head

Gluténérzékenység - Mit ehetünk egyáltalán?

gluénérzékenység
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Emésztés

A gluténérzékenységben szenvedők rohamosan nő, egyesek szerint egy új civilizációs betegséggel állunk szemben. Mivel nem gyógyítható, az érintettek számára rendkívül fontos, hogy a betegségükkel együtt is teljes értékű életet tudjanak élni.

A bűnös gliadin

A gluténérzékenyég oka máig nem teljesen tisztázott, bizonyos embereknél a genetikai hajlam számlájára írható, másoknál autoimmun betegségként tűnik fel. Kiváltója a leginkább gabonafélékben megtalálható fehérje komplex egyik alkotóeleme, a gliadin, ami károsítja a vékonybél bolyhait. Mivel a nem megfelelően működő emésztőrendszer képtelen lebontani a gliadint, kóros immunválasz alakul ki, a szervezet ellenagyagokat termel, ami autoimmun folyamatot indít be. A cöliákia kisgyermekeknél csak elvétve fordul elő, általában felnőtteknél, vagy az ötvenes éveikben járóknál diagnosztizálják.

Megtévesztő tünetek

Gluténérzékenység esetén a vékonybél nyálkahártyáját érintő gyulladás és emésztési zavarok jelentkezhetnek, de sűrűn fordul elő hasmenés, illetve alhasi fájdalom. Emellett puffadás, ízületi fájdalmak, végtagzsibbadás, fejfájás, koncentrációs problémák, fáradékonyság jellemezheti, de olykor ekcémára emlékeztető foltok tűnnek fel. Mivel folyamatosan csökken a tápanyagok felszívódásában fontos szerepet játszó bélbolyhok mérete, ezek idővel teljesen ellaposodhatnak, mi több elhalhatnak. Mivel a tünetek egy része általános, ráadásul nagyon emlékeztet a gabonaallergiára, illetve az irritáblis bél szindróma (IBS) miatt kialakuló tünetekhez, sokszor nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy valóban gluténérzékenységről van-e szó.

Kössünk kompromisszumot

A gluténérzékenység nem gyógyítható, azonban gluténmentes étrenddel fenntartható a tünetmentesség. Kiemelkedő fontosságú, hogy számottevően csökkentsük, vagy teljesen mellőzzük asztalunkról a gluténtartalmú élelmiszereket, a tiltott gabonaféléket (búza, árpa, rozs, korpa, maláta), a feldolgozott készítményeket, például a pékárukat, tésztákat, süteményeket, kekszeket, illetve a panírozott húsokat, de ugyanez igaz a szalámikra és kolbászfélékre is. Bánjunk körültekintően az aszalt gyümölcsökkel, mivel a szárítás folyamatát sokszor gabonafélékkel siettetik, de sok üdítő és alkoholos ital alapanyagai között is megtalálható a glutén, ezek közül a legveszélyesebb a sör.

Ezeket bátran ehetjük

A gluténtartalmú gabonákat helyettesíthetjük rizzsel, kukoricával, amaránttal, hajdinával, cirokkal, maniókával, a belőlük nyert liszttel készíthetünk kenyeret, vagy tésztákat. Nem kell elfelejtenünk a lekvárt, a mézet, tojást, a burgonyát, továbbá a kölest, sárgaborsót. A napraforgómag, szentjánoskenyérmag és tökmag alapú táplálékok szintén engedélyezettek, de nyugodtan fogyaszthatók a tejtermékek, a zöldségek, gyümölcsök, húsok és halak is.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!