head

Glutén- és laktózérzékenység kezelése szimbiotikummal

Almási Bendegúz
Almási Bendegúz egyszerre glutén- és laktózérzékeny
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Vélemények

Noha glutén- és laktózérzékeny, a 13 éves Almási Bendegúzt ez nem akadályozza meg abban, hogy teljes életet éljen. Édesanyja tisztában van a probiotikumok és prebiotikumok egészségre gyakorolt előnyös hatásaival, és úgy gondolja, hogy azok fia állapotán is javítottak.

 

Pontosan tudod, hogy mit ehetsz és mit nem.

Anya külön főz nekem, de van, hogy az egész család ugyanazt eszi, amit én. Magamnak is bármit elkészítek, anya sok mindenre megtanított a konyhában.  Eleinte rossz volt, hogy nem ehettem mondjuk tortát az iskolában, amit az egyik osztálytársam hozott, de már megszoktam. Otthon kapok glutén- és laktózmentes sütiket, anya odafigyel rá, hogy legyen nekem való édesség, vagy pizza. Az elején nehéz volt az átállás, körülbelül fél év kellett hozzá.

Mikor derült ki, hogy érzékeny vagy gluténre és a tejcukorra?

7 éves koromig csontsovány voltam, hiába ettem sokat, de nem éreztem magam betegnek. Akkor volt az iskolában egy ujjbegyből történő vérvétel, ami gluténérzékenységet igazolt. Felhívták anyát, aztán a laborba küldtek, és a komolyabb vérvizsgálat is ezt mutatta ki. A laktózérzékenység egy éve derült ki. Állandóan ekcémás volt a kezem, ezért kilégzéses laktóz intolerancia tesztre küldtek, ami pozitív lett.

Már nem vagy sovány.

Amikor átálltunk a glutémentes étrendre, elég jelentősen megnőtt a súlyom. Tudom, hogy közben nőttem is, de 4. osztályos koromra elértem a 35 kilót. Nagyon zavart, amikor olyan vékony vagyok, de szerencsére nem csúfoltak miatta az iskolában.

A kezeden sem látni az ekcéma nyomait.

A laktózmentes étrend óta az is sokat javult.

Az iskolában, hogyan oldod meg az étkezést?

Eleinte befizettünk a glutén- és laktózmentes menüre, de nem voltak jók az ételek, ezért vittem magammal, amit anya főzött. Most már otthon ebédelek.

Ismersz olyan gyerekeket, akik hozzád hasonló problémával küzdenek?

Van ilyen edzőtársam, és az egyik edzőtársam apukája is glutén- és laktózérzékeny. Velük szoktam beszélgetni erről az egészről, és tanácsokat adunk egymásnak.

Az édesanyád szimbiotikumot szedet veled.

Anya szerint a probiotikumok segíthetnek az állapotom javulásában, ezért vett nekem Szimbiotikumot. Ha jól tudom, ez bélflóra helyreállító. Azért ezt választotta, mert nem tartalmaz adalékanyagokat, amik rám nézve ártalmasak. Nekünk az a legfontosabb, hogy az emésztésem működésére jó hatással vannak, és erősítsék az immunrendszert.

Érzel valamilyen változást?

Jobb az étvágyam, és több az energiám, ami nekem azért jó nekem, mert sportolok. Az ekcéma még enyhén sem jött elő. Olyan, mintha gyorsabb lenne az emésztésem.  De nem szoktam ezen gondolkodni, a lényeg, hogy ne legyek rosszul.
 

Hogyan segít a szimbiotikum glutén- és laktózérzékenység esetén?

A probiotikumok, olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek többek között elősegítik a megfelelő emésztést. Ha szervezetünk nem tolerálja a legkisebb laktóz mennyiséget sem, illetve szeretnénk csökkenteni a laktóz okozta kellemetlenségeket (hasmenés, puffadás,  szedjünk probiotikus táplálékkiegészítőket. A probiotikumok számának növekedését prebiotikumok segítségével támogathatjuk, a szimbiotikum prebiotikumokat is tartalmaz, tulajdonképpen a kettő ideális keveréke.

Hatásmechanizmusából adódóan a szimbiotikum elsősorban az emésztő- és az immunrendszer hibás működésével kapcsolatba hozható problémák esetében alkalmazható sikeresen, gondoskodik róla, hogy a glutén és a laktóz miatt károsodott bélflóra regenerálódjon, és támogatja a hámsejtek újraképződését. Emellett egyes probiotikumok a laktóz megemésztéséhez szükséges laktázt termelnek, ami segít a tejcukor megemésztésében, és ezzel csökkenti a laktózérzékenység okozta tüneteket.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!