head

Légúti elzáródás gyerekeknél - Mit tegyünk, ha fulladozik a gyerek?

Légúti elzáródás gyerekeknél: hogyan szüntethető meg?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Gyermek

A gyermekek, különösen az egytől öt éves korúak, gyakran vesznek különféle tárgyakat a szájukba. Ez része annak, ahogyan felfedezik a világot. Azonban néhány apró tárgy - például gyöngy és gombelem, lego, magvak, játékdarabok - megfelelő méretű ahhoz, hogy elakadjon a gyermek légútjaiban és légúti elzáródást okozzon.

A legjobb módja annak, hogy a légúti elzáródást elkerüljük, ha az ilyen apró tárgyakat nem hagyjuk elől. Ha viszont azt vesszük észre, hogy a gyermek hirtelen köhögni kezd, de nem beteg, és szokása az apróbb tárgyak szájba vétele, akkor jó eséllyel lenyelt valamit, ami fulladást is okozhat. Ezt sajnos egy nagyobb, rosszul megrágott ételdarab is előidézheti.

Tippek a fuldoklás megszüntetéséhez

Ha látjuk a gyerek szájában a lenyelt tárgyat, próbáljuk meg eltávolítani. Az csak ront a helyzeten, ha azt elkezdjük nyomkodni vagy az ujjunkkal piszkálgatni, mert a tárgy még jobban beékelődhet, ezért ezt soha ne tegyük. Ha a gyermek hangosan köhög, ösztönözzük tovább a köhögésre, a lenyelt tárgy így is kiszabadulhat a légutakból. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a köhögés nem segít, a gyermek alig lélegzik, győződjünk meg róla, hogy eszméleténél van-e. Ha úgy látjuk, hogy nem, azonnal kérjünk segítséget! Ha még eszméleténél van, de köhögéssel továbbra sem képes megszabadulni a lenyelt tárgytól vagy nagyobb étel darabtól, az alábbi technikák alkalmazásával, sikerrel járhatunk.

Elsősegélynyújtás kisgyermekeknél

Támasszuk meg az alkarunkat a combunkon, ezután fektessük rá a gyermeket hason a fejével enyhén lefelé. Amennyiben a bajba jutott gyerek testsúlya lehetővé teszi, az a leghatékonyabb, ha úgy fektetjük a kezünkre, hogy a tenyerünk alsó része a szegycsontja alatt, a has felső részéhez essen. Ezután öt határozott, de nem túl erős ütést mérjünk a lapockái közé. Kisebbeknél még lehetőségként szolgál az a módszer is, ha a combunkra fektetjük oly módon, hogy a hasának szegycsont alatti része a combunkra essen, majd úgy végezzük a lapockák közti ütögetéseket.

Elsősegélynyújtás csecsemőknél

A csecsemőt arccal lefelé, fejét kissé lógatva, combunkkal-térdünkkel alátámasztott alkarunkra fektessük. A lapockák közé irányuló ütésekhez ekkor nem az egész tenyerünket, csak az összezárt ujjainkat használjuk. Akkor, ha nem jártunk eredménnyel fektessük a hátára a babát, és alkalmazzunk mellkasi lökéseket. Ezt a mellkas kompresszióhoz hasonló technikával végezzük, de lassabb ütemben, maximum öt alkalommal. Amennyiben még mindig semmi változás mentőt kell hívni!

Heimlich-féle műfogás

Eltérnek a vélemények, hogy hány éves kor felett lehet a Heimlich-féle műfogást (hasi lökést) alkalmazni. Amennyiben úgy ítéljük, elővigyázatosan, a test méreteinek megfelelő mértékben és erővel alkalmazzuk, de 1 éves kor alatt semmiképp. A műfogást a következőképpen kell végrehajtani: kulcsoljuk össze a kezeinket a bordák alatt, és a gyomortájékra gyakoroljunk hirtelen nyomást úgy, hogy az összekulcsolt kezeinket magunk felé, illetve enyhén felfelé tegyünk felfelé irányuló mozdulatokat. Ezt addig ismételjük, amíg az idegentest nem távozik, de legfeljebb ötször.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!