head

Maqui bogyó, a legerősebb antioxidáns gyümölcs

Maqui bogyó: milyen gyógyhatásai vannak?
A maqui bogyó az egyik legjobb fogyasztószer, mivel gátolja a zsírsejtek képződését
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Szuperélelmiszerek

Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, stabilizálja a vércukorszintet és javítja a vérkeringést, négy olyan gyógyhatás, ami miatt érdemes a bíborszínű maqui bogyót fogyasztani.

A Chilében őshonos maqui bogyó (Aristotelia chilensis) igen gazdag tápanyagforrás, emellett kimagasló egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért érdemelte ki a szuperélelmiszer nevet. Jól tudták ezt azok őslakos indiánok is, akiknek mindennapi ételei közé tartozott ez a szederhez hasonló maqui bogyó.

Jótékony összetevők

A maqui bogyó kiemelkedő mennyiségben tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, kalciumot, káliumot és vasat, emellett omega-6 és omega-9 zsírsavak is találhatók benne. Ezen kívül gazdag antioxidáns hatású antocianinokban, amelyek antioxidáns ereje sokszorosa az áfonyának, illetve a fekete szőlőnek. Ezek a tulajdonságai többek között csökkentik az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, mérséklik az infarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. A maqui bogyó antidiabetikus hatással is bír, gátolja a vér glükózszintjének emelkedését a glükóz-intoleranciában szenvedő emberek esetében, miután szénhidrátban gazdag ételt ettek. 

Feltölt energiával

A chilei mapuche indiánok a maqui bogyót a mai napig előszeretettel fogyasztják, ennek köszönhetően remek állóképességnek örvendenek, de a mentális egészségükre is pozitívan hat. Mivel a maqui bogyó a legerősebb antioxidáns gyümölcs, hatékony immunerősítő, így fogyasztásával a fertőzéses megbetegedéseket is ritkán kapják el. Természetesen azokra is igaz, akik beiktatják az étrendjükbe, ami azért is javasolt, mert gyorsan és érezhetően megemeli az energiaszintet, kitartóbbá tesz. Ha fáradtak vagyunk, és valamilyen energiaitalra vagy egy erős kávéra vágyunk, válasszuk inkább a maqui bogyóból készült turmixot, ami kiváló hangulatjavító is egyben.

Gondolta volna?

A maqui bogyó az egyik legjobb fogyasztószer, mivel gátolja a zsírsejtek képződését. Ezt a hatását akkor is kifejti, ha étkezés közben, vagy azután fogyasztjuk.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!