcsoldó hatású. Az aromaterápiát belsőleg is alkalmazzák. Nagy tisztaságú, természetes illóolajokat használnak, amelyek segítenek emésztési zavarok, puffadás, görcsök esetén, vízhajtó hatásuk van, és támogatják a méregtelenítést (szájon át csak fitoterapeuta vagy természetgyógyász alkalmazhatja).

Otthoni felhasználás

Akaraterősítőnek párologtassunk rozmaringot, ciprust, borsikafüvet, zsályát. Bánat ellen kiváló a jázmin, a szantálfa, a rózsa, a bergamott. Túlsúlyosan párologtassunk citromot, bergamottot, borókát. Emésztési zavaroknál illatosítsunk bazsalikommal, kamillával, ánizzsal, majoránnával, fahéjjal, citrommal. Intim együttlétekhez gyújtsunk meg egy jázminos, rózsás, szantálfás vagy ylang-ylang illatgyertyát. Légúti fertőzés esetén szórjunk szét pár csepp bergamottot, eukaliptuszt, levendulát, borsmentát, kakukkfüvet, teafát. Torokgyulladás esetén szagolgassunk citromfüvet, eukaliptuszt, gerániumot, mirhát vagy zsályát. Fáradtság ellen a legjobb a levendulaolaj, csepegtessünk egy kicsit a fürdővizünkbe, a test és a lélek újjáéled tőle.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!