head

Rettegett hajhullás: ismerje meg a leggyakoribb okait

hajhullás kezelése
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

Hajhullás a terhesség után, nagy műtéteket, drasztikus fogyás követően is kialakulhat, de a túlzott stressz és bizonyos gyógyszerek szintén előidézhetik. Hátterében sokszor valamilyen betegség húzódik meg, emellett az elégtelen táplálkozás, illetve a szervezetben felgyülemlő méreganyagok rovására is írható. Lássuk a leggyakoribb okokat!

Hormonproblémák

Emberek milliói - többségében nők - szenvednek pajzsmirigy betegségben. Amikor a szervezet túl kevés pajzsmirigyhormont termel, megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, fáradtság, székrekedés, depresszió alakulhat kis. A haj, a köröm törékennyé válik, és a bőr állaga megváltozik. A policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedők nők esetében a petefészkek túl sok férfi hormont termelnek, ami az arcszőrzet növekedését, hajhullást, pattanásokat és extrém hízás okoz. Hajhullás a klimax idején is gyakran jelentkezik, a hormonális változások eredményeként a haj, illetve a testszőrzet elvékonyodik és ritkul.

Szülés

Szülés után 2-3 hónappal a női hormonok szintje lecsökken, a természetes hajhullás mellett ilyenkor azok a hajszálak is elkezdnek hullani, melyek a terhesség alatt egyébként is elhaltak volna. Ez a jelenség azonban nem kóros, aggodalomra csak akkor van ok, ha ez az állapot tartósan fennáll.

Gyenge immunrendszer

A helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak vagy az antibiotikumos kezelések következtében megnő a szervezetbe jutó káros mikroorganizmusok száma, emiatt az immunrendszer legyengül, ami hajhullást okozhat. Miután ezek a kórokozók megtapadnak a gyomor- és a bélnyálkahártyán, rövid idő alatt elszaporodnak, átveszik a hasznos mikrobák helyét, ami felszívódási problémákhoz és bélflóra egyensúlyának felbomlásához vezet. A bélflóra egyensúlyának helyreállítása érdekében, a legfontosabb teendő, a probiotikus baktériumok pótlása. A probiotikum érdemes kapszula formájában bevinni a szervezetbe, hiszen így a szárított baktériumok megőrzik eredeti alakjukat és biokémiai tulajdonságaikat, valamint néhány évig az életképességüket is. A probiotikumok szedésének köszönhetően megerősödik az immunrendszer, ezáltal enyhül és lerövidül egyes betegségek lefolyása, ráadásul segítik a táplálékból azoknak az ásványi anyagoknak felszívódását, amelyek az egészséges hajért felelősek.

Vérszegénység

A hajhullást kiválthatja a vashiányos vérszegénység, ilyenkor a vér nem rendelkezik elegendő vörösvérsejttel, ami oxigént szállít a sejtekhez. Szélsőséges fáradtsághoz, gyengeséghez, fejfájáshoz, koncentrálási nehézséghez, valamint a hajhulláshoz vezet.

Fejbőrbetegségek

Az egészségtelen fejbőr is gyulladást okozhat, ami megnehezíti a haj növekedését. A hajhullás vezető okai közé tartozik a Seborrheás dermatitis (korpa), a pikkelysömör, és gombás a fertőzések, például a Candida albicans.

Évszakváltozás

A tavaszi és az őszi intenzívebb hajhullás sokakat megijeszt, ám ez a jelenség természetes. Ősszel kevesebb vitaminhoz jutunk, tavaszra pedig kimerülnek a vitamin- és tápanyag raktáraink, ami a hajhagymáink állapotára is befolyással van.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12673073
http://www.medicinenet.com/hair_loss/page10.htm
http://www.prevention.com/beauty/9-causes-of-hair-loss-and-thinning-hair

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!