head

Echinacea – A természetes immunstimuláns

Echinacea: milyen gyógyhatásai vannak?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

Az echinacea egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő, ráadásul antibiotikus és vírusellenes hatású. Többek között ezek a tulajdonságai teszik olyan egyedülállóvá, ám ez a gyógynövény még számos okból kifolyólag figyelemre méltó.

Az echinacea - közismertebb nevén a kasvirág - a fészkesvirágúak családjába tartozik, a gyermekláncfű és az articsóka távoli rokona. Európában elsősorban gyógyászati vagy kozmetikai céllal termesztik, de dísznövényként is megállja a helyét. A gyógyszer- és kozmetikai ipar a gyógynövény minden részét felhasználja, legtöbbször alkoholos kivonat formájában.

Megerősíti az immunrendszert

Az echinacea bővelkedik antioxidáns összetevőkben, elsősorban polifenolokban és flavonoidokban, különlegessége, hogy az immunstimuláns hatású arabinogalaktán nevű szénhidrátnak is köszönhetően stimulálja az immunrendszert. Amennyiben kúraszerűen fogyasztjuk a kivonatait, szervezetünk védekezőképessége a kúra végeztével is erős marad, és rezisztencia alakulhat ki bizonyos fertőzésekkel szemben. Az echinacea hatóanyagai szinte felturbózzák az immunrendszert, fokozzák a T-sejtek aktivitását és általában a fehérvérsejtek termelődését, a daganatos betegségek megelőzéséhez is hozzájárulhatnak. Az echinaceából kivont echinacein nevű vegyület rendkívül hatékony a baktériumok és vírusok legyőzésében, ezért szövetségesünk lehet a legkülönbözőbb fertőzések - akár a hepatitisz és a HIV - kezelésében. Ez az antibakteriális hatás teszi kiváló sebgyógyítóvá az echinaceát, hiszen megakadályozza a sebek felülfertőződését, és gyorsítja a gyógyulást.

Gyulladáscsökkentő

Nőgyógyászati-, légúti-, ízületi-, húgyúti gyulladások esetén érdemes kipróbálni az echinacea kivonatait, amelyekkel allergia, az asztma, a fogínygyulladás, a reuma és akár a lupus tünetei is enyhíthetők. Külsőleg alkalmazva is kifejti gyulladáscsökkentő hatását, a rovarcsípések, a fekélyek, az ekcéma, a pikkelysömör kezelésében bizonyul hatékonynak, emellett a gyulladt pattanások is hamarabb eltűnnek, ha az echinacea kivonatával kezelik őket. Miután ez a gyógynövény serkenti a hámszövet regenerációját, krémet gyakran kenőcsöt készítenek belőle, ami az ajakherpesz és a bőrgomba elmúlasztásában is segít.  

Gondolta volna?

Ha az echinaceát abban az időszakban fogyasztjuk, amikor gyakori nátha, csaknem felére csökkenti a betegség kialakulásának lehetőségét. Amerikai kutatók több tudományos vizsgálat elemzése során arra a következtetése jutottak, hogy az echinacea csökkenti a megfázások gyakoriságát, és a betegség időtartamát.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441164/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!