head

HPV-fertőzés: a shiitake gomba segíthet legyőzni

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Gyógygombák

A HPV-fertőzés többféle megbetegedést vonhat maga után, tudományosan alátámasztott tény, hogy a 16-os és a 18-as típusú HPV vírus okolható a méhnyakrákos esetek minimum háromnegyedéért. Ugyan a kórokozó ellen van védőoltás, ez csak preventív jelleggel alkalmazható, a kialakult fertőzést nem szünteti meg. Most azonban felcsillant a remény, úgy tűnik ugyanis, hogy a japán shiitake gomba kivonatából készült AHCC képes elpusztítani a vírust.

Bíztatóak a kísérletek

Aki HPV-fertőzéstől szenved, az csak abban bízhat, hogy immunrendszere le tudja győzni a vírust, miután a mai napig nem létezik olyan csodaszer, ami képes lenne azt elpusztítani. Ezért számít úttörőnek a University of Texas MD Anderson Cancer Center tudósainak felfedezése, melyben kellő bizonyítékot találtak arra, hogy a japán shiitake gomba kivonatát tartalmazó AHCC (Active Hexose Correlated Compound) táplálékkiegészítő segítségével jó eséllyel megszüntethető a HPV-fertőzés. A tudósok két tucat vírusfertőzött nőt vontak be a kísérletbe, akik fél éven keresztül három gramm AHCC vettek be naponta. A HPV-fertőzéstől szenvedő résztvevők mindegyikénél jelentős javulás következett be, több, mint felük szervezetéből pedig teljesen eltűnt a vírus. És ez még nem minden, hiszen a Cancer Research UK és az University of Strathclyde közös beszámolójában az olvasható, hogy a shiiatke gombából készült kivonat csökkenti a kemoterápia és a radioterápia mellékhatásait, beleértve a hajhullást is. Más kutatások szerint a shiitake gomba felhasználásával készült kivonat a vírusok, baktériumok nagy részét képes megsemmisíteni, továbbá képes sikeresen felvenni a harcot a szervezetben elszaporodott Candida albicans gomba okozta fertőzéssel szemben.

Hogyan hat a HPV-fertőzés ellen?

Az aminosavakat és poliszacharidokat tartalmazó AHCC úgy tulajdonképpen úgy segít, hogy erőteljesen támogatja az immunrendszert, megnöveli a természetes ölősejteket aktiváló dendritikus sejtek számát, ezzel lényegében a szervezet maga küzdi le a betegséget. A dendritikus sejteket természetesen a legtöbben nem ismerik: a nyirokszervekben találhatóak és képesek pozitív és hatékony immunválaszt kiváltani, ennek köszönhetően pedig a szervezet képes megfelelően reagálni a HPV okozta gyulladásokra, valamint megakadályozni a daganatos sejtek szaporodását. Noha az AHCC tartalmú táplálékkiegészítő hatását eddig csak nőkön tesztelték, nagy valószínűséggel a férfiaknál is hatásos lehet.

A HPV vírus egyszerű vérvétellel kimutatható, a vizsgálatot feltétlenül el kell végezni, ha a nemi szerveken vagy környékükön szemölcsök jelennek meg!

Forrás:
http://www.healthline.com/health-news/mushroom-extract-cures-hpv-infections-110614

 

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT