head

Mik a hasi zsír veszélyei nőknél?

hasi-zsir
Azoknál a nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélye
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Ha zsír felhalmozódik a hámszövetek alatt, vagy a zsigerek, belek körül, az nemcsak esztétikai szempontból zavaró, hanem az egészségre is rendkívül káros.  Különösen a mélyebben lévő zsigeri zsír jelent komoly kockázatot, és egy új kutatásból most az is kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának rizikója. 

A kutatók szerint az „alma alakú” nőknek meg kell próbálnia leadni a hasukból és „körte alakúvá” válni, mert a combjukon és csípőjükön zsír kevésbé veszélyezteti az egészségüket, mint a látványnak sem szép hasi zsír.  


Miért káros a zsigeri zsír?

Az „alma alakú” nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata

A tudósok korábban is tisztában voltak azzal, hogy a hasi szervek körül felhalmozódó zsír, az úgynevezett zsigeri zsír megnöveli az anyagcsere-problémák, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - emlékeztetett a European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt ismertető BBC News.
A tanulmányban 2600 egészséges testsúlyú 18 éven felüli nőt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18-25 között volt. (Elhízásról akkor beszélhetünk, ha a testtömegindexünk 25 kg/m² feletti, míg a 30-nál nagyobb BMI már kövérséget jelez. A BMI-t úgy számolhatjuk ki, hogy a súlyunkat (kg) elosztjuk a magasságunk (méter) négyzetével). A résztvevők egy 1990-es évek közepétől folyó nagy amerikai kutatás, a Women's Health Initiative keretében rendszeresen estek át olyan vizsgálaton, amely a testzsírt, az izmokat és a csontsűrűséget mérte fel.
A kutatás megállapította, hogy az „alma alakú” nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál a „körte alakú” nőknél, akiknél a zsírpárnák a combjukat és a csípőjüket erősítették.
A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy a combon kialakuló zsír miért védhet a szív és érrendszeri betegségektől, de az kiderült, hogy ez a zsír nem okoz problémát a test szerveiben.
Az egészségtelen életmód viszont a középkorúaknál a mennyiségét növeli. A tanulmányt jegyző Qibin Qi professzor, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósa elmondta, hogy a korábbi kutatások azokkal foglalkoztak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak.
„A mi tanulmányunk résztvevői olyan nők voltak, akiknek normális volt a testsúlya. Tehát ez az üzenet nagyon fontos: még az egészséges testsúlyú nőknél is számít, hogy a testük alma alakú vagy körte alakú”.
Qi professzor hangsúlyozta, hogy meg kell próbálni a hasi zsírt csökkenteni, és elérni, hogy javuljon az arány, tehát a combon legyen inkább több zsír. Hozzáfűzte, kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy megállapítsák, milyen különleges étrenddel vagy testedzéssel lehet ezt elérni.
„A jövőbeni kutatások annak feltárására, hogy a testzsír eloszlása hogyan járul hozzá ezekhez a betegségekhez, fontos új módszereket tárhat fel a szívinfarktusnak és a stroke-nak a megelőzésére és kezelésére” - mondta el Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány társigazgatója.

Hogyan tüntethető el?

aA lapos has elvesztése sokkal gyorsabban végbemegy, mint a visszaszerzése.

Ahhoz, hogy a felesleg eltűnjön, és helyette megjelenjen a hőn áhított lapos has, megfelelő emésztésre és anyagcserére van szükség, amihez az egészséges, rostokban gazdag étrenddel már megtettük az egyik nélkülözhetetlen lépést. A rostos ételek azonnali teltségérzetet biztosítanak extra kalória bevitel nélkül. A táplálékban található vízben oldódó vagy oldhatatlan rostok számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek, elsődleges feladatuk az, hogy nagy térfogatú anyagot szolgáltassanak a bélizmok működésének serkentésére, ezáltal elősegítik azt, hogy a feldolgozott étel a beleken gyorsabban, ezek leterhelése nélkül jusson át. A rostok gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérben, tésztában és hüvelyesekben (például bab, lencse és csicseriborsó), valamint diófélékben és magvakban vannak jelen. Kerülendők a fehér cukor, fehér liszt, kész- és félkész ételek, transzzsírok, állati zsírok, olajban, zsírban sült ételek (kivéve olívaolaj),adalékanyagokban gazdag élelmiszerek,
cukros üdítőitalok, alkoholos italok.
Egy fogyókúra eredményességét körülbelül 70 %-ban az étkezés, és 30%-ban a mozgás határozza meg, azonban a képlet nem ennyire egyszerű. A pihenés, a lazítás és az elegendő alvás is rendkívül fontos a siker érdekében. Az alvás nemcsak a szellemi és testi egészségünk fenntartásához, hanem a diéta sikerességét is növeli: a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás hozzájárulhat az egészséges testsúly fenntartásához. Az alváshiány következtében romlik a szénhidrát anyagcserénk hatékonysága is, emiatt több zsírszövet épülhet a szervezetben a kívánatosnál. A kialvatlan embereknél megvan az a kockázat, hogy többet esznek, és egészségtelenebb ételeket fogyasztanak, mint kipihent társaik. Így a szellemi és testi egészségünk, valamint a diéta eredményessége érdekében is érdemes időt szakítanunk a pihenésre és az elegendő alvásra.
A zsírpárnák eltüntetése hasról gyorsabb lesz, ha elvégzünk egy 10 napos méregtelenítő- és hatékony béltisztítást. A pangó mérgek egy részét a szervezet a zsírszövetekben tárolja, ám a méregtelenítés segítségével javul az anyagcsere, ezáltal hatékonyabbá válik a zsírok lebontása, és beindul a zsírégetés. Ugyancsak a béltisztítás és méregtelenítés eredménye a bélflóra egyensúlyának helyreállása, ami még hatékonyabbá teszi a zsírbontást, miután a bélflórát alkotó, probiotikus bélbaktériumok emésztőenzimeket is termelnek.
Ne legyünk magunkhoz türelmetlenek, és mindig tartsuk szem előtt, hogy a lapos has elvesztése sokkal gyorsabban végbemegy, mint a visszaszerzése. Ne dőljünk be a drága kozmetikumoknak, illetve néhány napos diétáknak. A deréktáji zsír ennyi idő alatt biztosan nem tűnik el.

Források:

MTI

https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz391/5524773?searchresult=1

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/lapos-has

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/beltisztitas

https://divany.hu/eletem/2018/09/03/hasi-zsir-okai-lebontasa-eltuntetese-csokkentese/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!