head

Probiotikumok: egészségünk őrei

probiotikumok
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

A probiotikumok olyan élelmiszerek, illetve táplálékkiegészítők, amelyek probiotikus baktériumokat tartalmaznak. Ezek a jótékony organizmusok az egészségünket védelmező bélflóra legfontosabb alkotórészei. Ez az oka annak, hogy a probiotikumok fogyasztásával sokat tehetünk a betegségek megelőzése, és szervezetünk helyes működése érdekében.

Emésztési panaszok, székrekedés, puffadás, hasfájás, gyenge immunrendszer, rendszeresen jelentkező fertőzéses megbetegedések, antibiotikum kúrát követő panaszok: mindezekett a bélflóra egyensúlyának felborulása is okozhatja, amit a probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumok bevitelével gyorsan és hatékonyan orvosolhatunk.

Probiotikumok: melyiket válasszuk?

Amikor a probiotikumok közül választunk, akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha előzetesen, egy egyszerű teszttel, meghatároztatjuk bélflóránk összetételét. Ebből kiderül, hogy melyik baktériumból szenvedünk hiányt, és ennek megfelelő probiotikumok mellett döntünk. Akkor sincs baj, ha erre nincs lehetőségünk, ilyenkor a leggyakoribb probiotikus törzseket vigyük be a szervezetünkbe. Ezért fogyasszunk olyan élelmiszereket, például tejtermékeket, káposztaféléket, amelyek laktobacillust, és bifidusz baktériumot tartalmaznak. Számítsunk ugyanakkor arra, hogy ezek a probiotikumok könnyen puffadást, hasmenést és más emésztési zavart okozhatnak. Éppen ezért, érdemes minőségi táplálékkiegészítőket vásárolni, ezek olyan probiotikumok, amelyekkel a szükséges arányban és mennyiségben vihetjük be a probiotikus baktériumokat a szervezetünkbe. További előnyük, hogy általában a jótékony mikroorganizmusok szaporodásához nélkülözhetetlen prebiotikumokban is bővelkednek. 

Antibiotikumos kúra alatt probiotikumok

Az antibiotikumok hátránya, hogy a káros vírusok, baktériumok mellett a jótékony baktériumtörzseket is elpusztítják, ami a bélflóra további károsodásához vezet. Hogy ezt elkerüljük, az antibiotikumos során a probiotikumok szedéséről se feledkezzünk el. A legjobb, ha a probiotikumok mindig az antibiotikum beszedését követően, de legalább két órával később jutnak a szervezetünkbe. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!