head

Hasmenés: mitől válik krónikussá?

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Hasmenés

Hasmenéstől valószínűleg mindenki szenvedett már élete során, hiszen a helytelen táplálkozás, a stresszes állapot, egyes fertőzések, de az antibiotikumok is előidézhetik. Az esetek nagy részében a hasmenés rövid idő alatt magától elmúlik, azonban akadnak olyanok, akiknél valami miatt tartósan fennáll.  

Nem feltétlenül káros

A hasmenés része a szervezet természetes védelmi reakcióinak, hiszen ily módon próbál megtisztulni a gyulladást okozó baktériumoktól, vírusoktól, parazitáktól, méreganyagoktól, esetleg allergiát kiváltó, túl zsíros vagy erősen fűszerezett ételektől. Az öntisztulást gyógyszerekkel megakadályozni ezért nem feltétlenül szerencsés, fertőzéses hasmenés esetén természetesen szükség van célzott gyógyszeres kezelésre. Mivel utóbbi az esetek jelentős hányadában görcsös hasfájással és állandó székelési ingerrel jár, illetve ezzel párhuzamosan jelentkezhet puffadás, hányinger és láz, kísérheti elesettség, a fertőzés megszüntetéséig, tüneti kezelés alkalmazható.

Bélbetegségek a háttérben

Amikor a hasmenés látszólag minden mögöttes ok nélkül jelentkezik, és 4-5 nap múlva sem szűnik meg, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, hogy fény derüljön a valós okára, hiszen számos bélbetegség vezethet krónikus hasmenés kialakulásához. Ilyen többek között irritábilis bél szindróma (IBS), a Chron-betegség, valamint a colitis ulcerosa, azaz a vastagbél heveny gyulladása, ami, ha hosszabb ideig fennáll, hozzájárulhat a bélrendszer rákos elváltozásainak kialakulásához. A felsorolt, hasmenést okozó betegségekben közös, hogy eredetük nem teljesen tisztázott, a hajlamosító tényezők pedig nagyjából ugyanazok. Mivel krónikus hasmenés fennállásakor a tápanyagok felszívódása nem megfelelő, különféle hiányállapotok lépnek fel, a vitamin- és ásványi anyaghiány miatt hajhullás, bőrproblémák jelentkeznek, gyengül az immunrendszer, szervi károsodások alakulnak ki, sőt a depresszió, a fáradékonyság és a letargia is gyakori.

Gondolta volna?

Krónikus hasmenést a bélflóra egyensúlyának felbomlása is okozhat, gondoljunk csak egy hosszabb antibiotikum kúrára, melynek – a jótékony baktériumok számának csökkenése miatt – ez az egyik kísérőjelensége. Mivel az egészséges bélflóra megakadályozza a szintén hasmenést generáló vastagbélgyulladást, valamint a bélrendszer daganatainak kialakulását,  gátolja a mérgek felszívódását és a káros baktériumok túlszaporodását, egészséges működésének fenntartása elengedhetetlen. Éppen ezért fontos a bélflóra helyreállítása, amit nem csak a jótékony baktériumok élelmiszerekkel való bevitelével érhetünk el, hanem olyan probiotikus készítményekkel is, amelyek optimális mennyiségben tartalmazzák  például a  Bifidobacteriumm lactis, illetve  Lactobacillus acidophilus baktériumtörzseket.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT