head

Probiotikus baktériumok: elűzik a depressziót

depresszió ellen probiotikumok
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Probiotikumok

A probiotikus baktériumok fontosságáról egyre többet hallani, ám arról sokkal kevesebbet, hogy számos élettani hatásuk mellett a bélflórát felépítő jótékony organizmusok a mentális állapotunkat is befolyásolhatják.

Amit eddig is tudtunk róluk

A probiotikus baktériumokról régóta köztudott, hogy támogatják az anyagcsere folyamatokat, a tápanyagok hasznosulását, fontos szerepük van a K-, a B12- és a B7-vitamin előállításában, továbbá a szénhidrátok lebontásában, a kalcium, a magnézium és a vas felszívódásában. A probiotikus baktériumok az emésztés szabályozásával képesek megelőzni, szükség esetén mérsékelni számos kellemetlen tünetet, többek között a puffadást, a krónikus hasfájást, a székrekedést vagy a hasmenést. Az is kiderült, hogy egyes probiotikus baktériumok hatással lehetnek a testsúly szabályozására, segítségükkel gyorsabb és tartósabb fogyás érhető el, sőt, a Candida albicans elszaporodását is meggátolják.

És amit nem

A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a bélflórát felépítő probiotikus baktériumok az ember mentális állapotát is befolyásolhatják. University College of Cork kutatói egereken végzett kísérletek után arra a következtetésre jutottak, hogy szoros kapcsolat van a probiotikus baktériumok és az agy neurokémiai működése között, azaz a probiotikus baktériumok hiánya neurokémiai betegségeket - szorongást, pánikrohamokat, depressziót - idézhet elő. Amennyiben ez emberek esetében is beigazolódik, akkor a megfelelő probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumok fogyasztásával enyhíthető, illetve megelőzhető lenne a szorongás, a depresszió, az alvászavarok, és egyéb pszichés betegségek, illetve csökkenthető a vérben a stresszhormonok szintje.

Prebiotikumok nélkül nem megy!

Ha a bélflóra egyensúlya felborul, azaz a probiotikus baktériumtörzsek mennyisége lecsökken, az immunrendszer legyengül, különböző kínzó panaszok, majd betegségek jelentkeznek, ezért a jótékony mikroorganizmusok pótlása elengedhetetlen. Ne feledjük azonban, ahhoz, hogy a probiotikus baktériumok kifejthessék jótékony hatásaikat, prebiotikumokra van szükség. Ezek a speciális növényi rostok - többek között az inulin és a laktóz - a jótékony bélbaktériumok legfontosabb táplálékai.

Forrás:
http://www.pnas.org/content/108/38/16050

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg


Green Symbol

Green Symbol

Természetes és teljes értékű táplálék, amely mesterséges adalékanyagoktól mentes. Összetételének köszönhetően értékes tápanyagait a szervezet szinte maradéktalanul képes felhasználni. Napi fogyasztása feltölt energiával és életerővel, valamint kellemes közérzetet biztosít.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT