head

Egészséges időskor: elegendő hozzá a megfelelő táplálkozás?

Egészséges időskor
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

Egészséges időskorra nyilvánvalóan mindannyian vágyunk, ezért sokszor felmerül bennünk a kérdés: vajon milyen tényezők befolyásolhatják? Tényleg csak a megfelelő étkezésen múlik, vagy az is számít, hogy van-e mellettünk valaki, akivel megoszthatjuk a mindennapjainkat?

Bátran kijelenthetjük, hogy egészséges időskor egyik alapja a megfelelő táplálkozás. A fokozott só- es cukorbevitel túlsúlyhoz, vagy akár cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz vezethet, ráadásul a túlzott kalóriabevitel az elhízás mellett hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi elváltozások és a rák kialakulásához. Végzetes lehet az alultápláltság is, ilyenkor az immunrendszer kevésbé képes megküzdeni a különféle fertőzésekkel, az antioxidáns vitaminok és nyomelemek nem megfelelő mennyiségű és minőségű bevitele pedig a különböző bőrbetegségek, bevérzések, valamint a csontritkulásnak és a vérszegénység kialakulásához vezethet. Természetesen mindez a fiatalabbakra is igaz, ám 60 éves kor felett a szervezet sokkal védtelenebbé válik a külső behatásokkal szemben.

Az emberi kapcsolatok fontossága

Kutatásokkal alátámasztották, hogy az egészséges időskort az emberi kapcsolatok jelentősen befolyásolják. Azok az idős emberek, akik társadalmi kapcsolataikat fenntartják és folyamatosan ápolják a házastársukkal, barátaikkal vagy a rokonaikkal, jóval kevesebb testi vagy lelki problémával küzdenek, ritkábban válnak depresszióssá. A nem egyedülálló időskorúak alacsonyabb arányban kerülnek kórházba, mint a magányosak. Az is bebizonyosodott, hogy a magasabb iskolai végzettségűek esetében a betegségeket korábban ismerik fel, és egészségi kilátásaik jobbak, még akkor is, ha a betegség diagnosztizálása nem korán történik. Ezzel szemben a magányos emberek sokszor nem éreznek késztetést a gyógyulásra, nincs, aki motiválja őket, olyan se nagyon, aki néha napján rájuk nyitja az ajtót, ráadásul a társadalom is hajlamos megfeledkezni róluk. Családtagok, rokonok, barátok híján sokan házi kedvencükkel osztják meg a mindennapjaikat, biztos mindenki találkozott már olyan idős emberrel, aki ugyan már alig tudott járni, de utolsó ereje árán is levitte sétálni a kutyáját, a négylábú pedig élete végéig hűséges társa maradt.  

Mozgás nélkül nem megy

Közhely, de igaz, hogy egészséges időskor elérésének és megtartásának érdekében ne feledkezzünk meg a mozgásról.  A mozgás nem csak az anyagcsere folyamatokat befolyásolja kedvezően, de növeli a tüdőkapacitást, megelőzi a magas vérnyomás kialakulását, sőt endorfint szabadít fel a szervezetben. Ráadásul elengedhetetlen a csontritkulás megelőzésének érdekében emellett pedig számos krónikus megbetegedéssel járó kellemetlen tünetet is enyhíthet. Érdemes tehát napi 30 percet szánni valamilyen testedzésre, ez lehet torna, kocogás, de úszás, vagy intenzív gyaloglás is. Természetesen a mozgás is könnyebben megy, ha van mellettünk egy lelkes edzőpartner, így érdemes arra törekedni, hogy megőrizzük emberi kapcsolatainkat, illetve idős korban is képesek legyünk kialakítani újakat.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!