head

Új terápiás eljárások az AIDS ellen, megtálalták az ellenszert?

Új terápiás eljárások az AIDS ellen, megtálalták az ellenszert?
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Életmód

Új terápiás eljárások az AIDS ellen, megtálalták az ellenszert?

Tízből egy gyermek rendelkezik egy úgynevezett „majomszerű" immunrendszerrel, ami azt jelenti, hogy HIV-fertőzés esetén még akkor sem alakul ki AIDS náluk, ha nem részesülnek kezelésben – derült ki egy újabb kutatásból.

Science Translational Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a következő felfedezések olvashatóak: a „majomszerű” immunrendszerrel rendelkező gyermekek a fertőzés ellenére sem épültek le – írja a BBC NEWS.

Amennyiben a HIV-fertőzött gyermekek nem részesülnek terápiában két és fél éven belül meghalnak. Majmok esetén – a HIV egy másik változata a SIV fertőz – egészen más a helyzet, náluk a vírust hordozó egyedek jelentős hányadánál sosem alakul ki AIDS. Az új kutatási eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a tízből egy HIV-fertőzött gyermek a majmokhoz hasonlóan nagyon szerencsésnek számít.

A kutatási eredmények új terápiás eljárások kidolgozását tehetik lehetővé

HIV-fertőzés esetén az immunrendszer lassacskán leépül, a szervezet egyre kevésbé képes ellenállni más fertőzésekkel szemben, végül kialakul az AIDS. Az új kutatás során 170 dél-afrikai HIV-fertőzött gyermek vérét vizsgálták meg, közülük egyetlen egy sem kapott a vírus szaporodását akadályozó antiretrovirális kezelést. Ez az eredmény igencsak meglepte a szakembereket, ugyanis a vérben milliliterenként több tízezernyi kórokozó volt jelen, a gyerekek immunrendszere mégsem  volt legyengülve. Egyszerűen nem jelentkeztek náluk az AIDS-re jellemző tünetek.

„Az új tanulmányból az derül ki, hogy az AIDS kialakulása nem a víruson, hanem sokkal inkább az immunrendszeren múlik"nyilatkozta a BBC-nek Philip Goulder professzor, az Oxfordi Egyetem egyik kutatója.

A kutatás alatt vizsgált gyerekek immunrendszereilletve a kutatásban szereplő SIV-fertőzött majmoké – megpróbálták ignorálni a vírust. Amíg a felnőttek immunrendszere háborúba kezd az AIDS ellen, addig a gyermekeké toleránsabb marad a vírussal szemben. Sajnos ez a kor előrehaladtával megváltozik, ami azt jelenti, hogy a gyermekek felnőtt korukban már egyre inkább ki lesznek téve az AIDS veszélyének.

„Az új kutatási eredmények több kérdést is felvetnek, például még nem egyértelmű, hogy a betegséget nem mutató gyermekek esetében biztonságos-e, ha továbbra sem kapnak kezeléseket" - olvasható a BBC oldalán. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a kamaszkor együtt jár a szexuális kapcsolatok létesítésével, így a HIV továbbadásának a rizikófaktora megnő. Az antiretrovirális készítményeket kapó HIV-fertőzött betegek teljes értékű életet élhetnek, túlpörgetett immunrendszerük viszont már sosem fog visszatérni a normális állapotba, ami szív- és érrendszeri betegségekhez, de akár a rák és a demencia kialakulásához is vezethet. Goulder professzor úgy véli, hogy a gyerekeken végzett kísérletek által elénk táruló felfedezések segíthetik az olyan terápiák kifejlesztését, amelyekkel bármely HIV-fertőzött beteg immunrendszere visszaállítható.

Forrás: BBC NEWS, Science Translational Medicine, fordítás: Ács Beatrix

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!