head

Rossz lehelet: amikor nem a fogmosás hiánya okozza

rossz lehelet
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Emésztés

Rossz leheletű ember esetén a legtöbben a fogmosás vagy a szájhigiénia hiányára gondolnak, pedig egyes emésztőrendszeri megbetegedések is előidézhetik. Ha hosszasan fennáll, nem érdemes különféle szájvizekkel elfedni, ideje felkeresni a megfelelő szakorvost.

Fogas kérdés

A rossz leheletet általában egy gyulladt foggal, fogínygyulladással, esetleg torokgyulladással magyarázzák, pedig egyáltalán nem biztos, hogy a szájüregben kell keresni a problémát. Elképzelhető, hogy komolyabb elváltozások idézik elő, ezért fontos az okok felderítése. Természetesen először a fogorvosnál tett látogatás ajánlott, ha azonban a fogainkkal minden rendben van, érdemes belgyógyászhoz fordulni, mert a rossz szagú leheletet máj- és a veseelégtelenség, cukorbetegség is előidézhetik, olykor pedig a Candida fertőzés árulkodó jele.

Amire sokan nem is gondolnak

Jó tudni, hogy rossz leheletet a gyomor- és nyombélfekély, a nyitott gyomorszáj, illetve a reflux is előidézhet, ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálása gasztroenterológus feladata. Az is előfordulhat, hogy a rossz lehelet hátterében a szakértő vastagbélgyulladást diagnosztizál, amihez zavaró, puffadás és böfögés társulhat, esetleg az emésztőenzimek hiányára derül fény. A vékonybélgyulladás szintén ludas lehet, de gyakran rossz lehelettel társulnak a nyelőcsőbántalmak, a nyelőcsődaganat, illetve okozhatják a vastagbélben lerakódó mérgek, valamint a felhalmozódott és a bélfalra tapadt salakanyagok is. Rossz lehelettel járhat laktózintolerancia, továbbá a gluténérzékenység.

Segít az alapos tisztítókúra

Mivel a méregtelenítés áldásos hatással van emésztőrendszerre, ráadásul segít legyőzni a Candida fertőzést, beiktatásával sokszor megszüntethető az emésztési zavarok miatt kialakuló rossz lehelet. Ráadásul egy alapos tisztítókúrát követően megszűnik a vastagbélben a salakanyagok pangása, ezáltal pedig búcsút inthetünk a rossz lehelethez társuló böfögésnek, puffadásnak, illetve a kellemetlen gázképződésnek.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!