head

Fodros kel, ha lapos has kell!

A fodros kel gazdag rostforrás, segíti az emésztést
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Szuperélelmiszerek

Akár nyersen, akár poralakban fogyasztjuk, a rostokban gazdag fodros kel mindenképpen hozzásegít minket az emésztésünk rendbetételéhez, miközben fontos tápanyagokkal látja el testünket. Ez a szuperélelmiszer akár a nők álma is lehetne, mivel felturbózza a zsíranyagcserét, így az áhított lapos has sem tűnik többé elérhetetlennek.

A fodros kel – amit fodros őskáposztának is hívnak – egyik titka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, ezek jótékony tulajdonságait pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni. Egyrészt kitakarítják a vastagbélből az évek alatt lerakódott salakanyagokat, másrészt táplálékul szolgálnak a bélflórát felépítő, növényi rostokkal táplálkozó probiotikus baktériumok számára. A fodros kel azonban több, mint egy rostbomba, ha tudni szeretné miért, olvasson tovább!

Lefaragja a zsírt

A fodros kel rostjai révén nem csupán az emésztést támogatja, hanem fokozza a bélmozgásokat, gyorsítja az anyagcserét, beleértve a zsíranyagcserét is. Ha rendszeresen fogyasztjuk, könnyebben tehetünk szert karcsú alakra és lapos hasra, de abban is segít, hogy a fogyást követően e bőrünk feszes maradjon. Ezt a tulajdonságát bőrszépítő és immunerősítő antioxidáns összetevőinek, a C-vitaminnak, az E- és az A-vitaminnak köszönheti, de ne feledkezzünk meg a karotinoidokról sem. Meglepő módon ez a zöldség omega-3 és omega-6 zsírsavakat is rejt magában. Utóbbiak többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a magas vérnyomás, a szívbetegségek tüneteit, felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását, előbbiek pedig ruganyossá teszik a sejtfalakat, és már kis mennyiségben fogyasztva is csökkentik a vér trigliceridszintjét.

Óvja a csontokat és elaltat

A fodros kel kalciumtartalma felülmúlja a spenótét, hiszen hatvanszorosa annak, ez pedig jelentősen meghaladja a tejben található mennyiséget. A kalcium elengedhetetlen a csontok és a fogak számára, hiányát gyengülő fogak, csontritkulás, csonttörések jelzik, de figyelmeztető jel a gyakori izomgörcs, a lassú sebgyógyulás, valamint az alvászavarok is, miután ennek az ásványi anyag a melatonin előállításban is rész vesz, ami egy alvási ciklust irányító hormon.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797181
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1462567/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!