head

Anyatejes táplálással a betegségek ellen. Még az ekcémától is megvédhet

Az anyatejes táplálás jelentősége nem csak abban rejlik, hogy az anyatej a baba számára legideálisabb táplálék. Nagy szerepe van a gyermek egészsége szempontjából, és olyan betegségektől is megvédhet, mint az ekcéma.
Az anyatejes táplálás több minden ellen nyújt védettséget az újszülöttnek
Dr. Hegedűs Zoltán Dr. Hegedűs Zoltán
Szülész-nőgyógyász
Téma: Gyermek

Az első három hónapban egyedül anyatejen élő babák hatévesen jelentősen kisebb eséllyel lesznek ekcémásak, mint hasonló korú, de nem anyatejjel táplált vagy rövidebb ideig szoptatott csecsemők egy új kutatás szerint. Tudja meg, hogyan véd az anyatejes táplálás az ekcéma ellen.

Az, hogy az anyatej milyen jótékony hatással van a baba fejlődésére, már eddig sem volt titok. Többek között erősíti az immunrendszert, de az anyatejes táplálás növeli a szellemi teljesítményt. Az ilyen gyerekek az intelligencia teszteken is jobban teljesítenek, ráadásul sikeresebbek az iskolában – írja a Vitalitás Magazin.

Anyatej élettani szerepe

Már a colostrum, más néven az előtej is hatékony természetes immunerősítő. Megtalálhatók benne az többek között rákellenes hatóanyagok, fehérjék, az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen citokinek és laktoferrin, a bőr és csontok egészsége szempontjából fontos prolin, azonkívül növekedési faktorok.
Epidemiológiai vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy a szoptatott csecsemőknél számos betegség kialakulása ritkább, mivel az anyatej számos protektív (védő) összetevőt tartalmaz. Egyedülállóan kedvező immunológiai hatásának tulajdonítható, hogy a szoptatott csecsemőknél ritkább a hasmenés, a légúti hurutok, a bakteriális agyhártyagyulladás és a húgyúti fertőzések kialakulása. Anyatejes táplálás esetén ritkábban alakulnak ki a későbbi életkorban az 1-es típusú cukorbetegség, a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa és az allergiás betegségek is. Ez utóbbinak oka, hogy az első hónapokban a csecsemő nem kap fajidegen fehérjét. Az anyatej savófehérjéi optimális szállítói a vitaminoknak és a nyomelemeknek, így az anyatejes csecsemők csak ritkán szorulnak vas-, cink- vagy vitamin kiegészítésre – olvasható a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium tanulmányában.

A szoptatás biztonságérzetet ad a babának, ezért az így táplált gyerekek magabiztosabbnak mutatkoztak, ráadásul az anyatejes táplálás jobban elmélyíti a baba-mama kapcsolatot is, valószínűleg ennek a következtében a szoptatós anyukák nagyobb türelemmel és megértéssel, nyugodtabban viselkedtek csecsemőikkel, amire a babák pozitívan reagálnak.

Anyatejes táplálás előnyei

 Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az anyatejjel táplált gyerekeknél sok krónikus betegség, köztük az asztma és az elhízás kockázata is kisebb.
A washingtoni Children’s National gyermekkórház kutatói az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia éves konferenciáján mutatták be eredményeiket. A CDC és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) által egy 2005 és 2007 között végzett csecsemőtáplálási, majd az ezt folytató, 2012-es gyermekegészségügyi vizsgálat adatait elemezte a Katherine M. Balas vezette kutatócsoport.
A vizsgálat először mintegy 2000 várandós étrendjét, majd a szülés utáni egy éven át a csecsemőtáplálási gyakorlatát elemezte. A folytatásban 1520 akkor hatéves gyerekek egészségével, fejlődésével és étrendjével foglalkozott.
Közülük mintegy 300-nál állapítottak meg ekcémát életük során valamikor, a 2012-es vizsgálat idején a hatévesek 58,5 százalékának volt ekcémája. Akik jobb társadalmi-gazdasági körülmények között éltek, valamint akiknek a családjában előfordult ételallergia, nagyobb valószínűséggel lettek ekcémásak.

Az ekcémától szenvedők pontosan tudják, mennyire zavaróak az ezzel a bőrbetegséggel járó hólyagok, nedvedző duzzanatok, az állandóan viszkető, gyulladt bőr, ami a vakarás miatt csúnyán kisebesedhet. Az ekcémás emberektől ráadásul sokan tartanak, mivel azt hiszik, hogy valamilyen fertőzést terjesztenek. Ennek a makacs bőrgyulladásnak a kialakulásában ugyan a gének és a környezet is szerepet játszik, de sok kérdés, többek között a megelőzésé is megválaszolatlan egyelőre. Ugyanakkor az ekcéma okai mögött nem csak a géneket kell kutatni: a gyermek környezetében megtalálható vegyi anyagok és egyes állatok jelenlétével is összefüggésbe hozható a kialakulása, ezek tovább súlyosbíthatják a bőrgyulladást. Szintén az ekcéma okai lehetnek, vagy ronthatnak az ekcémás állapotán egyes élelmiszerek, az évszakváltás, a jelentősebb hőingadozás, az izzadság vagy a nyál, bizonyos növények és pollenek, illetve a stressz és bizonyos bőrfertőzések.
Az ekcéma viszkető és hámló bőrrel jár
„Egyelőre vegyesnek mondhatók a bizonyítékok, amelyek szerint a kizárólagos szoptatás védhet a későbbi ekcémától, kutatócsoportunk dolgozik a hiányzó adatok pótlásán” - mondta Balas.
„Azok a gyerekek, akiket három hónapig vagy tovább tápláltak kizárólag anyatejjel, kisebb eséllyel kaptak később ekcémát, mint a sosem, vagy három hónapnál rövidebb ideig szoptatott kortársaik. Noha talán a kizárólagos szoptatás sem előzi meg az ekcémát, attól megvédheti a gyerekeket, hogy a tünetek hosszú időn át újra és újra fellángoljanak” - tette hozzá.

Források:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190224100430.htm

https://www.vitalitas-magazin.hu/noknek/anytejes-taplalas

http://www.klinikaikozpont.u-szeged.hu/pedia/images/pdf/CME_AN/4ANFT/09.pdf

MTI

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!