head

Amit sosem gondolt volna az ehető gombákról

eheto-gombak
Nemcsak az ízük miatt javasolt az ehető gombákat fogyasztani
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Gyógynövények

Tudta, hogy az egyes ehető gombák kúraszerű fogyasztásával lényegesen rövidebb idő alatt helyreállítható az immunrendszer megfelelő működése? Sokuk kiemelkedő élettani hatásokkal rendelkezik, és gyógyhatású anyagokat termel.

Gombaleves, rántott gomba, gombával töltött csirkemell - az ehető gombák listája szerencsére hosszú, ezt a gombaportálon találják meg. A belőlük készített ételeket sokan szeretik, azonban nemcsak az ízük miatt javasolt a gombákat fogyasztani. Többféle biológiailag aktív anyagcsereterméket szintetizálnak, ezeknek egy része az emberi egészségre is kedvező hatást gyakorol.
 


Bővelkednek tápanyagokban

Az ehető gombák - például a laskagomba, csiperkegomba, vargánya, rókagomba - különböző mértékben tartalmaznak fehérjét és rostot, B-vitaminokat, szelént, ami erős antioxidáns, támogatja az immunrendszert, csökkenti a rák kockázatát, és képes felerősíteni a C-vitamin és az E-vitamin hatását. A gombákban sok a kálium, a magnézium, a kalcium, a réz, a cink, a vas, és mivel a termesztett fehér gombák ki vannak téve az ultraibolya fénynek, természetes D-vitaminban gazdagok. Nagyon alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, emiatt remek táplálékforrást jelentenek a fogyókúrázók számára.  A gyorsan eltelítő rostok mellett a gomba magas kálium- és alacsony nátriumtartalma révén csökkenti a magas vérnyomást, így a szívbetegségek kockázatát is.

Gyógyhatású anyagokat termelnek

A leggyakrabban fogyasztott gombák megsokszorozzák az immunrendszer ellenálló képességét, ezt többek között azzal érik el, hogy poliszacharidjaik révén magasan tartják a szervezetben az immunsejteket a baktériumok elpusztítására ösztönző antitestek számát. Úgy fejtik ki antibiotikus hatásaikat, hogy a hagyományos antibiotikumokkal szemben nem károsítják a bélflórát. Antibakteriális hatású többek között a csiperke, immunerősítő a téli laskagomba és a kombucha, míg a vírusölő és daganatellenes gyógyombákat ezután soroljuk fel.

Antibiotikum termelők még az egyes laskagomba fajok, míg a keringési betegségek ellen alkalmazható gombák a shiitake, a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus), illetve a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum , melynek hatóanyagai segítik a véráramlást, adenozin tartalmának köszönhetően megelőzi a vérlemezkék összetapadását, ezért a trombózisos megbetegedések megelőzésére is használható.

Immunstimuláns és rák ellen ható az ízletes vargánya (Boletus edulis), a téli fülőke (Flammulina velutipes), az előbb említett pecsétviaszgomba, illetve a shiitake(Lentinula edodes). E gombával kapcsolatban a Vitalitás Magazin cikkében az olvasható, hogy hatóanyagai a szervezetbe jutó káros mikroorganizmusok többségét semlegesítik, így hepatitis B vírussal (HBV), a túlszaporodó Candida albicans gombával és a fogszuvasodásban kitüntetett szerepet kapó streptococcus baktériumtörzsekkel szemben is sikerrel veszik fel a harcot.

A gombák emberi egészségre is kedvező hatást gyakorolnak

Koleszterinszint csökkentő a késői laskagomba, a pecsétviaszgomba és a shiitake. Utóbbival kapcsolatban a Cancer Research UK és az University of Strathclyde közös beszámolójában az áll, hogy a shiiatke gombából készült kivonat csökkenti a kemoterápia és a radioterápia mellékhatásait, beleértve a hajhullást is. A  University of Texas MD Anderson Cancer Center pedig kellő bizonyítékot találtak arra, hogy a japán shiitake gomba kivonatát tartalmazó AHCC (Active Hexose Correlated Compound) táplálékkiegészítő segítségével jó eséllyel megszüntethető a HPV-fertőzés.

Az „Isten gombájának” is nevezett mandulagomba B-vitaminjai révén támogatja és erősíti az idegrendszert. Sikerrel alkalmazható mentális fáradtság fennállásakor, csökkenti az emocionális stressz okozta tüneteket, javítja az agyműködést és a memóriát.
A csiperkében többek között fellelhető két olyan vegyület, ami két, a prosztatarák kialakulásával összefüggésbe hozható enzim, a szeroid-5-alfa-reduktáz és az aromatáz működését gátolja.

A gyógygombákat fogyaszthatjuk nyersen, vagy étrend-kiegészítők formájában, arra viszont ügyeljünk, hogy kizárólag minőségi terméket válasszunk.

Még jobb eredményt érhetünk el, ha a gyógygombák kivonataiból összeállított, kizárólag természetes hatóanyagokból álló táplálékkiegészítőket használunk.

Figyelem!

A saját gyűjtésű gombát felhasználás előtt feltétlenül vigyük el gombavizsgálatra!

Felhasznált irodalom:

http://www.gombaportal.hu/eheto_gombak.php

http://www.gombanet.hu/gyogyhatasu-gombak

http://www.healthline.com/health-news/mushroom-extract-cures-hpv-infections-110614

https://www.scribd.com/document/313356181/Ganoderma-Lucidum-Lingzhi-or-Reishi-Herbal-Medicine-NCBI

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585368

https://www.vitalitas-magazin.hu/fuveszkert/shiitake-gomba

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!