head

Miért jó az organikus élelmiszer?

Organikus élelmiszer – Egészségünk őrzője
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Szuperélelmiszerek

Európában egyre többen részesítik előnyben az organikus élelmiszereket, azaz a bioélelmiszereket, ami egészségügyi hatásukat figyelembe véve nem meglepő. Az organikus élelmiszerek népszerűsége kétség kívül az egészségtudatos életmód, és az egészségmegőrzés elterjedésének köszönhető. Az általános egészség és jóllét fenntartása sokunk életében fontos szerepet tölt be.

Ezért jó, ha több organikus élelmiszer kerül a tányérra!

Ha a vásárlás során az ár mellett a termékek címkéjét is elolvassuk, és nemcsak a kalóriát, hanem az összetevőket is átfutjuk, a konyhában is egészségesebb ételeket készíthetünk. A félkész ételek, a mesterséges adalékanyagokkal telített levesporok, a szószok, a sóban és cukorban gazdag ételek nemcsak toxinokkal telítik szervezetünket és bélrendszerünket, de szív-és érrendszerünk, valamint az alakunk is kárát láthatja az egészségtelen étkezésnek. Fennáll továbbá annak a veszélye is, hogy ha túl sok adalékanyaggal szennyezett élelmiszert viszünk be szervezetünkbe, a természetes méregtelenítési folyamatok nem működnek megfelelően. Szervezetünk a méreganyagokkal szemben intoleranciát mutathat, ami bőrproblémák, emésztési gondok , fáradtság formájában jelentkezhet. Ha viszont organikus élelmiszerek, és étrend-kiegészítők kerülnek túlsúlyba az étkezésünk során, akkor immunrendszerünk ellenállóbb, emésztésünk és közérzetünk jobb, bőrünk pedig szebb lehet. Az organikus, vagyis bio élelmiszerek a legtöbb esetben teljesebb ízélményt kínálnak, és könnyebben megőrzik vitamintartalmukat is.

Mitől organikus az élelmiszer?

A valódi organikus élelmiszerek úgynevezett ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak. Ez azt jelenti, hogy sem műtrágyával, sem szintetikus, toxikus anyaggal nem kerülhet kapcsolatba a zöldség, gyümölcs a termesztés során. Kizárólag szerves eredetű tápanyagutánpótlás lehetséges, a kórokozók ellen, csak olyan szerekkel permetezhetnek, amelyek nem szívódnak fel a zöldségekben, gyümölcsökben, és vízzel lemoshatók, a kártevőket pedig csak mechanikus úton irthatják. A bio és organikus megjelölést egyetlen gyártó sem használhatja megalapozatlanul, ugyanis a termőföld és a termény vegyszertartalmát is szigorúan vizsgálják: biztosak lehetünk benne, hogy amelyik terméken ezeket a megjelöléseket látjuk, az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, és nem szennyezzük vele a szervezetünket

Mire figyeljünk, ha organikus élelmiszert vásárolunk?

Akár az általános jóllét, akár az egészséges életmód, vagy egészségügyi probléma megelőzése, esetleg méregtelenítés a cél, ügyeljünk arra, hogy hol szerezzük be az organikus élelmiszereket! Kerüljük a primőr árukat, az import zöldségeket, gyümölcsöket, járjunk bio boltba, keressünk kifejezetten organikus zöldségeket, gyümölcsöket árusító piacot, a boltban pedig mindig ellenőrizzük a termékek címkéjét! A sokféle étrend-kiegészítő közül pedig olyat válasszunk, ami nem szintetikus vitaminokat, ásványi anyagokat, hanem természetes forrásokból származókat tartalmaz!

 

Forrás:
https://www.webmd.com/food-recipes/features/organic-food-better

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!