head

D-vitamin: ha segítség kell a fogyókúrához

D-vitamin
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A D-vitamin jótékony hatásait hosszasan lehetne sorolni, hiszen szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében, serkenti az agyműködést, megóv bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásától, azt viszont kevesebben tudják, hogy a fogyókúra esetén is segítségünkre lehet.

Egyszerűen nélkülözhetetlen

A zsírban oldódó D-vitamin a nap UV-B sugarainak hatására a bőrben képződik, illetve élelmiszerekkel és táplálékkiegészítőkkel is bevihető a szervezetbe. Legismertebb tulajdonsága, hogy elősegíti a csontok, beleértve a fogak, egészséges fejlődését. Ha nem megfelelő a D-vitamin mennyisége, könnyebben alakulhat ki csontritkulás és különböző ízületi panaszok. A D-vitamin hiánya ezen kívül összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, a depresszióval, szívbetegségekkel és az immunrendszer gyengülésével. Utóbbival magyarázható, hogy az immunerősítő D-vitamin mennyiségének megfelelő szinten tartása a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Kövérré tesz a hiánya

Kutatások bizonyítják, hogy a D-vitamin hiánya súlygyarapodáshoz, és a hasi zsír felhalmozódásához vezet. Ennek oka, hogy D-vitamin fontos szerepet kap a zsírok lebontásában és elraktározásában. Amennyiben a fogyókúra részeként, a D-vitamin bevitelét is növeljük, nagyobb lesz a súlyvesztés, és közelebb kerülhetünk az áhított lapos has eléréséhez. A még jobb fogyókúrás hatás érdekében a kúra alatt fokozzuk a kalcium és a béta-karotin bevitelét például a piros és narancssárga zöldségek, gyümölcsök, valamint a tejtermékek fogyasztásával.

Töltsük fel a D-vitamin raktárainkat

A D-vitamin pótlását a legegyszerűbben a napozással oldhatjuk meg. Azt viszont tudni kell, hogy a fényvédő készítmények a D-vitamin termelődését is gátolják. Ha tehát szeretnénk feltölteni D-vitamin raktárainkat naponta legfeljebb 15 percig, a kora délelőtti és a késő délutáni órákban, a napolajat időlegesen száműzve feküdjünk ki a napra. Szintén növelhetjük a D-vitamin bevitelét a tengeri halak, a tej, a tojás, a máj és a marhahús fogyasztásával.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!