head

Szépségápolási praktikák: óvatosan az otthoni módszerekkel!

Az otthoni szépségápolás veszélyes is lehet
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

A nők körében állandó téma az otthoni szépségápolás, nem csoda hát, hogy szájról szájra járnak a különféle „receptek”. Sajnos nem mindegyik megbízható, de erre sokan csak akkor jönnek rá, amikor szó szerint a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy az ételkészítéshez használt dolgok nem feltétlenül tesznek jót.

Való igaz, hogy a barátnőink szépségápolási tanácsai között akadnak hatékonyak, de olyanok is, amikkel jobb, ha vigyázunk. Ha nem így teszünk, annak bőrünk látja kárát, mi pedig szaladhatunk a bőrgyógyászhoz, hogy hozza helyre a dolgokat.

Savas dolgok

Az olcsó almaecet kiváló konyhai alapanyag, különösen saláták ízesítésére, manapság azonban arctisztító tonikként is egyre népszerűbb. Tény és való, hogy hatékony tisztító és fertőtlenítő –ezért ajánlják a gyulladt, pattanásos bőrre –, de a túl tömény, azaz 20 százalékos almaecet könnyen felmarhatja az arcbőrt, hólyagokat, kipirosodást okozva. Nem mellesleg felborítja a bőr egészséges pH-egyensúlyát, ezért az érzékennyé válik a külső hatásokkal szemben. Éppen ezért, ha az almaecet a szépségápoláshoz használni szeretnénk, válasszuk az 5 százalékos változatát, lehetőleg olyat, ami bio.
Számos szépségápolás termék tartalmaz C-vitamint, amely erős antioxidánsként gátolja a gyulladások kialakulását, lassítja a bőr öregedését, jó a ráncok és pigmentfoltok elhalványítására, de odahaza semmiképp se essünk neki hígítatlan citromlével a bőrünknek!  Míg a krémekben kellő a citromsav kellő koncentrációban van jelen, addig a frissen facsart citrom leve erősen savas kémhatásával rongálja a bőrt, megváltoztatja a pH-értékét, irritációt válthat ki, emellett gyengíti a bőr természetes UV-szűrő képességét, ezáltal az védtelenebbé válik a káros napsugarakkal szemben.

Veszélyes bőrradírok

Ugyan bőrradírozásra, az elhalt hámréteg eltávolítására tényleg alkalmazható a durva szemű só, az őrölt kávé, a búzadara és a cukor, azonban nem az érzékeny területeken, például a szemkörnyékén, illetve a nyakon. A szemcsék ugyanis felsérthetik a bőrfelület, köztük az arcot és a hajlatokat, mivel apró sérüléseket okoznak, rajtuk keresztül a baktériumok és gombák bejutnak a bőr belső rétegeibe.

Zöldségek és gyümölcsök

Lépten-nyomon olvashatunk a zöldségekből és gyümölcsökből készített pakolásokról, de legyünk körültekintőek, mivel sok esetben nem lehetünk tisztában származási helyükkel, a felszínükön hazahordott vegyszerekről már nem is beszélve. A szépségápoláshoz, de étkezési célokra is lehetőség szerint bio termékeket vásároljunk.

Rövid eltarthatóság

Arra is gondolnunk kell, hogy az általunk kevert krémeknek és pakolásoknak nem tudjuk meghatározni a biztonságos felhasználási idejét, egy bomlásnak indult házi szépségápolószerrel pedig akár ellentétes hatást is kiválthatnánk.

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!