head

Tápanyaghiány: Így jelez a testünk

tápanyaghiány
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

Tápanyaghiány gyakran az egészségtelen táplálkozás és a káros szenvedélyek következtében lép fel, de a belekben felgyülemlett salakanyagok is megakadályozhatják a felszívódásukat. Arra csak kevesen gondolnak, hogy a testünkben megtelepedő paraziták ugyancsak értékes tápanyagokat szívnak el előlünk, továbbá a bélflóra állapota is nagyban befolyásolja, hogy a bevitt tápanyagok közül mennyi képes hasznosulni.

Tápanyag- és vitamingyilkos paraziták

Tápanyaghiány a szervezetünkbe kerülő, és ott megtelepedő paraziták miatt is létrejöhet, ezek az élősködők fontos vitaminoktól és tápanyagoktól fosztanak meg minket, illetve meggátolják ezek felszívódását, de hozzájárulnak a káros baktériumok elszaporodásához, ami a bélflóra egyensúlyának felborulását vonja maga után. A cinkhiány például lassú sebgyógyuláshoz, töredezett hajhoz és körmökhöz vezet, míg a szelén hiánya gyakori fertőzések formájában mutatkozik meg. Egyes paraziták a bélfalra tapadva vérveszteséget okozhatnak, ami vashiányhoz vezet, az előlünk elszívott B-vitamin pedig bőrgyulladásokat, izomgörcsöket, asztmát, depressziót és alvászavarokat válthat ki. Paraziták jelenlétére kell gyanakodnunk híg széklet, krónikus székrekedés, fogyás, emésztési zavarok, puffadás esetén, de a paraziták ürülékében lévő toxinok károsan hatnak az idegrendszer működésére, ami feszült idegállapothoz, dekoncentrációhoz és memóriazavarokhoz, továbbá gyakori fejfájáshoz vezet.

Károsodott bélflóra

Tápanyaghiány a bélflóra egyensúlyának felborulása miatt is kialakulhat, amiért sokat teszünk az egészségtelen táplálkozással, az adalékanyagok, bizonyos gyógyszerek fogyasztásával, de a túlzott kávé- és alkohol fogyasztás, a dohányzás, valamint a stresszes életmód is okolhatók érte. Mivel a bélflóra hozzájárul a kalcium, vas, és a magnézium felszívódásához, károsodása esetén ezekből a tápanyagokból hiányt szenved a szervezet. A vashiány miatt hajhullás, fáradékonyság és fázékonyság alakulhat ki, a végtagok hideggé válnak, míg a magnézium hiány fejfájáshoz, izomgörcsökhöz, étvágytalansághoz, álmatlansághoz, pánikrohamokhoz vezethet. A kalcium nélkülözése miatt emésztési problémák jelennek meg, feltűnőek a töredezett körmök, a fogak szuvasodása, később pedig a csontok törékenysége.

Útban a méreg- és salakanyagok

A méreg- és salakanyagok akadályozzák a megfelelő emésztést, ennek következményeként képtelenek felszívódni olyan tápanyagok, amelyek létfontosságúak lennének testünk megfelelő működéséhez. A főként a vastagbélben kialakuló káros lerakódásoknak gátolják a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és más jótékony összetevők hasznosulását, ezt akár a kóros soványság, a bőrön kialakuló elváltozások, kóros hasmenés jelezhetik, utóbbinak következményeként állandósulhat az ion- és tápanyagveszteség, a szervezet legyengül. A belek kitakarításával azonban hatékonyabbá válik az anyagcsere, így a bevitt tápanyagok felszívódása is jelentősen javulhat.

 

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!