head

Szépségápolási praktikák: óvatosan az otthoni módszerekkel!

Az otthoni szépségápolás veszélyes is lehet
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

A nők körében állandó téma az otthoni szépségápolás, nem csoda hát, hogy szájról szájra járnak a különféle „receptek”. Sajnos nem mindegyik megbízható, de erre sokan csak akkor jönnek rá, amikor szó szerint a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy az ételkészítéshez használt dolgok nem feltétlenül tesznek jót.

Való igaz, hogy a barátnőink szépségápolási tanácsai között akadnak hatékonyak, de olyanok is, amikkel jobb, ha vigyázunk. Ha nem így teszünk, annak bőrünk látja kárát, mi pedig szaladhatunk a bőrgyógyászhoz, hogy hozza helyre a dolgokat.

Savas dolgok

Az olcsó almaecet kiváló konyhai alapanyag, különösen saláták ízesítésére, manapság azonban arctisztító tonikként is egyre népszerűbb. Tény és való, hogy hatékony tisztító és fertőtlenítő –ezért ajánlják a gyulladt, pattanásos bőrre –, de a túl tömény, azaz 20 százalékos almaecet könnyen felmarhatja az arcbőrt, hólyagokat, kipirosodást okozva. Nem mellesleg felborítja a bőr egészséges pH-egyensúlyát, ezért az érzékennyé válik a külső hatásokkal szemben. Éppen ezért, ha az almaecet a szépségápoláshoz használni szeretnénk, válasszuk az 5 százalékos változatát, lehetőleg olyat, ami bio.
Számos szépségápolás termék tartalmaz C-vitamint, amely erős antioxidánsként gátolja a gyulladások kialakulását, lassítja a bőr öregedését, jó a ráncok és pigmentfoltok elhalványítására, de odahaza semmiképp se essünk neki hígítatlan citromlével a bőrünknek!  Míg a krémekben kellő a citromsav kellő koncentrációban van jelen, addig a frissen facsart citrom leve erősen savas kémhatásával rongálja a bőrt, megváltoztatja a pH-értékét, irritációt válthat ki, emellett gyengíti a bőr természetes UV-szűrő képességét, ezáltal az védtelenebbé válik a káros napsugarakkal szemben.

Veszélyes bőrradírok

Ugyan bőrradírozásra, az elhalt hámréteg eltávolítására tényleg alkalmazható a durva szemű só, az őrölt kávé, a búzadara és a cukor, azonban nem az érzékeny területeken, például a szemkörnyékén, illetve a nyakon. A szemcsék ugyanis felsérthetik a bőrfelület, köztük az arcot és a hajlatokat, mivel apró sérüléseket okoznak, rajtuk keresztül a baktériumok és gombák bejutnak a bőr belső rétegeibe.

Zöldségek és gyümölcsök

Lépten-nyomon olvashatunk a zöldségekből és gyümölcsökből készített pakolásokról, de legyünk körültekintőek, mivel sok esetben nem lehetünk tisztában származási helyükkel, a felszínükön hazahordott vegyszerekről már nem is beszélve. A szépségápoláshoz, de étkezési célokra is lehetőség szerint bio termékeket vásároljunk.

Rövid eltarthatóság

Arra is gondolnunk kell, hogy az általunk kevert krémeknek és pakolásoknak nem tudjuk meghatározni a biztonságos felhasználási idejét, egy bomlásnak indult házi szépségápolószerrel pedig akár ellentétes hatást is kiválthatnánk.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT