head

Hasfájás gyerekeknél: mikor van ok az aggodalomra?

Mi okoz hasfájást gyerekeknél?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyermek

A hasfájás gyerekeknél, ha nem is mindennap, de sűrűn előfordul, ezért jó tudni, hogy mikor van ok az aggodalomra. Mikor segítenek a házi módszerek, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Gyomorrontás, székrekedés, puffasztó ételek - csak néhány lehetséges ok, ami miatt felléphet a hasfájás gyerekeknél. Könnyen lehet azonban, hogy a gyermek fájdalmait valami komolyabb probléma (pl. bélbetegség) váltja ki, ami orvosi ellátást igényel.

Lehetséges okok

Sokszor hallani az anyukáktól, hogy hasfájós a gyermekük. Több minden vezethet ahhoz, ha a gyermek fájlalja a hasát. Csecsemőkorban sűrűn előfordul kólikás hasfájás, amikor a csöppség a szoptatás alatt sok levegőt nyel, ez feszíti a beleit. Emellett túlevés, emésztési zavar, székrekedés, túlzott gázképződés, gyomor- és bélhurut, gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség vagy Irritáblis bél szindróma), de arra érzékeny gyerekeknél a tejfehérje, tejcukor és a gluténtartalmú ételek is kiválthatják. A kisebbek kapcsán eszünkbe sem jut, hogy akár epehólyag gyulladástól, refluxtól vagy gyomorfekélytől is szenvedhetnek, de a hasfájás gyerekeknél kismedencei gyulladások kísérő tünete is lehet. Húgyúti fertőzések esetén szintén jelentkezhet, míg az erős, olykor elviselhetetlen hasfájás a vakbélgyulladás, bélcsavarodás figyelmeztető jele. A kicsik előszeretettel nyelnek le kisebb tárgyakat, játékokat, ami a bélátfúródást okozhat. A paraziták irritálhatják a bél falát, ami gyulladáshoz vezethet.

Mi tegyen a szülő?

A hasfájás okának feltárásához először gondoljuk végig alaposan, mit evett utoljára a gyermek. Figyeljük meg, hogy mennyi időnként jelentkezik a fájdalom, milyen körülmények között, milyen erősséggel, a has melyik részén, és vannak-e kísérő tünetei (láz, hányás, fájdalmas vizeletürítés). A gyomorrontás hirtelen étvágytalanság, gyomorfájás, émelygés, rossz közérzet, hányinger, hányás kíséretében jelentkezik, míg a gyomorfekély vezető tünete a gyomor-, illetve gyomorszáj környéki diszkomfort érzés vagy fájdalom, ami kisugározhat a deréktájra. Ha gyermekünk a fájdalmat a köldökénél és hasának jobb alsó felében érzi, az vakbélgyulladást is jelenthet, amit azonnal kezelni, a legtöbbször operálni kell. Epehólyag gyulladásra utal a görcsös felhasi fájdalom, ami a jobb bordaív alatt a legintenzívebb, és a jobb lapocka felé sugárzik. A vékony és vastagbél-elzáródását a görcsös, heves hasi fájdalom jellemzi, amely annál kifejezettebb, minél magasabban van az elzáródás. Ezzel együtt hányás, puffadás, székrekedés is jelentkezik, kezelése műtétet igényel. A paraziták jelenlétét felfúvódás, hasmenés, hascsikarás jelzi, ezek a tünetek tartósan fennállnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni, ha a fáj a gyerek hasa?

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a fájdalom nem szűnik meg 1-2 nap alatt, egyre fokozódik, láz-, véres vizelet- vagy székletürítés kíséri, a hányinger, a hasmenés nem csillapodik, vagy erős elesettség jelentkezik.  

A lelki problémák sokszor okoznak hasfájást, nincs ez másképp a gyerekeknél sem. Ha a kicsi szorong (pl. költözés, kistestvér érkezése, családi problémák, óvodába szoktatás miatt), azt gyakran emésztőrendszeri tünetek jelzik: étvágytalanság, gyomorgörcs, hasmenés és székrekedés.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!