head

Szájüregi rákszűrés: életet is menthet

A szájüregi rákszűrés segít megelőzni a szájüregi daganatokat
Dr.Szabó-Páljános Dorottya Dr.Szabó-Páljános Dorottya
Fogorvos
Téma: Életmód

A szájüregi rákszűrés fontosságáról sajnos nem kevés szó esik, pedig a szájüreg rendszeres ellenőrzésével, az esetleges elváltozások időben felismerhetők és kezelhetők lennének. Az alig negyedórás vizsgálat ráadásul teljesen fájdalommentes, és segít abban, hogy a szájüregi rákok ne tartozzanak a vezető halálokok közé Európában.

Dohányzás, alkohol, rossz szájhigiénia, HPV-fertőzés, mind-mind olyan tényező, ami előidézhet szájüregi rákot. Ez megnyilvánulhat nyelvrák, szájpadrák, nyálmirigyrák, vagy akár gége- és garatrák formájában, ám a szájüregi rákok listája ezzel korántsem teljes. A szájban kialakuló tumorok azonban viszonylag gyorsan felismerhetők, hiszen szó szerint szem előtt vannak. Éppen ezért végezzünk rendszeresen önvizsgálatot, és ne halogassuk a szájüregi rákszűrést, ami adott esetben életet is menthet.

Szájüregi rákra utaló jelek

A szájüregi rákok nagy része a kezdeti stádiumban teljesen tünetmentes, amikor a panaszok megjelennek, a betegség már előrehaladott állapotban van. Ebben a stádiumban gyakori a csomók megjelenése a szájüregben, a nyakon, vagy a torokban, ami együtt járhat nyelési nehézségekkel, illetve gombócérzéssel a torokban. Szájüregi rákra engednek következetni a szájban megjelenő, gyógyulni nem akaró fekélyek, a vérzés, de fájdalom jelentkezhet a fülben, vagy a torokban is. Vegyük komolyan a nyelven megjelenő gyanús kinövéseket, elszíneződéseket, az ajkakon jelentkező sebeket, a fogíny elszíneződését és gyulladását. Ehhez hasonló tünetek egy komolyan torok-, mandula, vagy középfülgyulladás miatt is jelentkezhetnek, de nem árt az óvatosság. Mindenképpen keressünk fel szakorvost, ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, és ilyenkor érdemes elvégezni a szájüregi rákszűrést.

Hogy zajlik a szájüregi rákszűrés?

A szájüregi rákszűrés segít abban, hogy a betegség rákmegelőző állapotban, illetve korai stádiumban felismerésre kerüljön, előbbi kifejezés azokra az elváltozásokra utal, amelyekből rákos betegségek alakulhatnak ki. Sokat tehetünk magunkért, ha egy tükör segítségével rendszeresen átvizsgáljuk a szájüregünket, ám az alapos vizsgálathoz hozzátartozik a szakorvos által végzett szájüregi rákszűrés. Első lépésben a fogorvos kikérdezi a pácienst, ezt követően alapos szájüregi és fej-nyaki vizsgálatot végez, azaz áttapintja és átnézi a fej és a nyak struktúráit, majd röntgenfelvételre kerül sor.

Újdonság a szájüregi rákszűrésben

A korai felismerés szájüregi daganatok gyógyításában jelentősen, akár 80-90 százalékkal megnöveli a gyógyulás esélyét. Ebben segít egy forradalmian új készülék, ami egy olyan kék fényt alkalmaz, amelynek segítségével megfigyelhető a nyálkahártya, a szájüreg lágyszövetei fluoreszkálnak, a kóros sejtek sötétebb árnyalatúak lesznek, így szabad szemmel észrevehetetlen elváltozások felismerésére is lehetőség nyúlik.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!