head

A tojás hatása: árthat, vagy épp ellenkezőleg?

Tojás hatása
Tojás hatása
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Hasznos-e a tojás az egészségünkre nézve, vagy sokkal inkább a szívbetegségek egyik oka? A BBC Future megvizsgálta a bizonyítékokat, és feltárta, hogy mi a tojás hatása a szervezetre.

A táplálkozási szakértők szerint a tojásnak az egészséges étrend részét kell képeznie, úgy tűnik azonban, hogy sokan félnek a tojásevés ártalmaitól. Vajon jogos az aggodalmuk? Jó vagy rossz a tojás hatása?

A tojás megítélése ellentmondásos

Ha létezne tökéletes étel, a tojás biztosan kiérdemelné ezt a megtisztelő címet. Könnyen elérhető és megfizethető, gyorsan elkészíthető, ráadásul teljes értékű fehérjeforrás. Bővelkedik értékes tápanyagokban, ennek ellenére a megítélése rendkívül ellentmondásos. Mivel sok koleszterint tartalmaz, és bizonyos tanulmányok szerint a szívbetegségek fokozott kockázatához kapcsolódik, egyesek ódzkodnak tőle. A tojássárgája körülbelül 185 mg koleszterint foglal magába, és ez több mint a fele annak a napi 300 milligrammnyi mennyiségnek, amelyet az Egyesült Államok táplálkozási irányelvei alapján a közelmúltig ajánlottak. Ezek szerint a tojás ahelyett, hogy ideális étel lenne, valójában inkább kárt okozhat nekünk? Nos, szerencsére ez nem így van.

A tojás és a koleszterin

A koleszterin a májban és a belekben termelődik, és testünk minden sejtjében megtalálható. Általában úgy gondolunk rá, mint valami rossz dologra, holott a koleszterin kulcsfontosságú építőeleme a sejtmembránjainknak. Szüksége van rá a szervezetünknek a D-vitamin, többek közt a tesztoszteron és az ösztrogén előállításához. A koleszterint a szervezetünk előállítja, azonban az étkezéssel plusz mennyiséghez juthatunk. Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin a májból az artériákba és a test egyéb szöveteibe kerül. A kutatók szerint ez a koleszterin felhalmozódását eredményezheti az erekben, ezzel növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek ellenére nem kapcsolták össze véglegesen a koleszterin fogyasztását ezen betegségek fokozott kockázatával, ezért az Egyesült Államok táplálkozási irányelveiben már egy ideje nincs a koleszterinbevitelre vonatkozó mennyiségi korlátozás. Ehelyett a hangsúlyt a telített zsírok fogyasztásának korlátozására kell helyezni, ami növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának veszélyét. Különösen transzzsírokat tartalmazó ételek (margarin, kekszek, chips, félkész termékek, stb.) növelik az LDL szintünket.  Eközben a garnélával együtt a tojás az egyetlen magas koleszterintartalmú étel, amelyben kevés a telített zsír. 40 tanulmány 2015-ös áttekintésekor egy kutatócsoport nem talált meggyőző bizonyítékot az étrendi koleszterin és a szívbetegség kapcsolatára.

A nagy sűrűségű lipoproteinről, azaz a HDL koleszterinről úgy gondolják, hogy a védő hatással rendelkezik a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, miután a felesleges koleszterint visszaszállítja a májba, ahonnan egy része az epével kiválasztásra kerül.  A testünkben a HDL és az LDL aránya számít, mivel az emelkedett HDL ellensúlyozza az LDL hatásait. A vizsgálatok során kiderült, hogy a sovány és egészséges emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalják az LDL koleszterin mennyiségének növekedését a tojás elfogyasztása után.

Jót tesz a szív egészségének

Számos tanulmány szerint a tojás jót tesz a szív egészségének. Egy korábbi, félmillió kínai bevonásával végzett elemzés, amelyet 2018-ban tettek közzé, megállapította: a tojásfogyasztás a szívbetegségek alacsonyabb kockázattal járt. Azoknál, akik napi szintem tojást etettek, 18 százalékkal alacsonyabb volt az ilyen jellegű szervi elváltozás, és 28 százalékkal a stroke kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak tojást. Kínában az egészséges felnőttek fele fogyasztja.

A tojásban található kolinnak köszönhetően, az idegsejtek közötti kommunikációt javul,  ami segít megvédeni minket az Alzheimer-kórtól , ezenkívül megóvja a májat. A tojássárgája a lutein egyik legjobb forrása, amelyhez például a jobb látás és a szembetegség alacsonyabb rizikója kapcsolódik. Szeléntartalma révén fokozza az immunrendszer működését, ráadásul a fogyókúra sem képzelhető el nélküle, mivel eltelít.  A nyers tojás hatása a hajra is jótékony, bátran alkalmazható pakolás gyanánt. A legújabb kutatások túlnyomó többsége azt sugallja, a tojás nem jelent kockázatot az egészségünkre, és sokkal valószínűbb, hogy a fogyasztása különféle előnyökkel jár. A főtt tojás emésztése körülbelül 30-40 perc.

Forrás:

https://www.bbc.com/reel/playlist/the-truth-about-food?vpid=p08ngz2x

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!