head

5:2 diéta, avagy fogyás lesz a részleges böjtölés hatása?

5:2 diéta
Az 5:2 diéta alacsony kalóriabevitelt ír elő két böjtnapra, de a hét többi napján a fogyókúrázó bármit ehet
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Jön a tavasz, lekerülnek a nagykabátok, és ezzel együtt a zsírpárnák is láthatóvá válnak. Ilyenkor mindenki őrült diétázásba kezd, bújja a gyors fogyást ígérő módszereket, és lehetőleg olyat választ, ami nem jár annyi lemondással. Ilyennek ígérkezik az 5:2 diéta is, de valóban olyan könnyű és hatásos?

Kevés szenvedés árán kíván megszabadulni a télen felszedett kilóktól? Szereti a hasát, de nem szereti a salátákat? Nos, létezik egy módszer, amit azoknak találtak ki, akik önhöz hasonlóan így gondolkodnak.

Az 5:2 diéta, ami állítólag hatékony a diabétesz ellen, rövid idő alatt rengeteg hívet szerzett magának. Nem véletlenül, mivel látszólag kevés önsanyargatással társuló fogyást ígér. Első hallásra valóban vonzónak tűnhet, hiszen a hét 5 napján akár egészségtelen ételeket is büntetlenül ehetünk, és csak 2 napot kell böjtöléssel töltenünk, arról nem is beszélve, hogy a módszert követve, állítólag lassabban öregszünk. De vajon vannak-e hátulütői? És mennyire eredményes? Várhatunk- e tőle olyan eredményeket, mint a Ketogén diétától? Ennek jártunk utána.

Miből áll az 5:2 diéta?

Az 5:2 diéta alacsony kalóriabevitelt ír elő két böjtnapra, ám lehetővé teszi, hogy a hét többi napján a fogyókúrázó különösebb megszorítások nélkül egyen. A hétfőt és csütörtököt javasolják a két böjtnapnak. Előbbit azért, mert általában a fogyókúráknak ez a legkönnyebb (kezdő)napja, a csütörtök után pedig máris jön a péntek, aztán a hétvégén büntetlenül lehet falatozni.
A módszer kidolgozói, Mimi Spencer és dr. Michael Mosley a böjti napokra a férfiaknak 600 kalóriát, a hölgyeknek 500 kalóriát engedélyeznek, ám a fennmaradó „dőzsölős” 5 napban átlagosan 2000 kalória bevitelére buzdítanak, amibe a nem feltétlenül egészséges ételek is beleférnek. Ki ne érezné vonzónak, hogy fogyókúra közben pizzát, süteményt, zsíros húsokat, és fehér lisztből készült péksüteményeket ehet?

Pizzát is ehet a fogyókúra alatt

Az már más kérdés, hogy valaki, aki rászánta magát a fogyókúrára, és kicsit is tisztában van az egészséges táplálkozás alapelveivel, mennyire hiszi el, hogy ilyen étrend mellett tartósan lefogyhat? Nem azt mondjuk, hogy nem ehet szénhidrátot, ha fogyni akar, de figyelnie kell az adagok méretére, és kiválasztani  a megfelelő szénhidrát-típusokat, legyen az teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, zabpehely, és hasonlók. A zabpehely élelmi rostjai egyébként is pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre és az emésztésre, támogatják a fogyókúrát, és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Fogyasztható növényi tejjel, gyümölcsökkel, zöldségekkel, olajos magvakkal együtt, de ízlés szerint bármi egyébbel kombinálható.

Hosszabb életet ígér

Spencer és Mosley úgy vélik, az 5:2 diéta nemcsak fogyókúrának kiváló, de az egészségesünknek is jót tesz, mert a heti 2 nap böjt, más néven részleges böjtölés, egy rövidebb méregtelenítésnek is megfelel, emellett kíméli az emésztőrendszert. Elképzelésük szerint, ha módszerüket hosszú távú követjük, csökkenthet a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek rizikója, megerősödik az immunrendszerünk, ráadásul a mentális problémáknak is búcsút inthetünk. Nem mellesleg tovább élhetünk, hiszen a koplalás hatására szervezetünkben megemelkedik a SIRT3 nevű gén aktivitása, ami állítólag a hosszú élettel is összefüggésbe hozható.

Mennyit fogyhatunk vele?

Érdemes mérlegelni

Bár az 5:2 diéta viszonylag könnyen betartható, a koplalással töltött 2 nap sokakat megvisel. Ilyenkor ugyanis a vércukorszint jelentősen lecsökken, emiatt ingerlékenyek lehetünk, fáradtnak és levertnek érezhetjük magunkat, megfájdulhat a fejünk, ráadásul az előző napi 2000 kalóriás étkezés után az 500-600 kalória madáreleségnek tűnhet, ami sokakat arra késztet, hogy feltépjék a hűtőszekrény ajtaját, és mindent magunkba tömjenek. Egy biztos, aki az étkezések kihagyása miatt fáradtnak és éhesnek érzi magát, nagyobb valószínűséggel nyúl a magas zsírtartalmú, magas kalóriatartalmú harapnivalókhoz, vagy egy kiadósabb étkezéssel kompenzál. Vagy a böjtnapok miatt összeszűkült gyomor miatt senki sem képes habzsolni, és az 5:2 diéta tényleg eredményes lehet?
Azt is érdemes mérlegelni, hogy az 5: 2 diéta segítségével 160 nap alatt leadható 9 kiló tényleg kiemelkedő sikernek számít-e, és az egészségtelen, nem feltétlenül vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő ételek fogyasztásának mennyire látta kárát a szervezetünk. Arra is gondolnunk kell, hogy ez a csekély fogyás mennyire bizonyul tartósnak, azaz a heti 2 böjtnap elhagyásával, képesek leszünk-e tartani a súlyunkat, vagy gyorsan visszaszedjük az elvesztett kilókat.

Forrás:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-52-diet

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!